07 Ocak 2025
weather
9°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Güzellik Saçların daha az yağlanması için ne yapılmalı? Saç bakımı için pratik yöntemler

Saçların daha az yağlanması için ne yapılmalı? Saç bakımı için pratik yöntemler

Saçların yağlanmasına sebep olan sebum üretimindeki dengesizliği hangi yöntemlerle düzeltebiliriz? Saçlarımızın daha sağlıklı olması için ne yapmak gerekir? Saç yağlanmasını azaltmanın yolları nelerdir? Tüm bu soruların cevapları yazımızda!

5 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Saçların daha az yağlanması için ne yapılmalı? Saç bakımı için pratik yöntemler

Hem estetik hem de hijyenik nedenlerle saç yağlanması birçok kişinin karşılaştığı bir sorun durumunda. Bu durumun birkaç sebebi var. Saç yağlanmasına genetik faktörler neden olabildiği gibi bu sorun, çok fazla kimyasal içeren ürünlerin sık kullanılmasından ya da cilt tipine uygun olmayan yanlış ürünlerin tercih edilmesinden de kaynalanabilir. Bu sorunun üstesinden gelmek ise doğru yöntemlerle mümkün!

SAÇ YAĞLANMASI NEDEN OLUR?

Öncelikle saçların neden yağlandığını anlamak alınacak tedbirler açısından da önem taşıyor.

Saçların yağlanmasının asıl sebebi saç derisindeki sebumdur. Salgılanan sebum, aslında saçların nemlenmesi ve derinin korunması için salgılanan bir tür doğal nemlendiricidir. Yaşanan saç yağlanmaları sebumun salgılanma oranını artıran yanlış beslenme, uyku, temas ve kimyasal etkiler nedeniyle yaşanmaktadır. Dolayısıyla yağlanmayı azaltmanın yolu da bunu tersine çevirmektir.

Bununla birlikte ergenlik çağında yaşanan hormonal dengesizlikler, kadınlarda regl dönemi ya da genel olarak stres seviyesinin artışı hormonlarımızı etkilediğinden saçtaki yağ üretimini de artırabilmektedir.

Ayrıca genetik sebepler de saç yağlanmasında etki olabilmektedir.

SAÇ YAĞLANMASINI AZALTACAK PRATİK ÖNERİLER

1. Saç Yıkama Alışkanlığı: Çoğu insan saçlarını her gün yıkamanın sağlıklı ve hijyenik olduğunu düşünse de özellikle yağlı cilt dokusuna sahip kişilerde bu durum doğal yağ üretiminin bir reaksiyon olarak daha da fazla artmasına yol açabilir. Bu sebeple saçları en azından gün aşırı olacak şekilde haftanın birkaç günü yıkamak daha dengeli bir cilt ve saç derisi için uygun bir yöntem olacaktır. Ek olarak saçların ılık suyla yıkanması da sıcak suya nazaran daha az yağlanmaya sebep olabilir.

2. Şampuan Seçimi: Şampuan seçimi yağlı saçlar için en kritik noktalardan biridir nitekim haftanın birkaç günü yıkanacak olan saçlar yanlış bir şampuan seçimiyle daha kötü bir hal alabilir. Yağlı saçlar için özel olarak üretilmiş şampuanlar bir doktora danışılarak kullanılabilir. Bu aşamada çok fazla kimyasal içerdiği için "iyi" olduğu düşünülen şampuanlardan uzak durmak, cildi ve saçları daha fazla yormamak ayrı bir önem taşımaktadır. Seçilecek şampuanın içindekiler kısmında sülfat içermemesine özellikle dikkat edilebilir.

3. Fazla Dokunmak: Her insanın yaşamında sıkça deneyimlediği üzere saçlarla biraz oynamak bile saçları ellerdeki doğal yağlar ve kir nedeniyle yağlandırmaktadır. Bu sebeple mümkün olduğunca az bir şekilde saçlarımıza dokunmalı, eğer şekil vermemiz gerekiyorsa da temiz bir tarak kullanarak şekil vermeliyiz.

4. Sağlıklı Beslenme: Saç sağlığı için birçoğumuzun bazı şampuanların üzerinde gördüğümüzün biotun ve çinko minerali son derece kritiktir. Ek olarak vücut için faydaları bitmeyen omega-3 asitlerinin de saçlarımıza çok fazla faydası vardır. Bunlar besinlerle ya da takviye olarak alındığında saçlardaki yağ dengesi iyileşebilir. Genel olarak ciltte yağlanma problemine yol açan her türlü işlenmiş ve yağlı, şekerli yiyecekler aslında saçlar için de benzer sonuçlara yol açar. Dolayısıyla dengeli beslenmekte fayda var!

5. Bakım Ürünleri: Günümüzün tüketim çılgınlığında her bir etki için ayrı bir ürün kullanılması ne yazık ki cildimizi ve doğal olarak da saçlarımızı olumsuz etkilemektedir. Saçlarımıza sürdüğümüz şampuanın yanı sıra iki, üç farklı saç kremi kullanmak, üzerine serumlar sürmek ve son olarak da istenen şekli vermek için wax, sprey gibi şekillendirici ürünler kullanmak saçlarımızı yıprattığı gibi yağlandırır da. Bu ürünler kullanılmak durumundaysa cilde değdirmemeye özellikle özen göstermeliyiz.

BAŞKA NELER YAPILABİLİR?

Saçlarımızın daha az yağlanmasını sağlamak için yapılması gereken başka neler var?

1. Kuru Şampuan: İçindekiler kısmı özenli bir şekilde incelenmiş, bir doktorun tavsiye ettiği kuru şampuan saçların dengeli bir yağ dengesine kavuşması için birincil önemdedir.

2. Saç Maskeleri: Haftada bir yapılacak doğal bir saç maskesi de saçlarımıza ekstra bakım sağlayacaktır. Bunun için kil maskesi ya da karbonatlı maskeler kullanılabilir. Ancak burada da aşırıya kaçmamak ve haftada birden fazla maske uygulamamak önemlidir.

3. Tarak ve Fırça Temizliği: Ellerimizle saçlarımızı şekillendirmememiz gerektiğine değinmiştik. Bunun için kullanılması önerilen tarak ve fırçaların ise düzenli olarak bakımlarının yapılması, yağ ve kirden arındırılması saçlarımızın daha da kötü bir hale dönüşmemesi için çok önemlidir.

4. Yastık Kılıfı: Yüzde sivilcelere neden olduğu bilinen kirli, çok fazla kullanılmış yastık kılıfları aynı şekilde saçları da yağlandırmaktadır. Uykumuzda geçirdiğimiz 6-8 saat boyunca yağlı bir kılıfa temas eden saçlarımızın doğal yağ dengesi bozulmaktadır. Bu sebeple haftada en az bir kez yastık kılıflarının değiştirilmesinde, bunun yanı sıra kaliteli bir uyku uyumaya da özen gösterilmesinde fayda vardır.

5. Masaj: Saçlara salgılanan sebum üretimindeki dengesizlikleri düzeltmenin bir başka yolunun da saç derisine temiz ellerle ya da bir eldiven yardımıyla yapılacak düzenli masajlarla kan dolaşımını artırmak olduğu belirtilmektedir. Bu, aynı zamanda saçları dökülen ya da seyrek çıkan kişilere de önerilen bir yöntemdir. Bununla birlikte, saç derisine zarar verebilecek yüksek ısıda fon makinesi kullanımından da aynı şekilde kaçınmak gerekmektedir.

Bu yöntemlerle saçlarınızdaki yağlanmayı azaltabilir, saçlarınızı daha dengeli ve sağlıklı bir hale kavuşturabilirsiniz!

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Portakallı Kereviz Tarifi: Sağlıklı ve Lezzetli Bir Kış Yemeği

Portakallı Kereviz Tarifi: Sağlıklı ve Lezzetli Bir Kış Yemeği