14 Eylül 2024
weather
27°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
AÇIK
27°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün İslam Ve Ahlak Teheccüd Namazı Faziletleri Nelerdir?

Teheccüd Namazı Faziletleri Nelerdir?

Teheccüd namazı faziletleri pek çok kişinin merak ettiği konular arasında yer almaktadır. Dinimizde oldukça önemli olan teheccüd namazı, peygamber efendimiz tarafından da hem yakınlarına hem de ümmetlerine tavsiye ettiği nafile namazlar arasında yer almaktadır.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Teheccüd Namazı Faziletleri Nelerdir?
KAYNAK: Haber Merkezi

Gece kılınan bu namazın faziletlerini ve teheccüd namazı kılınışı nasıl sorularını merak ediyorsanız hemen yazımızın devamına göz atarak nafile namazlarından bir tanesi olan teheccüd namazı hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.  Bu sayede siz de pek çok ayette yer alan nafile namazlarının başı olarak görülen teheccüd namazı hakkında daha detaylı bilgi sahibi olarak hemen kılmaya başlayabilirsiniz. 

Teheccüd Namazı Nasıl Kılınır?

Teheccüd namazı faziletleri kadar araştırılan bir diğer konu ise nasıl kılındığıdır. Kur’an-ı kerimde pek çok ayette bahsi geçen bu namazın kullar nezdinde oldukça önemli bir yeri olduğu aşikârdır. Öncelikle bu namaz gece namazı olarak bilindiğini ancak kelime anlamının uyumak, uyanmak, uykudan güçlükle kalkmak olduğunu belirtmek isteriz. 

Yani yatsı namazından sonra uyumanız ve gece uyanarak bu namazı kılmanız gerekmektedir. Namaza başlamadan önce “Niyet ettim Allah rızası için teheccüd namazını kılmaya” diye niyet etmeniz gerekmektedir. Eğer namazı bozacak kusurlardan herhangi birini işlemezseniz devamında tekrardan niyet etmeniz gerekmemektedir. 

Teheccüd namazı çiftli sayılarda kılınan bir namaz olduğundan dolayı 2-8 rekât ya da daha fazla sayılarda kılmanız gerekmektedir. 2 rekâtta bir selam vererek kılabileceğiniz gibi 4 rekâtta bir selam vererek de namazınızı tamamlayabilirsiniz. Ancak 4 rekât olarak kılacağınız zaman ikinci rekâttan sonra Ettahiyyatü ve salli- barik dualarını okumanız gerekmektedir. 

Nafile namazlar arasında farz namazları kadar oldukça önemli görülen teheccüd namazının başlıca kuralı gece uykudan kalkarak namaz kılmanız olduğunu unutmamanız gerekmektedir. Farz olmayan bir namaz olmasına rağmen peygamber efendimizin sünnetleri arasında görülen gece namazı kulların Allah’a daha çok yaklaşabilmesine ve faziletlerinden yararlanabilmesine olanak sunduğuna inanılmaktadır. Pek çok ayette de açıkça teheccüd namazının Müslümanlar için büyük mükâfat olduğu belirtilmektedir. 

Teheccüd Namazı Ne Zaman Kılınır?

Teheccüd namazı kılınışı kadar araştırılan bir diğer soru ise kılınma süreleridir. Ancak yukarıda da bahsettiğimiz gibi bu namaz gece namazı olarak adlandırıldığından dolayı gece kılınması gereken bir namaz türüdür. Lakin hiç uyumadan bu namazı kılmanız söz konusu değildir.  Mutlaka yatsı namazından sonra uyuyarak sabah namazından önce uyanmanız ve mümkünse aile fertlerinizi de uyandırarak kılmanız tavsiye edilmektedir. 

Peygamber efendimizin birçok ayette yer alan teheccüd namazı için gecesinin 3/1’ini ibadetle geçirdiği sahabeleri tarafından bildirilmektedir. Sıklıkla yakınlarına da teheccüd namazının önemini anlattığı rivayet edilmektedir. Sizler de teheccüd namazı faziletleri için gece namazınızı kılabilir ve faziletlerinden yararlanabilirsiniz. En az gündüz farz namazları kadar önemli sayılan gece namazı aile fertleri ile birlikte kılınması tavsiye edilen nafile namazları arasında yer almaktadır. 

 

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
At Kılı Fırçası Nedir?

At Kılı Fırçası Nedir?