Türkçe ve kültürel kalıtım
“Dil gönlü yüzdüren gemidir, dil gidince gönlün gider. Toplumun gönlü kültürdür, toplumun gönlünü de yüzdüren dildir.”
Bu sözler rahmetli Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu’na ait. Bunu kendisinin sözleriyle biraz daha açalım.
“Nereye baksanız altından Türk çıkar. Niye Türk çıkar? Ya biz kanından, soyundan, sopundan, kalıtımından, biyolojisinden bahsetmiyoruz.
Daha önemli bir şey var kültürel kalıtım. On binlerce yıldır gelen kültürel kalıtım. Bu kalıtımı taşıyan da dilimizdir. Dil gönlü yüzdüren gemidir. Dil gidince gönlün gider. Ondan sonra ‘pringles’ yiyen, ‘hamburger’ kovalayan, pop top peşinde koşan bir insan hâline gelir insanlar.”
Dünyanın en genç profesörü olarak 26 yaşında profesör olan, zannediyorum tek kişiye ve de özel kanunla verilen “Türkiye Cumhuriyeti Profesörü” unvanı verilen, Nobel ödüllerine iki kez aday gösterilen, kuramsal kimya, kuantum fiziği, moleküler biyoloji ve matematik alanlarında büyük bir bilim adamı. Her daim Türkçenin yanında durmuş, bir zamanlar Türkçeyi öne çıkarıyormuş gibi görünen, ama İngilizce eğitim veren yurt dışındaki FETÖ okullarını İngiliz misyonerliği olarak öngörebilmiş büyük bir aydın.
2015 yılında bu hayata gözlerini kapayan Oktay Sinanoğlu, bizlerin her hitap konuşmalarımızın sonuna gururla eklediğimiz Atatürk’ün ünlü “Ne mutlu Türk’üm diyene” sözünün esasında “Türk demek, Türkçe demektir, ne mutlu Türk’üm diyene” şeklinde olduğunu da ortaya çıkarmıştır.
Bugün hâlen üniversitelerimizin bir kısmının İngilizce dilde eğitim vermesi, hatta İngilizce dilde eğitimin “çift dil eğitim” kisvesi ile ilköğretime de girmiş olması, “Türk olmaktan mutlu olacak” nesilleri etkilemektedir. Nasıl mı? Yine Oktay hocanın da belirttiği gibi, en büyük sömürgecilik kültürel soykırımdır, eğitimine ve diline el atılan her ülkenin de kültürü yok olur.
O hâlde kültürel kalıtımı korumak, kültürel soykırıma en güçlü duruşu sergilemek, GDO’lu kültür ile zehirlenmemek Türkçeyi korumak ile olacaktır. Nerede mi?
- Eğitimde Türkçe
- İşte Türkçe
- Günlük hayatta Türkçe
Bu vesileyle Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu’nu rahmetle anıyorum. Eğitimde, işte ve günlük hayatta Türkçe olmayan her şeye karşı olan duruşunu bir kez daha hatırlayalım, hatırlatalım ve örnek alalım.
Türk demek, Türkçe demektir, ne mutlu Türk’üm diyene!