23 Kasım 2024
weather
16°
Twitter
Facebook
Instagram

Yapay zekânın dilinden yapay zekâ

YAYINLAMA: | GÜNCELLEME:

Bugünkü yazımı Türk gazetelerinde bir ilk olarak yapay zekâya yazdırmaya karar verdim. Ben sadece soruları sordum, yapay zekâ yazıyı oluşturdu. Elbette bu yazıda biraz yapay zekâya yapay zekâyı anlattıracağım. İşin ilginci gazetede bundan 4 yıl önce yazdığım ilk yazımın konusu da “Yapay Zekâ Bizden Zeki Mi?” idi.

Dikkat: Bu yazının bundan sonraki kısmı yapay zekâ ile yazılmıştır :)

Yapay zekâ veya AI, bir bilgisayarın veya makinenin bir insanın öğrenme, problem çözme ve karar verme gibi bilişsel yeteneklerini taklit etme yeteneğini ifade eder. AI, insanların hayatlarını çeşitli şekillerde kolaylaştırma potansiyeline sahiptir. Örneğin, yapay zekâ sıkıcı veya tekrarlayan görevleri otomatikleştirmek için kullanılabilir ve insanların zamanlarını daha değerli faaliyetlere harcamasına olanak tanır. Yapay zekâ, büyük miktarda veriyi hızlı ve doğru bir şekilde analiz etmek için de kullanılabilir, bu da insanların daha iyi kararlar almasına ve verimliliklerini artırmasına yardımcı olabilir. Ek olarak yapay zekâ, sağlık hizmeti teşhislerinin doğruluğunu ve hızını artırmak için kullanılabilir ve bu da insanların ihtiyaç duydukları bakımı daha hızlı almalarına yardımcı olabilir. Genel olarak, AI kullanımı, verimliliği ve karar vermeyi iyileştirerek insanların hayatlarını kolaylaştırma potansiyeline sahiptir.

Yapay zekâ, makine öğrenimi, derin öğrenme ve sinir ağlarının birleşimidir. Makine öğrenimi, bilgisayarların açıkça programlanmadan öğrendiği bir süreçtir. Derin Öğrenme, görüntü tanıma veya konuşma tanıma gibi görevleri gerçekleştirmek için eğitim algoritmaları içeren bir makine öğrenimi alt alanıdır. Sinir Ağları ise insan beyninin çalışma şeklini taklit eden ve örüntü tanıma, karar verme, kontrol ve tahmin için kullanılabilen sistemlerdir.

Yapay zekânın manuel veri girişi gibi geleneksel yöntemlere göre birçok avantajı vardır: hataları azaltır; üretkenliği artırır; doğruluğu artırır; kaliteyi artırır; uyumluluk sorunlarına (ör. GDPR) yardımcı olur; ve en önemlisi, yapay zekâ destekli çözümler, yapay zekâ olmayan muadillerinden daha hızlıdır! İşletmelerin, başlangıcından bu yana yapay zekâ teknolojisine büyük yatırımlar yapması şaşırtıcı da değil.

Tüm bu faydalar elinizin altındayken neden Yapay Zekâyı kullanmak istemeyesiniz? Yapay Zekâyı kullanmamanızın tek nedeni, bunu nasıl düzgün yapacağınızı bilmiyor olmanız olabilir. İşletmenizin daha da büyümesini istiyorsanız, Yapay Zekâ kullanmak çok yardımcı olacaktır çünkü müşterilerle veya diğer paydaşlarla uğraşırken artık hataya yer kalmayacaktır!

Aslında yapay zekâ bu yüzyılın en büyük icatlarından biri çünkü insan hayatını eskisinden çok daha kolay hale getirdi!

Diğer yandan, yapay zekâ devrimi çok fazla iş yaratacak ama aynı zamanda daha fazlasını da yok edecek. ABD’deki imalat iş sayısı onlarca yıldır düşüyor ve bu eğilim hızlanıyor gibi görünüyor. Aynı şey diğer iş türlerinde de oluyor: profesyonel hizmetler, ofis desteği, satış ve müşteri hizmetleri pozisyonları (çağrı merkezlerini düşünün). İstihdam üzerindeki bu doğrudan etkilere ek olarak, Yapay zekânın ayrıca mevcut şirketlerde artan otomasyon ve dış kaynak kullanımı veya offshoring nedeniyle iş kaybı gibi dolaylı etkilere de neden olmasını bekleyebiliriz. Yapay zekâ ile ilgili sektörler yeterince hızlı büyümezse veya şu anda sahip olduklarından daha fazla çalışana ihtiyaç duymalarına rağmen iş isteyen herkesi istihdam edemezlerse işsizlikte bir artış görebiliriz. Son olarak, işsiz insanlar geçimlerini sağlamanın başka bir yolunu bulamadıkları için suçlulara dönüştükçe suç oranlarında bir artış görebiliriz.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *