Cemaatle namaz kılarken imama uymanın sevabı büyük. Ancak bu ibadetin geçerli olması için doğru şekilde niyet etmek şart. Peki, imama uyan bir kişi nasıl niyet etmeli? İşte Diyanet'in konuya ilişkin detaylı açıklaması…
Namaz, İslam’ın beş temel şartından biridir ve huşu içerisinde, eksiksiz bir şekilde yerine getirilmesi gerekir. Cemaatle namaz kılmak, Müslümanlar arasında birlik ve beraberliğin güçlenmesine vesile olurken aynı zamanda daha büyük sevaplara da kapı aralar. Ancak bu ibadetin geçerli sayılması için, özellikle cemaatle kılınan namazlarda imama uyan kişinin doğru bir şekilde niyet etmesi gerekir.
İmama uyan kişi nasıl niyet eder?
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, namazın farzlarından biri olan niyet, kişinin hangi namazı kıldığını ve bu ibadeti imama uyarak mı yoksa tek başına mı gerçekleştireceğini kalben belirlemesiyle olur. Kalpte yapılan bu niyet yeterlidir; ancak sözlü olarak "uydum hazır olan imama" demek de uygun ve teşvik edilen bir davranıştır.
Niyet etmeden imama uyulması durumunda ise kılınan namaz geçerli olmaz. Bu yüzden kalben imama uyma niyeti taşıyan kişinin, dil ile de bunu ifade etmesi faydalı ve sünnete uygun bir davranıştır.