Günümüz çalışma hayatında işsizliğin ve sonuçlarının, doğrudan ve dolaylı olarak tüm bireyleri etkilediği aşikardır. Her devlet, kendi sosyal ve ekonomik yapısına en uygun mücadele yöntemini seçerek uygulamaktadır.

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri başta olmak üzere birçok ülke, işgücü piyasası aksaklıklarını azaltmak ve risk grubu olarak kabul edilen; genç, özürlü, vasıfsız ve uzun dönemli işsizler için İşgücü Piyasası Politikaları geliştirmiş ve uygulamıştır.

Ülkemizde ise ;İşletmelerin en çok sıkıntı yaşadığı konuların başında; aramış oldukları, meslekte yetişmiş, deneyimli ve nitelikli işgücünü bulamamaları geliyor. Bu durum Türkiye İş Kurumu'nun (İŞKUR) her yıl en az iki defa yaptığı anket sonuçlarına da yansıyor. Ankete göre işçi arayan işverenlerin yüzde 67’sinin, aradığı meslekte deneyimli işçi bulamadığını belirttikleri görülüyor.

Buna karşın İŞKUR, işverenlerin ihtiyaç duyduğu nitelikli işgücü açığını gidermek ve insan kaynağı havuzuna yetişmiş, nitelikli işgücü kazandırmak için, bütün bürokratik engellerden arındırılmış, iş başında çalışarak deneyim kazanma programı olan “İş Başı Eğitim Programı” ve ilave istihdam teşvikleri sağlıyor.

Türkiye İş Kurumu tarafından istihdamın korunmasına ve artırılmasına, işsizlerin mesleki niteliklerinin geliştirilmesine, işsizliğin azaltılmasına ve özel politika gerektiren grupların işgücü piyasasına kazandırılmasına yardımcı olmak üzere aktif işgücü hizmetleri kapsamında mesleki eğitim kursları, işbaşı eğitim programları, girişimcilik eğitim programları, toplum yararına programlar ve diğer kurs, program, proje ve özel uygulamalar düzenlenmektedir.

Türkiye çapında 81 Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen İşgücü Piyasası İhtiyaç Analizleri sonucunda o ilde en çok ihtiyaç duyulan meslekler tespit edilmekte ve bu mesleklerde kurs/program düzenlemek amacıyla Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri tarafından Yıllık İşgücü Eğitim Planları hazırlanmaktadır.

Kurum tarafından sunulan aktif işgücü hizmetlerinden yararlanmak isteyen kayıtlı işsizlere Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri/Hizmet Merkezlerinde görev yapan 4.000’e yakın iş ve meslek danışmanı tarafından danışmanlık hizmeti verilmektedir. İş ve meslek danışmanlarının bu hizmeti ile işsizler kendilerine en uygun kurs/programa katılma imkânına sahip olmaktadır.

2019 Ekonomik hedefler arasında İşsizlikle mücadelede daha etkili olmak ,İşgücü piyasası 246,5 milyon olan Avrupa Birliğinde 28 ülkenin istihdamı 7 milyon 190 bin, 160 milyon işgücü piyasası olan ABD'nin istihdamı 7 milyon 290 bin, 31 milyon işgücü piyasası olan Türkiye'nin de istihdamı 7,5 milyon. Genç ve dinamik nüfusa sahip olan ülkemizin başarı çıtasını daha yukarılara çıkarmak olacaktır.

Türkiye İş Kurumu verilerine göre 2002'de 24 bin 482 kişinin istihdamına aracılık yapan kurumun, geçen yıl 1 milyon 57 bin 249, şuanda ise 1 milyon 160 bin istihdama ulaştığını görüyoruz. Elbette yapılanlar kadar yapılması gerekenler de var.