16 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
AÇIK
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Kültür Sanat Andreas Georgiou'nun yönettiği Famagusta dizisi neden bu kadar konuşuluyor?

Andreas Georgiou'nun yönettiği Famagusta dizisi neden bu kadar konuşuluyor?

Famagusta dizisi, Kıbrıs sorunu üzerinden Türkiye, Kuzey Kıbrıs ve Yunanistan arasında yeni bir tartışma alevlendirdi. Yunanistan ve Kıbrıs Rum Kesimi ortak yapımı olan dizi, Kıbrıs Harekatı'nı Rumların perspektifinden ele alması ve Türkiye'yi olumsuz göstermesi nedeniyle Türkiye ve Kuzey Kıbrıs'tan büyük tepki gördü.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Andreas Georgiou'nun yönettiği Famagusta dizisi neden bu kadar konuşuluyor?

Netflix'te yayınlanacağı duyurulan "Famagusta" dizisi, hem Türkiye'den hem de Kuzey Kıbrıs'tan tepki çekti. Dizinin, Kıbrıs Barış Harekatı sırasında yaşanan olayları Rum tarafının bakış açısıyla ele alması ve harekatı "işgal" olarak nitelendirmesi, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs’ta geniş çaplı eleştirilerin hedefi oldu.

Yunanistan ve Kıbrıs Cumhuriyeti'nin ortak yapımı olan dizi, Mağusa şehrinde yaşananlara odaklanıyor. Yönetmen Andreas Georgiou’nun duyurduğu üzere, 20 Eylül’de Netflix’te izleyicilerle buluşacak olan yapım, daha önce Yunanistan'da yayımlanmıştı. Ancak, dizinin fragmanında Türk askerlerinin, Rumları zorla yerinden eden ve toplu katliamlar gerçekleştiren taraf olarak gösterilmesi büyük tepki topladı. Özellikle Türkiye ve Kuzey Kıbrıs'tan gelen açıklamalarda, dizinin tarihi gerçekleri çarpıttığı ve Rum propagandasına hizmet ettiği vurgulandı.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN TEPKİ

Türk Dışişleri Bakanlığı, dizinin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin kara propagandasını yaydığını belirtti. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz da, Rumların Kıbrıs Türklerine karşı gerçekleştirdikleri katliamları hatırlatarak, Kıbrıs Barış Harekatı’nın adada barışı sağladığını ifade etti. Kuzey Kıbrıs lideri Ersin Tatar ise diziyi "Rum propagandası" olarak niteleyip, Netflix’in bu tür bir yapımla kara propagandaya alet olmasının yanlış olduğunu dile getirdi.

Bu eleştiriler, Yunanistan ve Kıbrıs Rum kesimi tarafından tepki gören TRT 1 yapımı "Bir Zamanlar Kıbrıs" dizisinin ardından geldi. Söz konusu dizi de 1963-1968 yıllarında adada yaşananları ele almış ve Rum tarafınca gerçekleri çarpıtmakla suçlanmıştı.

"Famagusta" dizisi, 1974 Kıbrıs Barış Harekatı sırasında ve sonrasında yaşanan olayları Kıbrıslı Rumların bakış açısıyla ele alıyor. Dizinin fragmanı, "Temmuz ayında sevinç. Bir daha asla!" sözleriyle başlıyor ve Türk askerlerinin adayı "işgal eden" taraf olarak gösterildiği sahnelerle dikkat çekiyor. Fragmanda, Türk askerlerinin Kıbrıslı Rumları evlerinden zorla çıkardığı, sivil halka ateş açtığı gibi dramatik sahneler yer alıyor.

Dizinin merkezinde, 16 yaşındaki Christina ve ailesi yer alıyor. Christina, kucağında bebeğiyle koşarken bir bombanın patlaması sonucu bayılıyor ve uyandığında bebeğini bulamıyor. Dizi, Christina ve kocasının 50 yıldır kaybolan bebeklerini arama hikayesini anlatıyor. Olaylar, Gazimağusa’da geçen trajik bir aile dramı üzerine kurgulanmış.

Famagusta Dizisi Oyuncuları

Dizinin başrollerinde Vasiliki Troufakou, Christos Loulis, Koralia Karanti, Grigoris Valtinos ve Andreas Georgiou gibi isimler yer alıyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türk-Amerikan toplumundan, "Famagusta" dizisinin Netflix'te yayınlanmasına tepki

Türk-Amerikan toplumundan, "Famagusta" dizisinin Netflix'te yayınlanmasına tepki