Türkgün Otomobil Yasaklar kalktı! İkinci el oto pazarına giden şok oldu

Yasaklar kalktı! İkinci el oto pazarına giden şok oldu

Samsun’da Kovid-19 salgını nedeniyle 1 yılı aşkın bir süre sonra açılan İkinci El Otomobil Pazarında alıcılar da satılıcılar da umduğunu bulamadı. Geçen yıl peynir ekmek gibi otomobil satan galericiler ve oto satıcıları, son aylarda fiyat artışlarından yakınıyor.

Pandemi dolayısıyla 1 yılı aşkın bir süredir kapalı olan Samsun İkinci El Otomobil Pazarı, aylar sonra kontrollü normalleşme süreci kapsamında açıldı. İlk gün dolayısıyla ücretsiz olan pazarda 100’lerce satıcı aracını satmak için pazara gelse de alıcılar fiyatlardan, satıcılar ise alıcı olmamasından yakındı.

“1974 model aracıma 30 bin TL istiyorum”
Halk arasında Hacı Murat 124 diye bilinen otomobilini 30 bin TL’ye satmak istediğini dile getiren Soner Kır, “Piyasa önceki senelere baktığımız rakamlara göre yüksek. Aracım, 1974 model Hacı Murat 124. Pazarın açılmasıyla buraya geldik. Aracıma 30 bin TL diyorum. Pazarlık payı da var. Fiyatı vatandaşlara biraz yüksek geliyor ama aracım antika sınıfına giriyor. Bu yüzden de çok ilgi görüyor ve soran çok oluyor. Şu ana kadar en fazla 26 bin TL fiyat veren oldu. O fiyata satmadık” dedi.

“Masrafsız bir binek araba en az 100 bin TL”
Uzun bir aradan sonra pazarın açıldığını dile getiren Samsun İkinci El Otomobilciler Dernek Başkanı İbrahim Kınık, “1 yıl üzerine oto pazarını açtık. O yüzden girişi de bedava yaptık. İnsanların ayakları alışsın istedik. Az olsa bir kalabalık oluştu. Eskisi gibi ne işlerin tadı var ne de insanların tadı var. Bugün yarın iş olur diye bekliyoruz. Yaz olduğu için ufak tefek kımıldamalar oluyor. Şiddetli bir ticaret ise söz konusu değil. İnsanlar araba alırken kafalarında bir tereddüt var. O tereddüdün de kalkması için fiyatların oturması lazım. Pandemide fiyatlar aşırı derecede yukarı gitti. 4-5 aydır araba ticaretinde bir sakinlik var. Buna rağmen araba fiyatları geri gelmedi. Türkiye’de yukarı giden bir şeyin fiyatının geri geleceğini de sanmıyorum. Şu anda binek olarak en ucuz araba 100 bin TL’den başlıyor. Masrafsız bir arabaya binmek istiyorsanız 100 bin TL’yi gözden çıkarmanız gerekiyor” diye konuştu.

“Piyasanın düşeceğini sanmıyoruz”
Pazarda otomobil fiyatlarını alıcıdan daha çok galericilerin sorduğunu dile getiren Ümit Yalçın, “Fiyatlarda bir inme ya da çıkma söz konusu değil. Millet hala fiyatlara alışmadı. Soran eden çok ama herkes bütçesine göre hareket ediyor. Pazar canlı gibi gözüküyor ama genelde galericiler dolaşıyor. Çok fazla alıcı yok. İnsanlar zamanla piyasaya da fiyatlara da alışacak. Araba fiyatların düşeceğine de inanmıyoruz. Masraflar da arttı. Piyasanın düşeceğine inanmıyoruz” şeklinde konuştu.

“Alıcı olmayanlar da fiyat soruyor”
Alıcıların sadece fiyat sorduğunu belirten Faruk Çavuşoğlu, “Ben aracımız satmak için pazara geldim. 2 tane aracımız var. Piyasalar durgun. Piyasanın durgun olmasında pandeminin etkisi var. İnşallah daha iyi olur. Çok olmasa da fiyat soran oluyor. Alıcı olmasalar bile fiyat sorup gidiyorlar. Arabamın piyasa değeri 140 bin TL. Ben ise 135 liradan satmaya çalışıyorum. Diğer bir arabamızı da 55 bin TL’den satmaya çalışıyoruz. Teklif veren olmadı sadece bakıp, gidiyorlar” ifadelerini kullandı.

Piyasanın ilk gün çok durgun olduğunu vurgulayan Ümit Yaşar Yılmaz ise şunları söyledi:

“Araba piyasaları şu anda hareketli değil. Pazarda ticaret çok durgun. Bizim de satılık bir arabamız var. Henüz bir müşteri çıkmadı. Henüz bir soran da olmadı. Bir cansızlık olduğu aşikar.”

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Dünya Katil İsrail'in vahşeti bitmek bilmiyor! Gazze’de yardım trajedisi

Katil İsrail'in vahşeti bitmek bilmiyor! Gazze’de yardım trajedisi

İsrail, uzun bir süre sonra kısıtlı bir yardım akışına izin verdiği Gazze'de, insani yardım çalışanlarına yönelik bir saldırı düzenleyerek 6 kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu. Haftalar süren zor şartlar altında açlıkla mücadele eden Gazze halkı, 82 gün sonra sadece bir ekmek bulmak için çaba sarf ediyor. Bu gelişmeler, bölgede yaşanan insani krizin boyutlarını bir kez daha gözler önüne seriyor.

İsrail soykırımı bitmiyor…

İsrail 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'nde hem bombalar hem de açlıkla soykırım yapıyor. İşgali kalıcı hale getirmek için 18 Mayıs'ta kara saldırılarını genişleten İsrail ordusu, son 24 saatte 75 noktaya hava saldırısı düzenledi. Hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 60 artarak 53 bin 822'ye yükseldi. Gazze Şeridi'ndeki Filistin Sivil Savunma Müdürlüğü, İsrail'in Cibaliya beldesinde bir binaya düzenlediği saldırıda 50'den fazla Filistinlinin öldüğü ya da kaybolduğunu duyurdu. Dört katlı binanın enkazı altında 50'den fazla kişi olduğu ve saldırılar ve ekipman eksikliği nedeniyle çalışmalar durduruldu.

Gazze'deki hükümetin Medya Ofisi yaptığı açıklamada, "İşgalci İsrail, aç bırakma ve insani yardımları aksatma planı kapsamında Deyr el-Belah'ta 6 yardım dağıtım görevlisini öldürerek korkunç bir katliam yaptı" dedi. 6 insani yardım koruma ve dağıtmakla sorumlu kişinin cenazesinin hastaneye getirildiği belirtilen açıklamada, hedef alınan bölgede ölen çok sayıda kişinin naaşına İsrail'in bombardımanları sebebiyle ulaşılamadığı aktarıldı.

'KİTLESEL SUSUZLUK' FELAKETİ…

İsrail, Gazze Şeridi'ne un, gıda, ilaç ve tıbbi ekipman taşıyan 107 yardım tırının giriş yaptığını açıkladı. Ancak Birleşmiş Milletler yetkilileri, yardımların dağıtımında ciddi zorluklarla karşılaştıklarını belirtti. Uluslararası Kızılhaç Federasyonu ise "Yardımların Gazze'ye Şeride girdiği haberi iyi bir haber, ancak bu okyanusta bir damladan bile az" dedi. Öte yandan Gazze Belediyesi İsrail'in saldırıları sonucu oluşan durumun yüz binlerce Filistinliyi etkileyecek bir "kitlesel susuzluk", sağlık ve çevre felaketine yol açma tehlikesi taşıdığını ifade etti. Açıklamada, "Kitlesel bir susuzluk döneminin eşiğindeyiz ve durum her an kontrolden çıkabilir. Bu nedenle, tüm uluslararası ve insani aktörlere derhal harekete geçme çağrısı" yapıyoruz denildi.

BİR EKMEK İÇİN ZORLU MÜCADELE

Soykırımcı İsrail'in 2 Mart'tan bu yana sınır kapılarını kapalı tuttuğu Gazze Şeridi'ne önceki gün ulaşan un ile fırınlarda ekmek üretimi yeniden başladı. Çaresiz kalabalıklar, Gazze'nin haftalardır ilk taze pişmiş ekmeği için zorlu bir mücadele veriyor.

BM: BİR HAFTADA 172 BİN KİŞİ YERİNDEN EDİLDİ

Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Göç Örgütü (IOM), İsrail'in yoğun saldırıları ve ablukası altında bulunan Gazze'de, son bir haftada 172 binden fazla kişinin yerinden edildiğini bildirdi. Açıklamada, son 24 saatte 10 binden, son bir haftada ise 172 binden fazla kişinin yerinden edildiği kaydedilerek, acilen "ilkeli insani erişim" çağrısı yer aldı.

24 LİSEDEN 'GAZZE İÇİN SES VER' ÇAĞRISI

Türkiye'deki 24 liseden 158 öğrencinin katkılarıyla, İsrail'in saldırılarını protesto etmek için "Gazze için ses ver" başlığıyla video hazırlandı. İzmit Necip Fazıl Kısakürek Anadolu İmam Hatip Lisesi'nin öğrenci birliği tarafından organize edilen çalışmaya, Türkiye'nin 10 şehrinde bulunan 24 imam hatip lisesinin hazırlık sınıfındaki 158 öğrenci katkıda bulundu. Bu kapsamda hazırlanan videoda, 9 ayrı dilde "Gazze için ses ver" çağrısı yapıldı. Gençler, dijital platformlarda da yayımlanan videoda, çağrılarını Türkçe, İngilizce, Arapça, Rusça, Çince, İbranice, Fransızca, Almanca ve Farsça seslendirdi. Öte yandan Dünya genelinde 31 ülkeden aktivistler ve sağlıkçılar, İsrail'in yoğun saldırıları ve ablukası altında bulunan Gazze'de yaşananlara dikkati çekmek için "Küresel Gazze Yürüyüşü" adıyla eylem düzenleyerek 13 Haziran'da Refah Sınır Kapısı'na yürüyecek.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *