İlk okumalara göre milattan önce 15'inci yüzyıla tarihlenen Akadça çivi yazılı tablette yüklü miktarda mobilya alışverişine ilişkin kayıtlar yer aldığını belirten Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımda, “28 gram ağırlığındaki bu tabletin Geç Tunç Çağı’nın ekonomik yapısını ve devlet sistemini anlamak adına yeni bir bakış açısı sunacağına inanıyoruz” dedi.
Tarihî Mirasın Korunması ve Anlamı
Tarihî mirasın bulunmasındaki özverili çalışmaları için Kültür ve Turizm Bakanlığı Kazılar Daire Başkanlığı ekiplerini tebrik eden Bakan Ersoy, Anadolu’nun zengin mirasını gelecek nesillere taşımak üzere büyük bir titizlikle çalıştıklarını söyledi.
Akadça Tablet Geç Tunç Çağı'nı Aydınlatıyor
Hatay’ın Reyhanlı ilçesindeki Eski Alalah Kenti kazıları kapsamında bulunan Akadça çivi yazılı tablet, deprem sonrası sürdürülen restorasyon çalışmalarında ortaya çıktı. Tablet, Geç Tunç Çağı'nın ekonomik yapısını ve devlet sistemini anlamak adına önemli bir referans sağlıyor.
Johns Hopkins Üniversitesi İşbirliği ile Yapılan Çalışma
Johns Hopkins Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Jacob Lauinger ve doktora öğrencisi Zeynep Türker ile birlikte çalışılan tablet, 4,2 ile 3,5 cm ölçülerinde, 1,6 cm kalınlığında ve 27,85 gr ağırlığındadır. İlk okumalara göre, tablette yüklü miktarda mobilya alışverişiyle ilgili idari bir kayıt bulunmaktadır.
Dil Bilimcilerin İncelemesi Devam Ediyor
Tabletin ilk satırlarında ahşap masa, sandalye ve tabure alımlarını kaydeden buluntu üzerinde dil bilimciler detaylı çalışmalarını sürdürmekteler. Bu antik tablet, dönemin ekonomik yapısı ve alışveriş alışkanlıkları hakkında önemli ipuçları sunmaktadır.