Ülkemizde İş Dün yasının son günlerde en çok konuştuğu konuların başında Kısa çalışma ödeneği gelmektedir.

Ekonomik üzerinde yaşanan olumsuz gelişmeler den işverenlerin etkilenmemesi için İşsizlik sigortası fonu sistemi içinde yer alan “Kısa Çalışma” ödeneği devreye girmektedir.

Kısa Çalışma Ödeneği iş hukukuna 4857 sayılı iş kanunu ile girmiştir. Ancak 5763 sayılı kanun ile bu hüküm 4857 sayılı İş Kanunu’ndan çıkarılarak 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’na Ek-2 madde olarak eklenmiştir. Kısa Çalışma uygulaması ile genel ekonomik kriz veya zorlayıcı nedenler karşısında zor durumda kalan işverenin, bir süreliğine de olsa bu uygulamadan yararlanarak işlerini düzeltmek, rahat bir nefes almak, sıkıntılı dönemleri daha hafif bir şekilde atlatmasını amaçlamıştır.

Kısa Çalışma Ödeneği ile bir anlamda toplu işçi çıkarmalarını önlemek istenmiştir. Bu bağlamda değerlendirildiğinde kısa çalışma ödeneği işsizliğin önlenmesine de katkı yapması düşünülmektedir. Diğer bir ifade ile işçi işini korur krizden etkilenmez.

4447 Sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’nun Ek-2 maddesinde kısa çalışma “işverenin genel bir ekonomik kriz veya zorlayıcı bir nedenle geçici bir süre için faaliyeti kısmen ya da tamamen durdurması veya haftalık çalışma sürelerini önemli ölçüde azaltması” olarak ifade edilmektedir. Kanun hükmüne göre kısa çalışmanın, işyerindeki faaliyetin kısmen veya tamamen durdurulması veya işyerindeki faaliyet devam etse bile, haftalık çalışma süreleri önemli ölçüde azaltılması biçimi olduğunu söyleyebiliriz.

Kısa çalışmaya geçmek isteyen işverenin bu isteğini gerekçesiyle birlikte Türkiye İş Kurumu’na ve varsa toplu iş sözleşmesi tarafı işçi sendikasına yazılı olarak bildirmesi zorunludur..

Kısa çalışma uygulamasında, işçinin iş sözleşmesi sona ermez, askıda kalır. Ancak Kanun’da askı süresi sınırlanmış ve üç ay olarak belirlenmiştir. Bu nedenle bu süre bittiğinde askı süreside kendiliğinden sona erer. Sözleşmenin askıda kaldığı süre içinde işçi açısından iş görme borcu, işveren açısından ücret ödeme borcu ortadan kalkar. İşçinin yaşamını sürdürebilmesi en azından temel ihtiyaçlarını giderebilmesi için kısa çalışma halinde, işçilere Türkiye İş Kurumu tarafından belli koşullar altında işsizlik fonundan kısa çalışma ödeneği ödenir.

Cuma günü yazımızın ikinci bölümünü siz değerleri okurlarımız ile paylaşacağım.