Türkçe Düşün
İstanbul
PARÇALI BULUTLU
27°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Kültür Sanat Öğrenciyken tanıştılar, aynı banknotta buluştular!

Öğrenciyken tanıştılar, aynı banknotta buluştular!

Takvimler 28 Haziran 1933’ü gösteriyordu. Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk Ankara'da kendi ismini taşıyan Atatürk Lisesi'ni ziyaret ediyordu. Atatürk, henüz öğrenci olan Aydın ismindeki gençle konuşurken hiç kimse onun ileride ismi gibi aydın ve aydınlık olacağından haberdar değildi.

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Öğrenciyken tanıştılar, aynı banknotta buluştular!
KAYNAK: Milliyet

28 Haziran 1933'te Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk, yaveri Salih Bozok ve Milletvekili Reşit Galip ile birlikte Ankara Atatürk Lisesi'ne bir ziyarette bulunmuştu. Her şeyden habersiz öğrenciler büyük sevinç yaşamış ve heyecanla ulu önderin konuşmasını dinlemişti. Atatürk ise başarılarıyla kendini etkileyecek olan Aydın ismindeki öğrenciyle farklı bir bağ kuracaktı. Okulun en başarılı öğrencilerinden olan Aydın, sorduğu sorulara verdiği cevaplarla Mustafa Kemal’i çok etkilemişti. Aydın’ın Atatürk Lisesi’nden ordinaryüs profesörlüğe ve oradan da bugün cüzdanlarda yerini alan banknotlara uzanan hikayesi bir hayli etkileyici.

ATATÜRK’TEN AYDIN’A DEVLET BURSU

Öğrenciler mezun olmadan önce bir bitirme sınavlarında komisyon karşısındaydı. O gün okulu ziyarete gelen Atatürk de komisyona katılmıştı. Aydın Sayılı diğer öğrencilere oranla komisyon karşısında çok daha uzun süre kalmıştı. Atatürk Aydın'la konuşuyordu, ona sorular soruyor Aydın da çok güzel cevaplar veriyordu. Atatürk sınava tabi tuttuğu bu gençten çok etkilenmiş ve ismi gibi aydın olacağını orada anlamıştı.

Atatürk çok etkilendiği Aydın’ın yeni kurulan Cumhuriyet’in göz bebeği olan gençlerinden biri olduğunu biliyordu. Kendisiyle birlikte okula gelen milletvekili Reşit Galip’e dönerek Aydın Sayılı’nın çok zeki bir öğrenci olduğunu dile getirdi. Atatürk, Reşit Galip’e Aydın için“Kendisini yurt dışına tahsile yollayalım” demişti. Aydın için bu okulu bitirip başarılı bir bilim insanı olmasına açılan kapıydı. Hem bilim dünyası hem de yepyeni Cumhuriyet başarılı gençten çok şey bekliyordu.

AYDIN SAYILI’NIN EĞİTİM HAYATI

2 Mayıs 1913’te İstanbul’da dünyaya gelen Aydın Sayılı, İlköğrenimini İstanbul’da ortaöğrenimi ise hayatını değiştiren Atatürk ile karşılaşacağı Ankara’da tamamlamıştı. Ankara Atatürk Lisesi’nde Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal’in kendisin tabi tuttuğu sınavda başarılı olması bir sonraki gün Aydın’ın makama çağrılmasını sağlamıştı. Aydın oraya gittiğindeyse bizzat Atatürk tarafından yazılmış olan gurur mektubu kendisine verildi. Mektupta yazdığına göre başarılı genç, Atatürk’ün isteği ve devlet bursuyla yurt dışına gönderilecekti.

Sayılı Atatürk’ün bursuyla, Harvard Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi'ne kaydını yaptırdı. Üç yıl sonra ise fizikten master derecesi aldı. Ardından bilim tarihi eğitimine başladı ve 1942 yılında “İslam Dünyasında Bilim Kurumları” başlıklı tezi ile Harvard Üniversitesi’nden doktora derecesiyle mezun oldu. Bu doktora hem Türkiye hem de dünyada bir ilk olma özelliğini de taşıyordu. Dünyada ‘bilim tarihi’ alanında verilen ilk doktora derecesini Aydın Sayılı almıştı. Onun eğitim serüveniyse çok uzundu.

5 TÜRK LİRASIYLA ÖLÜMSÜZLEŞTİRİLDİ

Aydın Sayılı nihayet Türkiye’ye dönmüştü. 1943 yılında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Felsefe Bölümü’nde göreve başladı. Bilim tarihi alanında 1946’da doçent, 1952’de ise profesör oldu. Atatürk ile karşılaştığı lisede okurken çıkarılan ‘ordinaryüs profesör’ ünvanı lağvedilmeden 2 yıl önce, 1958’de Aydın Sayılı Ordinaryüs Profesör ünvanını aldı. 1983’te ise Atatürk Kültür Merkezinin kurucu başkanlığını yaptı, bu görevi 10 yıl boyunca sürdürdü ve 1993 yılında da buradan emekli oldu.

1 Ocak 2009’da Türk Lirası isminden ‘Yeni’ ibaresinin çıkarılmasıyla yeni banknotlar piyasaya sürülüyordu. Ön yüzünde Türkiye’nin ilk cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk’ün bulunduğu banknotların arka yüzünde ise iz bırakan şahsiyetlerin resimleri bulunmasına karar verildi.

Emekliliğinden kısa bir süre sonra 15 Ekim 1993’te hayata gözlerini yuman Ord. Prof. Dr. Aydın Sayılı’nın ismi ve resmi ise bugün her ülkenin olduğu gibi Türkiye’nin de bağımsızlık sembolü olan paranın üzerinde yer alıyor. 5 Türk Lirası’nın arka yüzünde Türkiye’nin ve dünyanın sayılı ordinaryüs profesörlerinden biri olan Aydın Sayılı'nın ismi onurla yaşatılıyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
İran'da ikinci tura kalan Pezeşkiyan ve Celili'nin politikaları ülkenin geleceğini nasıl etkileyecek?

İran'da ikinci tura kalan Pezeşkiyan ve Celili'nin politikaları ülkenin geleceğini nasıl etkileyecek?