2019 yılının ilk haftasını geride bıraktık. Yeni yılda sosyal güvenlik ve iş mevzuatına yönelik yapılması düşünülen ve planlamaya dahil edilen pek çok konu mevcut.

Bugünkü yazımızda, iş mevzuatına yönelik vatandaşların beklentilerini, sahayı yakından takip eden bir göz olarak aktarmak, nedenlerini ve niçinlerini ortaya  koymak, ilgili bakanlıklarımızın ve konuya duyarlı siyasetçilerimizin elini güçlendirmek en tabii görevimiz diye düşünüyorum.

Esasında konuyu dört başlık altında toplamak mümkün.

Mevzuat, hukuk sistemi, işveren ve işçi.

Çalışma hayatımıza baktığımızda mevcut mevzuatlarımızın, zaman zaman da olsa hukuk sistemi ile çeliştiğini, işveren ile işçi ilişkilerinin de bu çelişki içerisinde karşı karşıya kaldığını görüyoruz.

Bunu ortadan kaldırmanın yolu, ya mevzuatlarımızı hukuk sistemimizin içtihatlarına göre yeniden düzenlemek, ya da hukuk sisteminin bakış açısını değiştirmek. Hukuk sisteminin bakış açısını değiştirmek, beraberinde insan hakları ihlallerini ortaya çıkarabileceğinden, bakış açısını değiştirme yerine daha geniş pencereden bakmasını sağlamak daha adaletli olacaktır.

Peki bunu nasıl yapacağız? Malum, arabuluculuk müessesesi ihdas edildi. Bana göre  çözüme yönelik işlevselliği beni tatmin etmiyor. İş yine de yüce yargıya kalıyor. Yargı kararlarında en etkili olan ise tanık beyanları ve özellikle bilirkişi raporları. Sosyal güvenlik ve iş mevzuatına yönelik bilirkişilik nasıl işliyor ya da işlemiyor. Burada sözünü ettiğimiz her kesimi  doğrudan yada dolaylı olarak ilgilendiren, sürekli kendisini yenilemesi, güncellemesi gereken dinamik iki ayrı müesseseyi yani iki ayrı devasa kanunu konuşuyoruz. Hal böyle ise, demek ki bu iki kanunu ve tüm detaylarını bilen, çalışma hayatını her yönüyle sahada tanıyan, hizmet tespitinin nasıl yapılması gerektiğini, emekli olmayı ya da olamamayı ortaya koyabilecek, iş kazalarında yaşanan ölüm olayları sonrası hak sahiplerine tazminat hesaplamayı yapabilen kaç bilirkişimiz var? Yukarıda belirttiğim dört başlığı birbiri ile çelişmeden adaletli bir sistemin tesis edilmesi için geniş katılımlı bir çalıştayın yapılması yararlı olacaktır.

Beklentilerin neler olduğu konusuna gelince;

- İşveren işçi ilişkisinden kaynaklanan sorunların ortadan kaldırılması için arabuluculuk müessesesinin tekrar gözden geçirilmesi,

- Ülkemizin çalışma hayatını düzenlemeyen mevzuatların da gelişen ve değişen çalışma koşullarına göre revize edilmesi,

- Mevzuat ve hukuk sisteminin birbiri ile çelişmemesi için tarafların bir araya gelerek, uygulama ve karar verme argümanlarını gözden geçirmesi,

- Kıdem tazminatı sorununun çözülmesi.