18 Ocak 2025
weather
5°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Galeriler Kültür Sanat Tarih öncesi dönemin ışık kaynağı: Göbeklitepe

Tarih öncesi dönemin ışık kaynağı: Göbeklitepe

UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Göbeklitepe'de 12 bin yıl önce yaşayan toplulukların hayatta kalma mücadelesi dışında, mimarlıkta, teknolojide ve sanatta da gelişmiş bir toplum olduğunu ortaya çıktı.

MUHABİR: Burhan Tural

AA`nın, Anadolu`daki arkeolojik kazılarda, öngörülenden daha eski dönemlere tarihlenen verilere ulaşılmasına ilişkin dosya haberinin ilk bölümünde, Şanlıurfa`nın merkez Haliliye ilçesi sınırlarında kırsal Örencik Mahallesi yakınlarında bulunan Göbeklitepe`deki bulgular ele alındı.

Tarih öncesi dönemin ışık kaynağı: Göbeklitepe 1

Kent merkezine 18 kilometre uzaklıktaki Örencik Mahallesi`nde, 1963`te yapılan yüzey çalışmaları sırasında fark edilen Göbeklitepe`de 1995`ten bu yana Kültür ve Turizm Bakanlığı himayesinde kazı çalışmaları yürütülüyor.
 

Tarih öncesi dönemin ışık kaynağı: Göbeklitepe 2

UNESCO Dünya Mirası Listesi`ne 2018`de dahil edilen Göbeklitepe`deki kazılarda elde edilen sonuçlar hem dünyanın ilgisini bu alana çekti hem de tarih yazımını değiştirecek veriler ortaya koydu.
 

Tarih öncesi dönemin ışık kaynağı: Göbeklitepe 3

Göbeklitepe Kazı Başkanı Prof. Dr. Necmi Karul, yaptığı açıklamada, 1995`te başlayan kazılarla Göbeklitepe`nin neolitik çağın anıtsal yapılarını barındırdığının öğrenildiğini belirtti.
 

Tarih öncesi dönemin ışık kaynağı: Göbeklitepe 4

Kazılarda, M.Ö. 9600`lü yıllar ile 8200`lü yıllar arasına tarihlenen yaklaşık 1500 yıllık süreci yansıtan yerleşim katmanlarının kısmen açığa çıkarıldığını anlatan Karul, burada kamusal özellik taşıyan anıtsal yapıların olmasının arkeoloji camiasında büyük etki yarattığını kaydetti.
 

Tarih öncesi dönemin ışık kaynağı: Göbeklitepe 5

Karul, şöyle konuştu: "Göbeklitepe`nin içerisinde insanların günlük hayatlarını sürdürdükleri konutların da olduğu kamusal yapıların olması, dolayısıyla buraların insanların bir araya geldikleri inançlarla ilgili bir yer olmasından öte bir yerleşim yeri olarak kullanıldığı anlaşıldı.
 

Tarih öncesi dönemin ışık kaynağı: Göbeklitepe 6

Nitekim 2021`de Taş Tepeler ile bu bölgedeki Neolitik çağ araştırmaları daha geniş bir bölgeye yayıldığında da benzer sonuçlarla karşılaştık. Bugün Harran Ovası`nın etrafında çok sayıdaki çağdaş yerleşmede yine özel kamusal yapılar ile konutları bir arada gördüğümüz yerleşim yerleri açığa çıkardık.
 

Tarih öncesi dönemin ışık kaynağı: Göbeklitepe 7

Göbeklitepe`nin bunların içerisindeki en önemli farkı, bu döneme ilişkin sonraki süreçteki araştırmaları tetikleyen bir yönü oldu. Bunun da başında özellikle buradaki anıtsal yapıların, onlar içerisindeki T biçimi dikili taşlar ve daha da önemlisi T biçimdeki taşların üzerindeki sembollerin varlığı... Bütün bunları bir araya getirdiğimiz zaman bize 12 bin yıl önceki insanın mimarlıkta, teknolojide, sanatta ne kadar ileri toplumlar olduğunu gösterdi diyebiliriz." dedi.
 

Tarih öncesi dönemin ışık kaynağı: Göbeklitepe 8

Tarım ve hayvancılık yerleşikliğin nedeni değil sonucu

Karul, Taş Tepeler Projesi kapsamında Göbeklitepe ve çağdaş alanlarda yürütülen çalışmalarda elde edilen bilgilerle, o dönemdeki yaşama ilişkin önceki düşüncelerin aksine sonuçlara ulaştıklarını, avcı-toplayıcı bir yaşam süren toplulukların yerleşik yaşamı benimsediklerini gördüklerini anlattı.

 

Tarih öncesi dönemin ışık kaynağı: Göbeklitepe 9

Yerleşik hayata geçilmesine rağmen bu toplulukların henüz tarım ve hayvancılığı bilmediğinin anlaşıldığını vurgulayan Karul, Göbeklitepe`de yerleşiklikle beraber çevredeki kaynakların daha etkin bir şekilde değerlendirildiğinin görüldüğüne işaret etti.
 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Asgari ücret için konuşulan zam senaryoları

Asgari ücret için konuşulan zam senaryoları