TASAV Kıbrıs Barış Harekâtının 50’nci yılı münasebetiyle kapsamlı değerlendirmelerin yer aldığı “Kıbrıs’ta İki Devletli Çözüm: Tarih, Kimlik ve Siyaset” adlı kitap hazırladı. Prof. Dr. İsmail Şahin’in kaleme aldığı çalışma önemli bir referans kaynağı oluşturdu.
Kitabın sunuşunu yazan TASAV Başkanı İsmail Faruk AKSU, Kıbrıs davasına ilişkin bir çalışma ile Kıbrıs’ın tarihi ve kültürel yapısı, adadaki Türk varlığı, tarihî süreç içinde yaşanan gelişmeler, barış harekâtı ve sonrası uygulanan tecrit ile meselenin siyasî, askerî ve diplomatik boyutlarının değerlendirilmesi amacıyla bir çalışma yapılmasını kararlaştırdıklarını ve bu doğrultuda öneri ve değerlendirmeleri de kapsayan bir kitap çalışması hayata geçirmeyi amaçladıklarını belirtti.
Aksu, “Türkiye’nin Kıbrıs üzerinde kurucu antlaşmalardan kaynaklanan vazgeçilemeyecek ve tartışılamayacak ahdî hak ve yükümlülükleri bulunmaktadır. Türkiye’nin etkin ve fiilî garantisinin sulandırılması ya da olumsuz etkilenmesi hiçbir şart altında kabul edilemeyecektir. “Mavi Vatan” stratejisinin kilit önemdeki unsuru da olan Kıbrıs’taki Türk varlığının hak ve hukuku dün olduğu gibi bugün ve yarın da her platformda savunulmaya kuşkusuz devam edilmelidir. Önümüzdeki süreçte Kıbrıs Türk halkını, haksız yere uygulanan izolasyonlardan ve egemenlik haklarını kullanmaya dönük kısıtlamalardan kurtarmak üzere, KKTC’nin egemenliğinin ve uluslararası alanda eşit statüsünün tanınmasını temin edecek politikaların izlenmesi en akla uygun yol olacaktır. Bu çerçevede, stratejik bir adım atılarak KKTC’nin Türk Devletleri Teşkilatı’na gözlemci üye olarak kabul edilmesi, fark yaratan ve ses getiren önemli bir gelişme olmuştur. Bununla beraber, Türk Devletleri Teşkilatı’nın KKTC’yi tam üye olarak kabul etmesi, KKTC’yi tanıyan devletlerin sayısının artmasını da kolaylaştıran bir gelişme olacaktır” ifadelerine yer verdi.