13 Eylül 2024
weather
27°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
AZ BULUTLU
27°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Başyazı Sporda sağduyu, itidal zamanı

Sporda sağduyu, itidal zamanı

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Sporda sağduyu, itidal zamanı

YILDIRAY ÇİÇEK/ TÜRKGÜN

Geçtiğimiz haftalarda yazdığım yazılarda toplum içindeki şiddet ve öfke haline değinmiştim. Spor alanında da bunun artarak devam ettiğini vurgulamıştım. Buna örnek olarak da iki Galatasaray taraftarının kendi takım formalarını giyerek yabancı takım karşısında eleme maçı oynayan Trabzonspor’a destek için stada gelmesi ve neredeyse linçten dönmüş olmalarını göstermiştim. Bu tahammülsüzlük halinin iyi sinyaller vermediği ortadadır. Eğer bu şiddet ve öfke hali, halkın her hafta düzenli yan yana gelip kalabalıklar oluşturduğu stadyumlara sıçrarsa, bu durum toplumun birliği ve beraberliğine büyük yaralar açacaktır.

Hafta sonu oynanan Göztepe ve Fenerbahçe maçında yaşanan olaylarda tehlike sinyallerini seri bir şekilde vermiştir. Fenerbahçe’nin Başkanı Ali Koç’a yönelik üzücü saldırı, Fenerbahçe ve Göztepe taraftarlarının birbirine karşı şiddet muamelesi sporun kardeşlik, birlik felsefesine düşen kara leke olmuştur. TTF seçimleri öncesi, geçtiğimiz dönemlerde yaşanan adaletsizlikler, kavgalar, olaylar haklı olarak bir önceki yönetime fatura edilirken, şimdi daha ligin ikinci haftasında aynı olayların tekrarı yaşanıyorsa herkesin aklını başına alıp düşünmesi ve önlem alması gerekiyor. Daha ligin ilk haftasından hakem hatalarıyla gerilen ortam, ligin ikinci haftasında şiddetinde devreye girdiği bir hal almıştır.

Türkiye’nin en büyük kulüplerinden biri olan Fenerbahçe’nin Başkanı Ali Koç arkadan itilerek yüzüstü yere düşürülüyorsa, bu atmosferin iyi bir çizgide ilerlemediği anlaşılmaktadır. Ligin ilk haftalarında böyle açılış olduysa, bundan sonraki haftaları düşünmek dahi istemiyorum.

Tüm spor kulüplerinin başkanları ve futbolcuları taraftarları tahrik eden her türlü davranıştan, açıklama yapmaktan bir an önce uzaklaşmalıdır. Konuştuğunu, yazdığını paylaşmadan önce bin kere düşünüp toplumla paylaşmalıdır. Televizyonlarda, sosyal medyada konuştuklarıyla, yazdıklarıyla sürekli tahrik zemini oluşturan, taraftarları birbirine düşürecek cümleler kuran yorumculara fırsat verilmemeli ve alanları kısıtlanmalıdır. Gerginliğin önemli bir nedeni olan ve bariz hatalar yapan hakemler, TFF ve Merkez Hakem Kurulu tarafından eğitimden geçirmeli, hatalarında ısrar edenleri de bir daha asla maç yönetimine sokmamalılar. Bunlar uygulanmazsa inanın önümüzdeki haftalar spor kulüpleri arasında, taraftarlar arasında gerginlikler had safhaya çıkacaktır.

Allah göstermesin, Fenerbahçe Başkanı Ali Koç’a saha içinde daha farklı bir şiddet uygulanıp, çok üzücü sonuçlarla karşılaşsaydık bunun altından toplum olarak nasıl kalkacaktık? Bugün, Ali Koç’un yaşadıklarını yarın bir başka Spor Kulübü Başkanı da yaşayabilir. O yüzden, sağduyu zeminini kimsenin terk etmemesi gerekiyor. Sağduyu bir terk edilirse, toplumdaki şiddet ve öfke sarmalı stadyumların tamamını sarar, oradan sokaklara sıçrar. Bunun acı faturası da zaten çok çeşitli dertleri olan Türk milletine çıkar.

Spordaki rekabetin dostluk ve kardeşlik zemininden asla çıkarılmaması gerekir. Sporun üzüntüsüne de sevincine de asla şiddet bulaştırılmamalıdır.

Sayın Ali Koç’un yaşadığı saldırıdan dolayı Fenerbahçe camiasına geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum. Ayrıca TFF seçimlerinde UEFA'nın Bozkurt işareti yaptığı için Merih Demiral'a verdiği cezaya dair “Türk tarihinin ve kültürünün bir sembolü olan sadece ülkemize değil, tüm Türklerin yaşadığı coğrafyada kullanılan hiç kimseyi hedef almayan hiçbir göndermesi bulunmayan bizim sadece kendimizi anlattığımız bir simge olan bir hareket yüzünden futbolcumuza ceza verilmesini kınıyoruz" konuşmasını yaparak milli sembolümüz Bozkurt’a sahip çıkması adına da ayrıca Ali Koç’u gecikmeli olarak tebrik ediyorum.

 

Yorumlar
Z
Ziyaretçi 3 hafta önce
Tebrikler Yıldıray bey. Çok güzel bir yazı olmuş. Fenerbahçe’ye sahip çıkmak Milliyetçi Hareketin görevidir! Herkese çok selamlar sevgiler
begenme BEĞENME
0
cevapla CEVAPLA
İş adamına susturuculu silahla suikast

İş adamına susturuculu silahla suikast