Türkgün Kültür Sanat Ordu'nun 'Fındık Tirmidi Kavurması' tescillendi

Ordu'nun 'Fındık Tirmidi Kavurması' tescillendi

Ordu mutfağın lezzetlerinden olan, ‘Fındık Tirmidi Kavurması', Büyükşehir Belediyesi'nin girişimleri ile coğrafi işaretli ürün olarak tescillendi. Fındık Tirmidi Kavurmasının tescillenmesiyle birlikte il genelinde coğrafi işaret alınan ürün sayısı 20'ye yükseldi.

KAYNAK: İHA

Bilimsel adı ‘Lactarius Pyrogalus' olan ve yörede fındık mantarı, fındık kirmidi, bahçe mantarı, bahçe tirmidi isimleriyle bilinen fındık tirmidi, sıvı yağ, soğan, tuz ve tercihe göre domates, yeşil biber eklenerek kavrulmasıyla hazırlanan Ordu Fındık Tirmidi Kavurması, Ordu'nun patentli ürünü oldu. Büyükşehir Belediyesi Tarım ve Hayvancılık Hizmetleri Dairesi Başkanlığı'nın girişimleriyle, Ordu Fındık Tirmidi Kavurması, Türk Patent ve Marka Kurumu'nun 16.12.2024 tarih ve 187 sayılı Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteni'nde yayımlanarak mahreç işaretli ürün olarak tescillendi.

Ordu'da İşletmeler Sevindi

Ordu'daki işletmelerin menüsünde yer alan yöresel ürünün tescil alması, işletmeleri de sevindirdi. Birçok işletme, en çok tercih edilen ürünlerinin artık Ordu'nun bir markası olmasının kendilerini mutlu ettiğini belirttiler. Ziyaretçilerin sorduğu ilk ürünün fındık tirmidi kavurması olduğunu belirten işletme yetkilileri, bu yemeğin Ordu'nun tescilli ürünü hale gelmesini sağlayan Ordu Büyükşehir Belediyesi'ne teşekkürlerini ilettiler.

Tescilli Ürün Sayısı 20'ye Ulaştı

Fındık tirmidi kavurmasının ardından 13'ü Büyükşehir Belediyesi girişimleriyle olmak üzere, coğrafi işaret tescili yapılan ürün sayısı 20'ye çıktı. Öncesinde, Büyükşehir Belediyesi tarafından Ordu Tostu, Yalıköy Köftesi, Ordu Taflan Turşusu, Ordu Melocan Kavurması, Ordu Galdirik Kavurması, Ordu Sakarca Mıhlaması, Mesudiye Goliti (Mesudiye Kuru Ekmeği), Ordu Pancar Çorbası (Ordu Karalahana Çorbası), Ordu Zeytinyağlı Karalahana Sarması (Ordu Zeytinyağlı Pancar Sarması), Ordu Pidesi (Ordu Yağlısı), Ordu Fındıklı Burma Tatlısı, Ordu İçli Tava tescil almıştı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Türk Dünyası Yunus Emre Enstitüsünden Bosna Hersek'te Türkçe şöleni!

Yunus Emre Enstitüsünden Bosna Hersek'te Türkçe şöleni!

Bosna Hersek Yunus Emre Enstitüsü'nün bu yıl 12’ncisini düzenlediği çocuk şenliği, Zenica şehrinde büyük bir coşkuyla kutlandı. Gelenekselleşerek kültürel bağları güçlendiren organizasyon, bu yıl da yoğun ilgi gördü.

MUHABİR: Beybin Usanmaz

“Tercihim Türkçe” projesi kapsamında ülkenin farklı bölgelerinde Türkçe öğrenen 5 bin 500’den fazla öğrencinin katıldığı etkinlik, gün boyu süren neşe dolu anlara ve renkli görüntülere sahne oldu.

Türkiye’nin yurt dışındaki en büyük organizasyonlarından biri olan programda, Türkiye ve Bosna Hersek’in kültürel tanıtımları yapıldı. Geleneksel çocuk oyunları ve halk oyunları gösterileri de izleyenlerle buluştu.

Türkçe ve Boşnakça şiirlerin okunduğu, şarkıların söylendiği etkinlik boyunca salonda büyük bir coşku ve neşe hâkimdi.

Türkçe Sevgisi Yarışmalarla Taçlandı

Bosna Hersek’te eğitim gören Türk öğrencilerin de katıldığı etkinlikte, yıl boyunca YEE tarafından düzenlenen resim, maket ve şiir yarışmalarında dereceye giren tüm öğrencilere ödülleri takdim edildi.

Türkiye’nin Saraybosna Büyükelçiliğinin de destek verdiği etkinlik programı, kültürlerarası dostluğu pekiştirirken çocuklara unutulmaz anlar yaşattı. Kültürel coşkunun doruğa çıktığı 22 Mayıs’taki etkinlik dillerin ötesinde bir anlayış ve dostluk köprüsüne dönüştü.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *