23 Kasım 2024
weather
16°
Twitter
Facebook
Instagram

Milyarlık Espor

YAYINLAMA: | GÜNCELLEME:

İstanbul seçimleri öncesinde başkan adaylarından, İstanbul’da Ocak ayında da bir espor sahnesi açan Binali Yıldırım espor olimpiyatlarının İstanbul’da yapılacağını vaat ederken, Ekrem İmamoğlu ise bir espor sahnesi vaat etti. Peki bu espor nedir? Neredeyse bilgisayarların çıktığı ilk andan itibaren var olmaya başlayan bilgisayar oyunları, internetin yaygınlaşmaya başladığı 95’lerden itibaren çevrimiçi şekilde dünyanın dört bir yanındaki oyuncular tarafından karşılıklı oynanmaya başladı. Özellikle son beş yıldır da oyunların ana odağı çevrimiçine yöneldi. Çevrimiçi dünyada kendi sistematiği içinde oyunlar oynanırken, her bir oyunun üreticisinin kendi sunucuları ve portalları üzerindeki oyunlar ve turnuvalar zaten bir ekonomi yaratmıştı. Bu turnuvaların kuralları gittikçe netleşerek kurallara tabi ligler oluşmaya başladı. 

2019 ‘da espor ekonomisinin dünya çapında 1.1 Milyar dolara erişmesi bekleniyor. Bu ekonominin çarkında sponsorluklar, yayın hakları, reklam, satışlar, biletler ve oyun ücretleri yer alıyor. Yine bu yıl 450 milyon kişiden fazla bir espor seyircisi beklendiğini söylersek bu dalın ne kadar büyüdüğünü tartabiliriz.

Şimdiden İstanbul’da 2 tane espor sahnesi mevcut, Zula ve Riot(LoL) isimli bu sahnelere ek olarak yabancı liglerde de Türk takımları bulmak mümkün.

Türkiye bilgisayar oyunları üretiminde çok sağlam şekilde yol alıyor. ODTÜ Teknokent’in ATOM isimli merkezi ile başını çektiği yerli bilgisayar oyunları geliştirme çabaları sayıları 10’a yakın oyun hızlandırma merkezleri ile devam etti ve bugün Türkiye 1 milyar doların üzerinde oyun ihracatı rakamına erişmiş durumda.

Türkiye’deki oyun geliştirme güçlendiği kadar, oyuncu tabanı da güçleniyor. Bağımsız oyuncu ve takımlara ek olarak spor kulüplerimiz espor dallarını açmaya başladılar. Beşiktaş dünyada espor takımı kuran ilk spor kulubü olurken Galatasaray ve Fenerbahçe de takımlar kurdular. 2018’de de Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı Türkiye Espor Federasyonu kuruldu.

Esporda farklı tiplerdeki oyunlar için ligler oluşturulabiliyor. Örneğin, çok oyunculu savaş arenası(MOBA), birinci şahıs nişancı(FPS), gerçek zamanlı strateji(RTS), spor, çevrimiçi rol yapma(MMORPG), dövüş ve hayatta kalma gibi alanlarda liglere uygun oyunlar ve ligler var. Türkiye’deki lisanslı espor oyuncu sayısı 500’üne üzerine çıktı ve 55 tescilli kulüp bulunuyor.

Spor kanallarında artık espor maçları gösterilmeye başlandığı gibi, espor seyircileri youtube ve twitch gibi platformlarda da yoğun şekilde içerik bulabiliyor. Her bir maçı onbinlerin izlediği esporda şampiyonluk maçlarını milyonlar izliyor.

Diğer eski espor dallarının uzun yıllar sonucunda geldiği noktalara çok hızlı yaklaşan esporun daha da büyüyeceğine şüphe yok. Türkiye oyun geliştirmede olduğu gibi, esporda da koşacaktır. Türk’ün zekâ ve kavrayışının bunu destekleyeceğine hiç şüphe yok.

 

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *