Tarihçi Dr. Mehmet Tütüncü tarafından ortaya çıkartılan arşiv belgelerinde, 2.Dünya Savaşı sırasında Hollanda Özel Kuvvetler Birliğinde görev yapan ve kendi ülkesinde "Bozkurt" lakabı takılan Raymond Westerling'in ilginç hikayesi yer alıyor. 1700’lü yıllarda İstanbul’a yerleşen Hollandalı bir ailenin ferdi olan Westerling, 1941 yılında İstanbul’dan ayrılarak Hollanda Özel Kuvvetleri’ne katıldı. Westerling, Endonezya’nın bağımsızlığını ilan etmesinden sonra isyan eden yerel gruplara karşı takındığı aşırı sert tavır ve yargısız infazlar ile nam salarken; Endonezya'daki Hollandalılar tarafından kahraman ilan edildi. Westerling savaş bitip ülkesine döndüğünde ise "Müthiş Türk" ve "Bozkurt" lakabı ile anılmaya başlandı.
Westerling'i Türk olarak resmeden karitkatür.
NAZİ İŞGALİNDE GİTTİ
Tarihçi Dr. Mehmet Tütüncü ise arşivlerde yaptığı araştırmalar sonucunda Raymond Westerling hakkında şu bilgilere rastladığını anlattı: "Raymond, 1762 yılından bu yana İstanbul yerleşmiş Levanten bir ailenin üyesi ve Hollandalı Paul Westerling'in oğlu. Babası, mobilyacılık yapmakta ve Sofiya adında bir kadınla evli bulunmaktaydı. Raymond 1919 yılında doğdu. İlk tahsilini yaptıktan sonra, Kadıköy'de Sen Jozef Lisesine gönderildi. Önceleri çalışkandı ancak sonraları haylaz ve okumayı sevmeyen bir çocuk olunca, mektebi bıraktı. Raymond Westerling; 2. Dünya Savaşının ilk yıllarına kadar Türkiye'de kaldı. Alman Ordusu; Hollanda'yı işgal edince, Hollanda elçiliği tarafından askere çağrıldı ve ilk olarak Kahire'deki Milliyetçi Hollanda birliklerine alındı."
YÜZBAŞILIĞA YÜKSELDİ
Dr. Tütüncü, arşivlerde yer alan bilgilere ilişkin şu bilgileri de aktardı: "Raymond Westerling, evvela Kanada'ya nakledildi. Orada Komando olarak yetiştirildi. Genç adam gösterdiği cesaretten dolayı neferlikten başçavuşluğa, bir süre sonra da teğmenliğe terfi ettirildi. Westerling, 1944'te Hollanda'ya yapılan çıkarmada büyük yararlıkla çalışarak, komutanlarının dikkatini çekti. Kış olmasına rağmen Nymegen'e yapılan paraşütçü indirmesindeki muvaffakiyetinden dolayı yüzbaşılığa terfi ettirildi. Savaş, Avrupa'da nihayete erdikten sonra, genç adam; Hollanda'nın Endonezya müstemlekelerine gönderilmiş ve orada Japonlar ile , Endonezyalı âsilere karşı çarpıştı."
Westerling, 22 Aralık 1950'de Kadıköy'de yaşayan ablasına gönderdiği fotoğrafta, İstanbul'a olan özlemini dile getiriyordu.
ASIL VATANIM TÜRKİYE
Westerling'in hatıratında dikkat çeken kısımları da anlatan Dr. Tütüncü; "Hollandalı Raymond, Türkiye ve Türk halkına yönelik övgü dolu sözler kaleme almış. Kendisini İstanbullu ve Türk olarak görmesi de ilginç" dedi.
Hatıratta yer alan o satırlar:
"Çöllerde harp ettim. Denizlerde seyahat ettim. Vahşi ormanlarda gerilla savaşları yaptım. Sizi temin ederim ki, o güzel yerlerin canlı hatıraları aklımdan bir türlü çıkmadı. Ben; Felemenkli idim, fakat doğuş ve teneffüs ettiğim hava itibarıyla bir İstanbullu, daha doğrusu bir Türk'tüm. Bana bunun için haklı olarak 'Türk Westerling' adını taktılar. Maceralarım belki ehemmiyetsizdir. Çünkü herkes gibi ben de bu dünyada hisseme düşen rolü oynadım ve oynamaktayım. Ama kazandığım bu unvandan haklı olarak gurur duyuyorum. Bu isim bana doğduğum memleketi, asıl vatanım sayabileceğim Türkiye'yi hatırlatıyor. O şehrin lâtif havasını teneffüs eden, masmavi sularında yüzebilen, ağaçlıklı yollarında gezebilen bahtiyarları doğrusu kıskanıyorum."