21 Kasım 2024
weather
13°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün İslam Ve Ahlak Sabah namazı ne zaman kılınır? Sabah namazı nasıl kılınır, kaç rekattir?

Sabah namazı ne zaman kılınır? Sabah namazı nasıl kılınır, kaç rekattir?

Günün ilk saatlerinde ibadetlerini yerine getirmek isteyen birçok Müslüman sabah namazının vakti ve kılınışı hakkında araştırma yapıyor. Bu konuda eksiği olan ve detayları unutan vatandaşlar, internet üzerinden "Sabah namazı ne zaman kılınır? Sabah namazı nasıl kılınır, kaç rekattir?" gibi sorulara yanıt arıyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Sabah namazı ne zaman kılınır? Sabah namazı nasıl kılınır, kaç rekattir?

Günün her vaktinde ibadet edip Allah'a olan kulluk borcunu yerine getirmek isten müslümanlar özellikle sabah namazının kılınışını ve hangi vakitlerde eda edildiğğini öğrenmek istiyor. Türkiye'De namaz vakitleri Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından belirleniyor. Peki, Sabah namazı ne zaman kılınır? Sabah namazı nasıl kılınır, kaç rekattir? İşte detaylar...

4 rekatlik sabah namazının vakti, tan yerinin ağarması demek olan ikinci fecrin doğmasından başlayarak güneşin doğmasına kadar devam eder.

SABAH NAMAZI KAÇ REKATTIR?

Birçok kişinin hakkında araştırma yaptığı sabah namazı 2 rekat farz, 2 rekat sünnet olmak üzere toplan 4 rekattır.

SABAH NAMAZI NASIL KILINIR?

İki rekat sünnetinin kılınışı

Birinci rekat

 

Niyet edilir

Tekbir getirilir

Sübhaneke okunur

Euzü-besmele çekilir

Fatiha Suresi okunur

Kur'an'dan bir sure okunu

Allahu Ekber denilir ve rüku'ya gidilir

Rükuda üç defa Sübhane Rabbiyel Azim denilir

Rükudan doğrulurken, Semi Allahulimen Hamide – Rabbena lekel Hamd denilir. Daha sonra Allahu Ekber denilerek secde'ye gidilir. Secde de üç defa, Sübhane Rabbiyel Ala denilir ve doğrulur. Sonra tekrar Allahu Ekber denilir ve tekrar Secde'ye gidilir.

İkinci rekat

Niyet edilir

Tekbir getirilir

Sübhaneke okunur

Euzü-besmele çekilir

Fatiha Suresi okunur

Kur'an'dan bir sure okunur.

SABAH NAMAZI NE ZAMAN KILINIR?

Sabah namazının vakti, tan yerinin ağarması demek olan ikinci fecrin doğmasından başlayarak güneşin doğmasına kadar devam eder. Buna göre imsak vakti, başka bir deyişle oruç yasaklarının başlama vakti, fecr-i sâdıkın oluşması, yani tan yerinin ağarmasıdır. Kur’an-ı Kerim’de, “Artık (Ramazan gecelerinde) eşlerinize yaklaşın ve Allah’ın sizin için takdir ettiklerini isteyin. Şafağın beyaz ipliği (aydınlığı), siyah ipliğinden (karanlığından) ayırt edilinceye kadar yiyin, için, sonra akşama kadar orucu tamamlayın.” (Bakara, 2/187) buyrulmaktadır.

İmsak ile birlikte sabah namazının vakti girdiğine göre bu vakitte sabah namazı kılınabilir. Bununla birlikte, konuyla ilgili bazı rivayetlere dayanan Hanefîler, biraz geciktirilerek (isfar vaktinde) kılınmasını daha uygun (müstehab) bulmuşlardır (İbnü’l-Hümâm, Feth, I, 227; İbn Kudâme, el-Muğnî, II, 29-30; Zeylaî, Tebyîn, I, 82) Nitekim Peygamber Efendimiz de bunu tavsiye etmiştir (Tirmizî, Salât, 5).

Sabah namazının vakti, güneşin doğmasına kadar devam eder. Zira Cebrail’in Hz. Peygambere (s.a.s.) imamlık ettiğine ilişkin hadise göre Cebrail sabah namazını birinci günde tan yeri ağardığında, ikinci günde de ortalık aydınlanıp güneş doğmasına yakın bir vakitte kıldırmış ve “Bu iki vaktin arası, senin ve senin ümmetin için sabah namazının vaktidir.” (Tirmizî, Salât, 1; Nesâî, Mevâkit, 5,9; Muvatta, Vükût, 3) demiştir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Kuruluş Osman 73. Bölüm fragmanı⁣⁣ yayınlandı mı? ATV ile Kuruluş Osman 73. Bölüm fragmanı⁣⁣ izle!

Kuruluş Osman 73. Bölüm fragmanı⁣⁣ yayınlandı mı? ATV ile Kuruluş Osman 73. Bölüm fragmanı⁣⁣ izle!