08 Ekim 2024
weather
25°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün İslam Ve Ahlak Teyemmüm nedir, nasıl alınır? Teyemmümü bozan şeyler neler?

Teyemmüm nedir, nasıl alınır? Teyemmümü bozan şeyler neler?

İslam kolaylık dinidir. Su ile abdest alınamayan durumlarda, teyemmüm abdesti alınabilmektedir. Teyemmüm nedir, nasıl alınır? Teyemmümü bozan şeyler neler?

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Teyemmüm nedir, nasıl alınır? Teyemmümü bozan şeyler neler?

Temiz su bulunmayan yerlerde Müslüman bir kimse abdestini teyemmüm yaparak alabilmektedir. Teyemmüm abdesti alabilmenin şartı ise kişilerin ulaşabilecekleri bir uzaklıkta temiz su bulamamasıdır. Teyemmüm nasıl alınır? Teyemmümü bozan şeyler neler? 

Teyemmüm nedir, nasıl alınır? 

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın resmi sitesinde yer alan bilgiler doğrultusunda Teyemmüm nedir, nasıl alınır? sorusuna cevap verilmektedir. 

Teyemmüm, su bulunmadığında ya da var olan suyu kullanma imkânı olmadığında abdestsizlik veya cünüplük gibi hükmî kirliliği gidermek amacıyla temiz toprak ya da toprak cinsinden bir şeye sürülen ellerle yüz ve iki kolun mesh edilmesi şeklinde yapılan hükmî temizlik demektir.

Kur’ân-ı Kerîm’de, “Eğer hasta iseniz, yolculukta bulunuyorsanız, tuvaletten gelmiş iseniz veya kadınlara yaklaşmışsanız da su bulamamışsanız temiz bir toprağa yönelip, onunla yüzlerinizi ve ellerinizi mesh edin (teyemmüm edin),” (en-Nisâ, 4/43; el-Mâide, 5/6) buyrulmaktadır.

Teyemmüm edecek kimse, ne için teyemmüm edeceğine (abdeste veya gusle) niyet eder. 
Parmakları açık olarak ellerini temiz bir toprağa veya toprak cinsinden bir şeye vurur, ileri ve geri hareket ettirerek kaldırır, hafifçe birbirine vurarak ellerini silkeler. 

Ellerinin içiyle yüzünün tamamını bir kere mesh eder. Sonra ikinci defa ellerini aynı şekilde toprağa vurur ve sol elin içiyle, dirseğiyle birlikte sağ kolunu mesh eder; daha sonra da sağ elinin içiyle sol kolunu aynı şekilde mesh eder.

Teyemmümü bozan şeyler neler? 

Teyemmümü bozan şeyler şu şekilde ifade edilmektedir:

Abdesti bozan şeyler teyemmümü de bozar. Ayrıca, abdest veya gusle yetecek suyun bulunması, hastalığın iyileşmesi, suyu kullanabilme imkânının elde edilmesi gibi teyemmüm etmeyi mübah kılan mazeretlerin ortadan kalkması da teyemmümü bozar (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/22).

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
DNA tespiti tamamlandı! Mezardaki kemikler Cem Garipoğlu'nun mu?

DNA tespiti tamamlandı! Mezardaki kemikler Cem Garipoğlu'nun mu?