İkinci Abdülhamit döneminde inşa edilen bina, uzun yıllar hükümet konağı ve adliye olarak kullanıldıktan sonra 2017 yılında gerçekleştirilen restorasyon çalışmalarının ardından müzeye dönüştürüldü.
Fosillerle Dolu Doğa Tarihi Bölümü
Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Antropoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ayla Sevim Erol'un liderliğindeki müze, ziyaretçilerini milyonlarca yıl öncesine götürüyor. Gergedangillerden zürafagillere, atgillerden hortumlulara kadar birçok aileye ait fosillerin sergilendiği müzede, kılıç dişli kaplan fosili dikkat çekiyor.
Çankırı Müzesi Türkiye'nin Ender Mekanlarından
İl Kültür ve Turizm Müdürü Muharrem Ovacıklı, Çankırı Müzesi'nin doğa tarihi bölümündeki nadir eserlerle Türkiye'de öne çıktığını belirtirken, müzenin 2023 ve 2024 yıllarındaki ziyaretçi sayısındaki artışı da vurguladı. Tuz Festivali ve Turistik Tuz Ekspresi seferlerinin ziyaretçi sayısının artmasında etkili olduğunu ifade etti.
Müzenin Değerli Eserleri
Müzede arkeoloji bölümünde İnandık Vazosu'nun replikası, etnografya bölümünde ise kupaya sarılı yılan gibi önemli eserler sergileniyor. Ayrıca Türk tarihi açısından önemli olan İstiklal Yolu, yaren kültürü, Çankırı yemekleri ve sofra kültürü de müzenin etnografya bölümünde yer alıyor.
Çankırı'nın Zengin Doğa Tarihi
Ovacıklı, müzenin doğa tarihi bölümünde 8,5 milyon yıl öncesine ait kılıç dişli kaplanın bulunduğunu ve tüm fosillerin Çorakyerler Fosil Lokalitesi'ndeki kazılardan çıkarıldığını belirtti. Çankırı Müzesi, ziyaretçilerine tarih, kültür ve doğa arasında muhteşem bir yolculuk sunmaya devam ediyor.