2019 Kadir gecesi hangi gün? Pek çok inanan tarafından merak edilip araştırılıyor. Müslümanların rehberi, cehennem azabından kurtuluş ve cennet nimetlerine kavuşmamızın vesilesi yüce Kuran-ı Kerim'in Levh-i Mahfuz'dan yeryüzüne indirilmeye başladığı gece Kadir Gecesidir. Bu gecede rahmet kapıları açılır, dualar kabul, günahlar affolur. Bin aydan hayırlı olan bu mübarek geceye ulaşan herkes, Kadir gecesinin kıymetini bilmeli ve en iyi şekilde istifade etmeli. Rmazan ayının neredeyse ilk haftasını geride bıraktığımız şu günlerde vatandaşlar, 2019 Kadir gecesi hangi gün? araştırması yapmaya başladı. Her yıl Ramazan ayının 27. gecesi idrak edilen Kadir gecesi ne zaman? soruları pek çok kişinin merak konusu oldu. Haberimizde, 2019 Kadir gecesi hangi gün? ve Kadir gecesinin önemi nedir? sorularının yanıtlarını bir araya getirdik. İşte, Kadir gecesi hakkında merak edilenler...
Kadir gecesi ne zaman? 2019 Kadir gecesi hangi gün?
Kadir gecesi her yıl Ramazan ayının 27. gecesinde idrak ediliyor. Bu mübarek gecenin feyzinden ve bereketinden yararlanmak isteyen Müslümanlar, o gecede camileri dolduruyor. Dualar edilip, Kuran-ı Kerimler okunuyor, namazlar kılınıyor. 2019 yılı Ramazan ayı, 6 Mayıs tarihinde başlamıştı. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayınladığı takvime göre Kadir gecesi 31 Mayıs 2019 Cuma günü idrak edilecek.
Kadir gecesinin önemi nedir?
Ramazan-ı şerif ayı içinde bulunan en kıymetli gecedir. Bazı âlimlere göre Mevlid gecesinden sonra en kıymetli gecedir. Kadir Gecesi, bu ümmete mahsustur. Başka peygamberlere böyle faziletli bir gece verilmemiştir. Bir hadis-i şerif meali şöyledir:
(Allahü teâlâ, Kadir Gecesi’ni ümmetime hediye etti, başka ümmete vermedi.) [Deylemî]
Resulullah’a “sallallahü aleyhi ve sellem”, kendisinden önceki insanların ömürlerinin ne kadar olduğu bildirilince, kendi ümmetinin ömürlerini kısa buldu. Uzun ömürlü olan diğerlerinin işledikleri salih amelleri işleyemezler diye düşününce, Allahü teâlâ ona bin aydan hayırlı olan Kadir Gecesi’ni ihsan etti. Allahü teâlâ, (Kadir Gecesi senin ve ümmetinindir) buyurup Habibini ferahlandırdı. (İ. Malik)
Resulullah efendimiz, (Benî İsrail peygamberlerinden 80 yıl hep ibadet eden oldu) buyurunca, Eshab-ı kiram hayret etti. Cebrail aleyhisselam gelip, (Yâ Resulallah, ümmetin o peygamberlerin, [diğer işlerin dışında] 80 yıl hep ibadet etmesine şaşıyorlar. Allah sana ondan iyisini verdi) diyerek, (Kadir Gecesi, bin aydan hayırlıdır)mealindeki âyeti okudu. (Rıyad-ün-nasıhin)
Baliğ olarak 50 yıl yaşayan kimse, 50 tane Kadir gecesi geçirir. Bir gece, 80 yıl değerinde olunca, 50x80=4000 yıl eder. 4 bin yıl ibadet etmiş gibi sevaba kavuşur. Kadir gecesi hakkındaki hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Dört gecenin gündüzü de gecesi gibi faziletlidir. Allahü teâlâ, o günlerde dua edenin isteğini geri çevirmez, onları mağfiret eder ve onlar bu günlerde bol ihsana nail olurlar. Bunlar, Kadir gecesi, Arefe gecesi, Berat gecesi, Cuma gecesi ve günleri.) [Deylemi]
(Sevabını Allah’tan umarak, Kadir Gecesi’ni ihya edenin geçmiş günahları affolur.) [Buhârî]
(Kadir Gecesi’nde, bir kere Kadir suresini okumak, başka zamanda Kur’an-ı kerimi hatim etmekten daha sevabdır. Kadir Gecesi’nde bir Sübhanallah, bir Elhamdülillah, bir La ilahe illallah söylemek 700 bin tesbih, tahmid ve tehlilden kıymetlidir. Bu gece koyun sağımı müddeti kadar [az bir zaman] namaz kılmak, ibadet etmek, bir ay bütün geceleri sabaha kadar ibadet etmekten daha kıymetlidir.) [Tefsir-i Mugni]
(Kadir gecesi üç defa “La ilahe illallah” söyleyen müslümanın, birincisinde bütün günahları bağışlanır. İkincisinde Cehennemden kurtulur, üçüncüsünde Cennete girer.) [Tefsir-i Mugni]
Resulullah, Kadir Gecesi’nde, (Allahümme inneke afüvvün kerîmün tühıbbül afve fa’fü annî) duasını okurdu. (Ya Rabbi, sen affedicisin, kerîmsin, affı seversin, beni de affeyle) demektir.
Kadir gecesinde ne oldu?
Cenâb-ı Hak, bu geceyi şöyle medhediyor:
“Biz onu (Kur’ân’ı) Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sen bilir misin? Kadir gecesi, bin aydan hayırlıdır. O gecede, Rablerinin izniyle melekler ve Rûh (Cebrâil), her iş için iner dururlar. O gece, selâmet ve esenlik doludur. Tâ fecrin doğuşuna kadar…” (el-Kadir, 1-8)
Kur’ân-ı Kerîm’in indiriliş zamanı hakkında ilk beyân, Bakara Sûresi’nin 185. âyetinde yapılmış ve indirildiği ayın Ramazan ayı olduğu bildirilmiştir.
“Ramazan ayı insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak Kur’ân’ın indirildiği aydır…” (el-Bakara, 185)
Bir başka âyet-i kerîmede onun gece vakti indirildiği bildirilmiş ve şöyle buyurulmuştur:
“Apaçık olan kitaba andolsun ki, Biz onu mübârek bir gecede indirdik…” (ed-Duhân, 2-3)
Kadir Sûresi’nin ilk âyeti ile de kerîm kitabımız Kur’ân’ın, Kadir gecesinde indirildiği açıkça beyân edilmiştir.