07 Ekim 2024
weather
27°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün İslam Ve Ahlak Gaza ve Cihat Anlayışı Ne Demek?

Gaza ve Cihat Anlayışı Ne Demek?

Gaza ve cihat anlayışı İslam tarihinde karşımıza çıkan ve derin anlamlara sahip olan önemli kavramlardır. Söz konusu kavramlar İslamiyet’i yaymak amacıyla yapılan mücadeleleri kapsar ve temsil ederken günümüzde farklı anlamlara sahip olmaya başlamışlardır.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Gaza ve Cihat Anlayışı Ne Demek?

Özellikle gaza ve cihat kelimeleri eskiden beri İslam’ın yayılmasını hedefleyen savaşları ve savunmaları temsil eder. Dini açıdan yayılmayı sağlamak ve İslam’ı farklı konumlara yaymak için, farklı görüşleri bu konuda çevirebilmek için cihat edilir.

Geçmişte dini yayma amacıyla yapılan savaş ve savunmaları temsil eden bu iki kelime günümüzde yani modern dünyada farklı anlamlarda da kullanılabiliyor.

Gaza Nedir ve İslam Tarihindeki Yeri Nasıldır?

Gaza’nın İslam tarihindeki yeri oldukça önemlidir öyle ki Hz. Muhammed döneminde başlayan uygulama Osmanlı dönemine kadar uzanmıştır.

Gaza genel anlamda İslamiyet’i yaymak için savunmayı temsil eder. Müslüman olmayan kavimlere, Müslümanlık dışı bir inanca sahip olan kavimlere karşı yapılan bu savunma süreci İslam’ı koruma savaşı olarak da bilinir.

Hz. Muhammed döneminde başlayan bu uygulama Osmanlı imparatorluğuna kadar ilerlemiş ve önemli, merkezi bir ideoloji haline gelmiştir.

Gaza eylemek olarak da kullanılan bu kavram Dar’ül İslam yani İslam topraklarını genişletme amacını taşıyan ya da Dar’ül Harp yani Müslüman olmayan bölgeleri fethederek alma durumunu temsil eder. Genel amacı savunmadır ancak İslamiyet’in yayılması için harp edilmesini de öğütler.

Gaza kavramının Osmanlı dönemindeki önemli bir noktası da Osman Bey ve Orhan gaziye dayanıyor. Kendileri gaza ruhu ile hareket ederek Anadolu ve balkanlardaki genişleme sürecini başlatmışlardır.

Gaza ve Cihat TDK Sözlük Anlamı Ne Demek?

Gaza ve cihaz anlayışı TDK sözlük anlamlarında şu şekilde açıklanmıştır. Özellikle Gaza anlayışı İslamiyet’in yayılışını amaçlar nitelikte sözlüklere geçirilmiştir.

Gaza anlayışı TDK de İslam’ı yayma amacı ile yapılan kutsal savaş olarak karşımıza çıkıyor. Cihat anlayışı ise hem bireysel hem de toplum adına İslam’ı savunma anlamlarına geliyor.

Her ikisi de İslamiyet’i yaymayı hedefliyor ancak Cihat durumu sadece savaş alanlarında ve anında değil her an ve her yerde, her durumda Müslümanlığı yaymayı hedefliyor. Bundan farklı olarak Cihat etmek isteyen Müslümanın kendi içindeki dünyasında da İslam’a uygun şekilde yaşaması anlamları da yüklenmiş durumda.

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Banyo temizliğinize dikkat edin: Bu alanlar tam bir bakteri yuvası!

Banyo temizliğinize dikkat edin: Bu alanlar tam bir bakteri yuvası!