Büyüklerimizden Kızılayımız için Kara gün dostudur evlat diye başlayan ve Kızılayımızın zor günlerinde hep yanlarında olduğunu dinlerdik. Evet Kızılayımız Kara gün dostluğunu sadece Ülkemiz çoğrafyasında değil ,Dünyanın neresinde olursa olsun bir mazlum ve afetzede var ise yaralarına merhem olmayı sürdürüyor.

Ülkemizin güzide kurumları bir biri ardına hem çalışanına hem işverenine destek olmak, ayakta tutabilmek ,üretimlerini hizmetlerini sürdürmelerini sağlamak adına katkı sunmakta.

Sosyal Güvenlik Kurumumuz da özellikle son yıllarda işverenlerin elini rahatlatacak pek çok düzenlemeye imza attı.

Bunların başında Teşvikler gelse de ,yapılandırma düzenlemeleri işverenlerin hem SGK prim borçlarını ödemeleri hem de kendi adlarına ödemek zorunda oldukları Bağ-Kur Prim borçlarını ödeme kolaylığına kavuşmaları, Sosyal Güvenlik Kurumunun İşverenlerin adeta kara gün dostu olduğunu göstermektedir.

Son aylarda Ülkemiz üzerine oynan bazı Ekonomik yıpratma hamleleri, birlik ve beraberliğimiz sayesinde ber taraf edilse de, orta ve küçük ölçekli esnafımızda ve iş dünyamızda etkileri hissedildi.

İş te bu nokta da Sosyal Güvenlik Kurumu bir kez daha devreye girerek çalışanlarımızın işlerini kaybetmemesi, işverenlerimizin de işleri tekrar yoluna koyma mücadelelerine SGK “Zor durum desteği” ile ortak olmaya başladı.

İşte Detaylar;

Sosyal güvenlik primleri, işsizlik sigortası primleri ve idari para cezası ile bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı tecil edilebilecek. Damga vergisi borçları tecil edilemeyecek. Borcun taksitleri ödendikçe, ödeme oranında hacizler kaldırılacak, teminat iade edilecek.

Tecil taksit kolaylığından yararlanmak için normalde işletmenin faaliyetini sürdürüyor olması gerekiyor. Bu konuda inşaat firmalarına kolaylık sağlandı.

Kapanma, terk veya tasfiye olmadığı halde en fazla iki yıl süreyle işçi çalıştırmamış olan inşaat şirketleri uyumlu mükellef kolaylığından yararlanabilecek.

Zor Durum Hali;

Mükelleflerin borcu ödediği takdirde çok zor duruma düşüp düşmeyeceği, formülle hesaplanacak. Mükellefin nakit oranı, likidite oranı ve kaldıraç oranı ayrı ayrı tespit edilecek. Mükellefin çok zor durumda olduğunun kabul edilebilmesi için nakit oranının 0.1, likidite oranının ise 0.7 ve daha küçük; kaldıraç oranının da 0.7 veya daha büyük olması gerekecek.

Zor durum derecesine göre borçlar 6 aydan 36 aya kadar tecil edilecek. Tecil faiz oranları da zor durum derecesine bağlı olarak değişecek. “Çok zor durum derecesi” 4-5 olan mükelleflerin borcu 24 aya kadar tecil edildiğinde, yürürlükteki tecil faiz oranının yüzde 70’i; 12 aya kadar tecil edildiğinde ise tecil faiz oranının yüzde 50’si uygulanacak. Yıllık tecil faizi şu an yüzde 22 olduğu için, borcu 12 ay tecil edilen uyumlu mükellefe yıllık yüzde 11 tecil faizi oranı uygulanacak.