22 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
PARÇALI BULUTLU
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Kültür Sanat Bilim dünyası şaşkın! Türkiye'de bulundu

Bilim dünyası şaşkın! Türkiye'de bulundu

Dünyanın prestijli eğitim kurumlarından Kopenhag Üniversitesi'nde görevli bilim insanlarının yaptığı araştırma müthiş bir bulgu olarak tanımlandı ve uluslararası kamuoyunda gündem oldu. Bilim insanları Anadolu'da üzerinde deliğin bulunduğu iki adet diş keşfedildiğini açıklayarak, "İnsan dişini takı olarak kullanmışlar" ifadesini kullandı.

1 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Bilim dünyası şaşkın! Türkiye'de bulundu

Medeniyetlerin beşiği Anadolu’da yapılan bir araştırma uluslararası bilim dünyasında şaşkınlık yarattı… Dünyanın sayılı eğitim kurumlarından Kopenhag Üniversitesi’nden görevlilerin yaptığı bir araştırma sonucunda Anadolu’da üzerinde büyük deliklerin olduğu iki diş bulunduğu açıklandı.

Çatalhöyük’te yapılan kazılar sırasında üç adet diş bulunduğunu açıklayan bilim insanları bunlardan ikisinin 8.500 yıl önce takı olarak kullanıldığını duyurdu. Bilim insanları yaptıkları incelemeler sonucunda dişlerin kolye ve bilekliklerde taş olarak kullanıldığını açıklarken bunun daha önce nadiren görüldüğünü aktardı. Bilim insanları tarih öncesi dönemde ilk kez tespit edildiğini duyurdu.

Bilim dünyasının saygın yayınlarından Journal of Archaelogical Science: Reports’ta da yer alan makalede araştırmayı yürüten arkeolog Scott Haddow, “Dişlerin ortasında konik bir delik vardı. O dönemde yaşayanlar hayvan kemikleri ve taşlarda da benzer delikler açmıştı. Ayrıca dişlerde bir takıda olduğu gibi eskime ve soyulma işaretleri vardı” dedi.

Haddow elde edilen dişlerin yaşamını kaybeden iki farklı yetişkine ait olduğunu açıklarken, “İncelemeler sonucunda bu kişilerin 30 ile 50 yaş arasında olduğunu tespit ettik. Diş üzerinde herhangi bir hastalığa rastlamadık ” dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Transferi için resmi açıklama!

Transferi için resmi açıklama!