Türkgün Kültür Sanat Gaziantep, tarihi ve gastronomisi ile turistleri çekiyor

Gaziantep, tarihi ve gastronomisi ile turistleri çekiyor

Gaziantep, Türkiye'nin önde gelen turizm merkezlerinden biri olarak öne çıkıyor. 2024 yılında, şehir turist rekorunu kırmayı başardı. Konaklamalı ziyaretçi sayısı 1.5 milyonu aşarken, toplam ziyaretçi sayısı 2 milyonun üzerine çıktı.

KAYNAK: İHA

Son yıllarda inanç, kültür ve gastronomi turizminin merkezi haline gelen Gaziantep, tarihi dokusu, eşsiz müzeleri ve mutfağıyla 2024 yılında büyük bir turist artışı yaşadı. Dünyanın en eski şehirlerinden biri olan Gaziantep, Osmanlı döneminden kalma cami, han, hamam, bedesten ve geleneksel konaklarıyla birlikte adeta tarih kokan bir destinasyon olarak dikkat çekiyor.

Turist Sayısında Büyük Artış

2024 yılında Gaziantep’i konaklamalı olarak 1 milyonun üzerinde, toplamda ise 2 milyonu aşkın turist ziyaret etti. Bu başarı, hem yerli hem de yabancı turistlerin bölgeye olan ilgisini gözler önüne seriyor. Gaziantep İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü verilerine göre, 2023’e kıyasla konaklayan turist sayısında %9,46 oranında bir artış kaydedildi. Şehirdeki turizm belgeli otel sayısı da artarak 56’dan 71’e yükseldi.

Zeugma Mozaik Müzesi'nden tarihi Rekor

Gaziantep, müzeleriyle de ön planda. Zeugma Mozaik Müzesi, 2024 yılında 466 bin 102 ziyaretçi ağırlayarak kendi rekorunu tazeledi. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı diğer müzeler de dahil edildiğinde, toplamda 952 bin 298 kişi müze ziyaretlerinde bulundu. Zeugma Mozaik Müzesi’nin yanı sıra Antep Kalesi, Savaş Müzesi ve Peynir Müzesi gibi destinasyonlar, turistlerin ilgisini çekti.

Gastronomide Dünya Markası: Gaziantep Mutfağı

UNESCO tarafından tescillenmiş gastronomisiyle Gaziantep, turistlerin damağında eşsiz tatlar bırakıyor. Baklava, Antep fıstığı, salça, baharatlar ve yöresel şire ürünleri gibi lezzetler, ziyaretçilerin en çok tercih ettiği ürünler arasında yer aldı.

Esnafın Yüzü Güldü

Gaziantep’teki turist yoğunluğu, en çok esnafı mutlu etti. Tarihi Almacı Pazarı ve Bakırcılar Çarşısı gibi popüler alışveriş noktaları, turistlerin uğrak yerlerinden biri oldu. Esnaf, turistlerin alışverişleriyle birlikte şehir ekonomisine büyük katkı sağladığını dile getiriyor.

Gaziantep esnafı, 2024 yılındaki başarıdan son derece memnun. Almacı Pazarı esnaflarından Beşir Tanrıkulu, “Gaziantep’in turistik cazibesi her yıl artıyor. Hem yerli hem yabancı turistlerin ilgisi oldukça büyük. Baklava, Antep fıstığı gibi lezzetlerimizle ön plandayız. Ayrıca, tarihi çarşılarımız ve müzelerimiz de mutlaka görülmesi gereken yerler. 2025 yılında herkesi Gaziantep’e davet ediyoruz” diyerek beklentilerini dile getirdi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Dünya Rusya ve Çin liderleri Moskova'da bir araya geldi

Rusya ve Çin liderleri Moskova'da bir araya geldi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping Moskova'da buluştu.

KAYNAK: AA

Kremlin Sarayı'ndan yapılan açıklamaya göre, Çin Devlet Başkanı Şi, eski Sovyetler Birliği'nin İkinci Dünya Savaşı'nda Nazi Almanya'sını mağlup etmesinin 80. yıl dönümü dolayısıyla 9 Mayıs Zafer Günü’nde düzenlenecek etkinlikler için Rusya'nın başkenti Moskova'ya geldi.

Törenle karşılanan Şi, Putin ile Kremlin Sarayı'nda görüştü.

Görüşmenin basına açık kısmında konuşan Putin, Şi'yi Moskova'da ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu söyledi.

Putin, yarın Kızıl Meydanda düzenlenecek askeri geçit töreninde Çinli askerlerin de yer alacağını dile getirerek, "Sayıca en büyük yabancı asker birliği olacak." dedi.

9 Mayıs Zafer Günü'nün önemine işaret eden Putin, "Çinli dostlarımızla birlikte tarihi gerçekleri kararlılıkla savunmaya devam ediyoruz, savaş dönemindeki olayların anısını koruyoruz, Nazizm ve militarizmin tezahürlerine karşı mücadele ediyoruz." diye konuştu.

Japonya'ya karşı kazanılan zaferin ve 2. Dünya Savaşı'nın sona ermesinin yıl dönümü vesilesiyle Çin'i ziyaret edeceğini anımsatan Putin, Rusya ile Çin arasındaki ilişkilere değinerek, şunları kaydetti:

"O çetin savaş yıllarında gelişen halklarımızın askeri kardeşliği, modern Rusya-Çin ilişkilerinin kapsamlı ortaklık ve stratejik etkileşiminin temel dayanaklarından biri. İkili ilişkileri birilerine karşı değil, ülke halklarının yararına geliştiriyoruz. İlişkilerimiz eşit, karşılıklı çıkara dayanıyor. İyi komşuluk ilişkilerini inşa etme, dostluğu güçlendirme ve işbirliğini genişletme niyeti, Rusya ile Çin arasındaki stratejik etkileşime dayanan bir tercih."

Rusya Devlet Başkanı Putin, Sovyetler Birliği halkının 2. Dünya Savaşı'nda 27 milyon, Çin'in de bağımsızlığı ve özgürlüğü için 37 milyon can verdiğini söyledi.

"Rusya ile çok kutuplu dünya düzenini oluşturmaya hazırız"

Çin Devlet Başkanı Şi de Moskova'da düzenlenen kutlamalara katılmaktan memnuniyet duyduğunu, Rusya ve Çin halklarının 80 yıl önce ağır kayıplar pahasına büyük bir zafer kazandığını, dünya barışına ve insanlığın ilerlemesine büyük tarihi bir katkı sağladığını belirtti.

Rusya ile ilişkilerin güçlendiğine işaret eden Şi, "Tarih ve gerçeklik, ikili ilişkilerin gelişmesi ve derinleşmesinin iki halk arasındaki asırlık dostluğun sürdürülmesi açısından elzem olduğunu açıkça ortaya koyuyor." değerlendirmesinde bulundu.

Şi, Rusya ile birlikte tarihi gerçeği korumaya, çıkarlarını savunmaya ve çok kutuplu dünya düzenini oluşturmaya hazır olduklarını aktardı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *