20 Ocak 2025
weather
5°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün İslam Ve Ahlak 2025 Yılında Şaban Ayı Ne Zaman Başlıyor?

2025 Yılında Şaban Ayı Ne Zaman Başlıyor?

İslam alemi için önemli aylardan biri olan Şaban ayı, üç ayların ikincisi ve Hicri yılın sekizinci ayı olarak kabul edilir. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayınlanan dini takviminde, 2025 yılı Şaban başlangıç ​​ve bitiş tarihleri ​​netleşti. Peki, Şaban ayı bu yıl hangi anda başlayacak ve ne zaman sona erecek? İşte 2025 Şaban ayına dair detaylar…

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
2025 Yılında Şaban Ayı Ne Zaman Başlıyor?
MUHABİR: Eylül Şahin

Hicri takvime göre yılın sekizinci ayı olan ve Üç Ayların ikincisi olarak bilinen Şaban ayı, 2025 yılında 31 Ocak tarihinde başlayacak. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın açıkladığı dini takvime göre, Şaban ayının başlangıç tarihi ile birlikte bu mübarek ayda yapılabilecek ibadetler ve oruçlar hakkında bilgi sahibi olmak mümkün.

Şaban Ayı Nedir ve Neden Önemlidir?

Sözlükte "dağılmak, gruplara ayrılmak" anlamına gelen şa‘b kökünden türeyen Şaban, hicri yılın sekizinci ayıdır. Ramazan”an bir önceki ay olan Şaban, dini gelenekte özel bir yere sahiptir ve Resulullah Efendimiz’in "Benim ayım" dediği ay olarak bilinir.

Bu ay, Ramazan’a manevi bir hazırlık dönemi olarak kabul edilir. Tutulan oruçlar, yapılan dualar ve kılınan namazlarla, mübarek Ramazan ayına bir adım daha yaklaşılır. Aynı zamanda, Şaban ayı bireylerin kendilerini haramlardan uzak tutarak Allah'a yaklaşması için önemli bir fırsat sunar.

2025 Şaban Ayı Tarihi

Diyanet takvimine göre, 2025 yılında Şaban ayı 31 Ocak tarihinde başlayacak ve 1 Mart 2025 tarihinde sona erecek. Bu mübarek ay boyunca bireyler oruç tutabilir, çeşitli ibadetler yapabilir ve manevi anlamda kendilerini geliştirme fırsatı bulabilir.

Şaban Ayında Yapılacak İbadetler ve Dualar

Resulullah’ın hadislerinde, Şaban ayında yapılan ibadetlerin faziletine sıklıkla vurgu yapılmıştır. Bu ayda tutulan oruçlar, Ramazan’a hazırlık niteliğindedir ve manevi değeri oldukça büyüktür. Şaban ayının ilk gününde kılınacak iki rekât namazın sevabı hakkında şu şekilde rivayet edilmiştir:

"Enes (r.a.)'tan rivayet edilmiştir: Şaban ayının ilk günü iki rekât namaz kılıp her rekâtta bir Fatiha, on Ayete'l-Kürsi ve Âl-i İmrân Suresi'nin 18. ayetini okuyana Allah’u Teala sayısız mükafatlar ihsan eder."

Bu namazda okunması önerilen Âl-i İmrân Suresi'nin 18. ayeti şu şekildedir:

ŞEHİDELLÂHU ENNEHU LÂ İLÂHE İLLÂ HUVE VE'L-MELÂİKETU VE ULÜ'L-İLMİ KÂİMEN BİL-KİSTİ LÂ İLÂHE İLLÂ HUVE EL-AZİZÜ'L-HAKİMÜ

Anlamı: Allah, kendisinden başka ilah olmadığına, adaletle kaim olduğuna şahitlik eder. Melekler ve ilim sahipleri de (buna şahitlik eder). O’ndan başka ilah yoktur. O, azizdir, hikmet sahibidir.

Şaban Ayıyla İlgili Hadisler

Efendimizin Şaban ayına dair söylediği hadislerden bazıları şu şekildedir:

"Ben, Resulullah (sav)'ın Şaban ve Ramazan dışında iki ayı peş peşe tam olarak oruçla geçirdiğini görmedim." (Tirmizi)

Şaban Ayında Meydana Gelen Tarihî Olaylar

Şaban ayı, İslam tarihinde önemli olaylara sahne olmuştur. Bu olaylardan bazıları şu şekildedir:

Oruç farz kılınmıştır (Hicri 2, Miladi 624).

Hz. Peygamber, Hz. Hafsa ile evlenmiştir (Hicri 3, Miladi 625).

Hz. Hüseyin doğmuştur (Hicri 4, Miladi 626).

Benî Mustalik Gazvesi (Hicri 5, Miladi 627) gerçekleşmiştir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Borsa İstanbul günü yükselişle tamamladı

Borsa İstanbul günü yükselişle tamamladı