Türkgün Kültür Sanat Ordu'nun 'Fındık Tirmidi Kavurması' tescillendi

Ordu'nun 'Fındık Tirmidi Kavurması' tescillendi

Ordu mutfağın lezzetlerinden olan, ‘Fındık Tirmidi Kavurması', Büyükşehir Belediyesi'nin girişimleri ile coğrafi işaretli ürün olarak tescillendi. Fındık Tirmidi Kavurmasının tescillenmesiyle birlikte il genelinde coğrafi işaret alınan ürün sayısı 20'ye yükseldi.

KAYNAK: İHA

Bilimsel adı ‘Lactarius Pyrogalus' olan ve yörede fındık mantarı, fındık kirmidi, bahçe mantarı, bahçe tirmidi isimleriyle bilinen fındık tirmidi, sıvı yağ, soğan, tuz ve tercihe göre domates, yeşil biber eklenerek kavrulmasıyla hazırlanan Ordu Fındık Tirmidi Kavurması, Ordu'nun patentli ürünü oldu. Büyükşehir Belediyesi Tarım ve Hayvancılık Hizmetleri Dairesi Başkanlığı'nın girişimleriyle, Ordu Fındık Tirmidi Kavurması, Türk Patent ve Marka Kurumu'nun 16.12.2024 tarih ve 187 sayılı Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteni'nde yayımlanarak mahreç işaretli ürün olarak tescillendi.

Ordu'da İşletmeler Sevindi

Ordu'daki işletmelerin menüsünde yer alan yöresel ürünün tescil alması, işletmeleri de sevindirdi. Birçok işletme, en çok tercih edilen ürünlerinin artık Ordu'nun bir markası olmasının kendilerini mutlu ettiğini belirttiler. Ziyaretçilerin sorduğu ilk ürünün fındık tirmidi kavurması olduğunu belirten işletme yetkilileri, bu yemeğin Ordu'nun tescilli ürünü hale gelmesini sağlayan Ordu Büyükşehir Belediyesi'ne teşekkürlerini ilettiler.

Tescilli Ürün Sayısı 20'ye Ulaştı

Fındık tirmidi kavurmasının ardından 13'ü Büyükşehir Belediyesi girişimleriyle olmak üzere, coğrafi işaret tescili yapılan ürün sayısı 20'ye çıktı. Öncesinde, Büyükşehir Belediyesi tarafından Ordu Tostu, Yalıköy Köftesi, Ordu Taflan Turşusu, Ordu Melocan Kavurması, Ordu Galdirik Kavurması, Ordu Sakarca Mıhlaması, Mesudiye Goliti (Mesudiye Kuru Ekmeği), Ordu Pancar Çorbası (Ordu Karalahana Çorbası), Ordu Zeytinyağlı Karalahana Sarması (Ordu Zeytinyağlı Pancar Sarması), Ordu Pidesi (Ordu Yağlısı), Ordu Fındıklı Burma Tatlısı, Ordu İçli Tava tescil almıştı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Bilim Teknoloji Uzay aracı 53 yıl sonra düşüyor: Türkiye de risk altında!

Uzay aracı 53 yıl sonra düşüyor: Türkiye de risk altında!

Soğuk savaş döneminden kalma Sovyet uzay aracının 53 yıl sonra Dünya'ya düşmesi bekleniyor. Atmosfere girerek yanması beklenen aracın düşebileceği yerler arasında Türkiye de var.

KAYNAK: NTV

Sovyetlere ait "Kosmos 482" adlı uzay kapsülü, 1972 yılında Venüs'e gitmek üzere fırlatılmıştı. Ancak roketteki ateşleme arızası sebebiyle dünya yörüngesinden bir türlü ayrılamamıştı.

Kontrolsüz şekilde yarım asırdan uzun süre yörüngede sürüklenen 500 kilogram ağırlığındaki kapsülün, 10 Mayıs civarında atmosfere girmesi bekleniyor..

Bilim insanları, Güneş sistemindeki en tehlikeli ortamlardan Venüs atmosferine giriş için tasarlanan kapsülün atmosfere girince parçalanmayıp tek parça halinde düşme olasılığı bulunduğunu savunuyor.

TÜRKİYE'YE DE DÜŞEBİLİR

Kuzey 52 ve Güney 52. enlem arasına düşmesi beklenen uzay aracının düşebileceği yerler arasında Türkiye de bulunuyor ancak uzmanlar riskin son derece düşük olduğuna vurgu yapıyor.

NASA'ya göre, yörüngede 10 santimetreden büyük 25 bin uzay çöpü var. Atmosfere girip yanmadan önce uzay çöplerinin 100 yıl boyunca yörüngede kalabileceğine dikkat çekiliyor.

Bu çöplerin uzay operasyonları için büyük bir tehdit oluşturduğu belirtiliyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *