Özellikle giysiler için dayanıklılık ve fonksiyonellik olmazsa olmaz özelliklerden biridir. Bu noktada terikoton kumaş, kullanıcılara sağladığı bu özellikler ile ön plana çıkmaktadır. Hayatın farklı alanlarında kullanılan giysilerde oldukça fazla tercih edilen bu kumaş türü, pamuk ve polyester karışımından ortaya çıkmaktadır.
Kullanıcıya konfor sunan bu kumaşlar, polyester ve pamuk malzemelerin ikisinden de en önde gelen alarak mükemmel bir birliktelik sunar. Oldukça uzun ömürlü ve dayanıklı olan terikoton kumaşlar pamuk malzemesinden nefes alabilme özelliğini, polyester malzemeden de dayanıklılığı alarak uzun yıllar kullanılabilme özelliği kazanmaktadır.
Üniformalardan günlük elbiselere, sağlık sektöründen spor ürünlerine kadar birçok farklı alanda kullanılabilen bu kumaş türü genellikle yüzde 65 polyester ve yüzde 35 pamuk birleşiminden üretilir.
Terikoton Kumaşın Özellikleri
Terikoton kumaşların polyester ve pamuktan üretilmesi, bu kumaşların hem rahat hem de oldukça dayanıklı olmasını sağlamaktadır. Kullanım alanları oldukça geniş olan terikoton kumaşın özellikleri şöyledir:
- Sağlamlık: Terikoton kumaşların en büyük özelliklerinden biri sağlamlıkları olmasıdır. Bu özelliklerinden dolayı uzun yıllar kullanılabilirler. İçinde bulunan polyester karışımlarından ötürü aşınma ve deformasyonlara karşı da oldukça dayanıklılardır.
- Kullanım Kolaylığı: Terikoton kumaşların hafif yapıları kullanıcılara oldukça rahat hareket etme imkanı sunmaktadır.
- Çok Yönlülük: Terikoton kumaşların yapıları, promosyon olarak kullanılmalarını oldukça kolay hale getirir. Bu noktada iş üniformaları ve tekstil ürünleri olarak istenilen nakış ve baskı bu kumaşlara yapılabilmektedir.
- Renk Sağlamlığı: Terikoton kumaşlar yıkama sırasında renk atması yapmazlar. Bu nedenle renklerini uzun süre kaybetmeden kullanma fırsatı sunarlar.
Terikoton Kumaşlar Hangi Malzemelerden Üretilir?
Terikoton kumaşların üretilme özellikleri pamuk ve polyester gibi iki temel kumaş türü üzerine kurulmuştur. Polyester kumaşların dayanıklı, rahat ve sağlam yapılarının, pamuk kumaşların ise nefes alabilme özelliklerinin alındığı terikoton kumaşlar rahatlıkları ve dayanıklılıklarıyla ön plana çıkmaktadır.
Bu özellikleri sayesinde terikoton kumaşlar birçok farklı sektörde rahatlıkla tercih edilmektedir. Bu kumaşların kullanılacağı sektöre göre karışım oranları değişse de genellikle terikoton kumaşların içerisinde yüzde 65 polyester, yüzde 35 pamuk bulunmaktadır.
Terikoton Kumaş Nerelerde Kullanılır?
Teriton kumaşlar rahatlıkları ve sağlamlıklarıyla ön plana çıkarken, bu özellikleri sayesinde terikoton kumaşlar birçok alanda sıklıkla tercih edilmektedir. İşte terikoton kumaş kullanım alanları:
- Giyim: Terikoton kumaşların dikkat çekici özellikleri bu kumaşların gömlek, elbise, şapka, spor kıyafetleri ve iç giyim de kullanılmasını sağlamaktadır.
- İş Elbiseleri: Terikoton kumaşların dayanıklı ve rahat özellikleri bu kumaş çeşidinin iş üniformalarında, endüstriyel ve sanayi tipi iş elbiselerinde kullanılmasını kolaylaştırır. Ayrıca bu kumaşların üzerine kolay baskı yapılabildiği için firmalar bu kumaşları sıklıkla tercih etmektedir.
- Ev Tekstili: Terikoton kumaşlar ev tekstil ürünlerinde de sıkça kullanılmaktadır.
Çok yönlü kullanım imkanı sunan bu kumaş türleri, bu kullanım alanlarının yanında daha birçok alanda da karşınıza çıkabilir.