Türkgün Kültür Sanat Devlet Tiyatroları çocuklarla sanatı buluşturdu

Devlet Tiyatroları çocuklarla sanatı buluşturdu

20. Küçük Hanımlar Küçük Beyler Uluslararası Çocuk Tiyatroları Festivali, "Mucizeler Diyarı" adlı oyunla başladı. Tamer Karadağlı'nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen etkinlikte kortej yürüyüşü ve çeşitli gösteriler yer aldı.

KAYNAK: AA

Devlet Tiyatroları tarafından bu yıl 20’ncisi düzenlenen Küçük Hanımlar Küçük Beyler Uluslararası Çocuk Tiyatroları Festivali, renkli görüntülere sahne oldu. Festival, ABD’den gelen “Leland Faulkner” tiyatro grubunun sahnelediği “Mucizeler Diyarı” adlı oyunla perdelerini açtı.

Çocuklardan Kortej Yürüyüşüne Coşkulu Katılım

Festivalin açılışı kapsamında, Tunalı Hilmi Caddesi üzerinde çocukların katılımıyla kortej yürüyüşü düzenlendi. Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Tamer Karadağlı, kortejde yer alan çocukları selamladı, fotoğraflar çektirdi ve etkinliğe katılan yerli-yabancı tiyatro gruplarına eşlik etti. Renkli maskotlar eşliğinde yapılan yürüyüş, danslar ve şarkılarla Kuğulu Park’ta son buldu.

Parkta düzenlenen etkinliklerde Arı Fen Koleji Çocuk Korosu ve Ayşe Abla Koleji Bandosu performans sergiledi. Kukla gösterileri, jonglörler ve sahne şovları ise çocuklar tarafından büyük ilgi gördü.

“Festival Her Gün Olsa” Diyen Çocuklar Etkinlikten Memnun

Etkinliğe katılan çocuklardan 10 yaşındaki Feyza Tazegül, “Maskotlarla çok eğlendim. 23 Nisan kutlu olsun!” sözleriyle duygularını paylaştı. Elif Öykü Arslanhan ise “Bugün harikaydı, her gün böyle geçsin isterim.” dedi. 7 yaşındaki Eylül Yüksel de parkta kuğuları izlemekten ve şovlara katılmaktan çok keyif aldığını belirtti.

Açılış Oyunu: “Mucizeler Diyarı”

Festivalin açılış oyunu için Akün Sahnesi’nde buluşan çocuklar ve aileler, ABD’den gelen “Leland Faulkner” tiyatro grubunun performansını ilgiyle izledi. Sunuculuğunu 9 yaşındaki Asya Esen ve Güney Kaya’nın yaptığı açılışta, festivalin 20 yıllık serüveni bir video gösterimiyle anlatıldı.

“Sanat Bir Sevgi Köprüsüdür”

Açılış öncesinde konuşma yapan Tamer Karadağlı, festivalin önemine dikkat çekerek, “Sanat bir barış dili, bir sevgi köprüsüdür. 20 yıldır çocukları tiyatronun büyülü dünyasıyla buluşturuyoruz” dedi. Bu yıl 23 Nisan Çocuk Bayramı kapsamında düzenlenen festivale 10 farklı ülkeden 12 oyun katılıyor. Türkiye’den ise 10 şehirden 22 tiyatro oyunu sahnelenecek.

Karadağlı ayrıca festivalde özel bir grubun da yer alacağını açıkladı: Van Tuşba Abdurrahman Gazi İşitme Engelliler Ortaokulu, Shakespeare’in “Bir Yaz Gecesi Rüyası” adlı oyununu sahneleyecek. Karadağlı, “Bu oyunu tiyatro öğrencisiyken ben de oynamıştım. Aynı oyunun şimdi festivalde yer alması beni ayrıca mutlu ediyor.” diye konuştu.

Atölyeler ve Sürprizler Çocukları Bekliyor

Festival kapsamında ayrıca çocuklara yönelik 12 farklı atölye çalışması düzenlenecek. Karadağlı, “Bu atölyelerde çocuklarımız hayal gücünü özgürce ortaya koyabilecek” diyerek, sanatla iç içe büyüyen çocukların önemine vurgu yaptı.

Çocuk tiyatrosu” kavramına dikkat çekilen festival, 29 Nisan’a kadar sürecek ve ABD, Almanya, İtalya, Çin, Bulgaristan, Hırvatistan, İran, İspanya, Brezilya ve KKTC gibi ülkelerden tiyatro gruplarını ağırlamaya devam edecek.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Galeriler Eğitim Çocukluk hayalini gerçekleştirdi, çalıştığı okulda okuma yazma öğrendi

Çocukluk hayalini gerçekleştirdi, çalıştığı okulda okuma yazma öğrendi

Erzincan'da yaşayan 49 yaşındaki Sümbül Yeşil, geçici olarak çalışmaya başladığı okulda öğretmen ve mesai arkadaşlarının desteğiyle uzun zamandır hayalini kurduğu okuma yazma becerisini kazanma fırsatı buldu.

KAYNAK: AA
Çocukluk hayalini gerçekleştirdi, çalıştığı okulda okuma yazma öğrendi 1

Üç çocuk annesi olan Yeşil, Türkiye İş Kurumunun (İŞKUR) İşgücü Uyum Programı çerçevesinde yardımcı hizmetli olarak çalışmak üzere Şehit Er Süleyman Aydın Ortaokulu'na yerleştirildi. Okuma yazma bilmediği için zaman zaman zorluk çeken Yeşil'in bu durumunu fark eden mesai arkadaşları hemen okul yönetimine iletti. Okul idaresinin teşvikleriyle birlikte Yeşil, teneffüslerde ve boş zamanlarında öğretmenlerden ders alarak okuma yazma öğrenmeye başladı.

1 / 5
Çocukluk hayalini gerçekleştirdi, çalıştığı okulda okuma yazma öğrendi 2

Okulda sadece 4 ay içerisinde okuma yazma becerisini kazanan Yeşil, boş zamanlarında kitap okuyarak kendini sürekli geliştirmeye de devam ediyor. Yeşil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçmişte ailesinin ekonomik durumu ve toplumun ön yargıları nedeniyle eğitim alamadığını dile getirdi. Küçük yaşlarda tarlada çalıştığını belirten Yeşil, "Çok istemiştik okumayı ama okuyamadık. Daha sonra evlendim ve yine çalışmaya devam ettim." diyerek yaşadığı zorlukları ifade etti.

2 / 5
Çocukluk hayalini gerçekleştirdi, çalıştığı okulda okuma yazma öğrendi 3

Okumanın yaşamında yarattığı değişimlerden bahseden Yeşil, markette alışveriş yapmanın artık daha kolaylaştığını ve doğru yön bulabildiğini anlattı. "Hastaneye gittiğimde zorlanmıyorum, hangi yerleri bulmam gerektiğini rahatça biliyorum. Çokça zorlansam da, "başarabilirim" dedim ve başardım." diye konuştu. Bu süreçte eğitim için okulda çalışmasının yararını gördüğünü vurguladı.

3 / 5
Çocukluk hayalini gerçekleştirdi, çalıştığı okulda okuma yazma öğrendi 4

Müdür Lokman Yeniçeri, Sümbül Yeşil'i okuma yazmayı öğrenmesi için yönlendirdiklerini belirtti ve "Okuma yazmanın yalnızlığımızı teselli ettiğine inanıyoruz." ifadelerini kullandı. Okulun sadece çocuklara değil, tüm topluma hizmet eden bir yer olduğunu hatırlatan Yeniçeri, bu sorumluluğun bilinciyle hareket ettiklerini ifade etti.

4 / 5
Çocukluk hayalini gerçekleştirdi, çalıştığı okulda okuma yazma öğrendi 5

Yeşil’in okuma yazma öğrenme sürecinde mesai arkadaşlarının desteği de büyük rol oynadı. Yardımcı hizmetli personel Yağmur Arslan, Sümbül Yeşil’in "Benim okumam yazmam yok." dediğinde, onun için sürekli çaba gösterdiklerini anlattı. Öğretmen arkadaşlarının teneffüslerde ve boş zamanlarda Sümbül Yeşil’e okuma yazmayı öğrettiklerini sözlerine ekledi.

5 / 5
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *