Fıtrat değişir sanma
MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin Horasan Erenleri Federasyonu’na bilabedel verdiği arazinin temel atma töreni geçtiğimiz günlerde Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesinde gerçekleştirildi. Araziye inşa edilecek olan ‘Horasan Erenleri Hacıbektaş Kültür ve Cemevi Külliyesi’ Türklüğün öz evlatlarının kardeşlik abidelerinden birisi olarak yaşayacak.
Emperyalizmin kanlı ajandasından düşmeyen Alevi-Sünni ayrımı ancak samimi bağlar oluşturan toplumsal dokunuşlarla tehditkâr özelliğini kaybedebilir. Dolayısıyla Türk milletinin kardeşlik dokusuna ayrık otları ekmek için pusuda bekleyenler bir kez daha ‘Devlet Bahçeli’ duvarına çarpmıştır.
“Bir kez daha” dedim çünkü evveliyatı var. Birliktelik şuurumuza mezhep gölgesi düşüren Safevi-Osmanlı meselesine “Ne Yavuz'dan ne Şah İsmail'den geçeriz” diyerek bir milliyet güneşi doğuran, “Cami de bizim cemevi de bizim” diyerek inanç alanları üzerinden oynanan oyunları boşa çıkaran bir Devlet Bahçeli ekolü Türk milletinin içerisine salınan ayrılık zehirlerinin panzehridir.
Alevilerin meşru taleplerini bir kez olsun dillendirmeyip seçim arifesinde puan kovalamak için “Ben Alevi’yim” videosu çekenlerle Devlet Bey’in hissi yaklaşımı asla kıyaslanabilir değildir. Bilabedel bağışladığı bir araziye kendi isminin verilmesine “Bu siyaset üstü bir hadisedir” diye karşı çıkmak taklit edilmesi mümkün olmayan bir özgünlük içerir. Esasen buna “siyaset” de denmez, bu başka bir şeydir. Örneği büyük liderlerin hayatlarında tecessüm eder.
Kurtuluş mücadelesi yıllarına dönelim. Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşları Milli Mücadele’ye halkın desteğini artırabilmek için şehir gezileri düzenledikleri günlerde Kayseri’den yola revan olup bir ilçeye varırlar. Geldikleri yerde Alevi inancına sahip Türkler yaşamaktadır. Mustafa Kemal Paşa, sayıları birkaç milyona tekabül eden Anadolu Alevilerinin Kurtuluş Savaşı’na vereceği desteği önemsemektedir. Atatürk, Alevilerin temsilcisi mahiyetindeki Cemalettin Çelebi Efendi ile bir görüşme yapar ve onlardan Türk kurtuluş mücadelesine dair destek sözü alır.
Mustafa Kemal Atatürk’le MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin yollarının kesiştiği yer Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesidir. Demek ki aradan yüz yıl geçse de kalbi milleti için çarpan liderlerin yolu aynı mekânlarda, aynı hissiyat dairesi içerisinde kesişiyor. Öyleyse bu tarihsel tevafuku yine tarihi bir şahsiyetimiz özetlesin. Ne diyordu vatan şairi Namık Kemal: "Ecdadımızın heybeti ma'rûf-u cihandır. Fıtrat değişir sanma bu kan yine o kandır."