TOLGA POLAT / TÜRKGÜN
Kampçılık herkesin yapabileceği bir turizm çeşidi değil. ‘Kampa gidelim’ teklifi yaptığınız kişilerden genellikle “böceklerle mi uyuyacağım, asla olmaz” ya da “rahatıma düşkünüm, çadırda yatmak bana göre değil” cevabı alırız. Oysa kamp yapmayı bir turizm çeşidi olmaktan daha çok insanın kendini dinlemesi, kendi işini kendi yapması, öğrendikçe bizi zordan kolaya doğru ilerleten bir hobi gibi değerlendirebiliriz.
İlk sefer kamp yapacaklar ne kadar dikkat etse de işin sonunda eksik malzemelerle karşılaşacaktır. Aşağıda verdiğimiz önerileri dikkate almanızda fayda var.
ÇADIR SEÇİMİ
İlk kez çadır alacaksanız önce kendinizi tanımalısınız. Kamp alanına ilk vardığınızda yüksek enerjiniz ile çadırı kurmak zahmet vermez ancak kampın bitişiyle birlikte, yorgunluğunuzu isyana dönüştürmemek için tavsiyem kolay kurulur çadırlardan almanız. Sabahın ilk güneş ışıklarından ve yaz sıcaklığından nasibini almamanız için fresh-black diye bilinen, içi ışık almaz çadırları tercih etmelisiniz. Yatak seçiminde fazla bir alternatif yok. Mevcutlar işinizi rahatlıkla görecektir.
ROTANIZI BELİRLEYİN
Kamp yapacağınız alanı tercih ederken mümkün oldukça güvenlikli alanlar seçmeye özen gösterin. Tesis olmayan yerlerde, ormanlık alandaysanız bir tilkiyle karşılaşmanız an meselesi. Tesis seçimlerinde ise daha önce o alanı deneyimlemiş kişilerin google yorumlarına bakmanız size fikir verecektir.
YİYECEKLERİ İYİ SAKLAYIN
Ice box diye bilinen saklama kutularının en büyüklerinden almaya özen gösterin. Evden çıkarken içine koyacağınız soğuk içecekleriniz ısınmayacak, varsa etlerinizi 2 güne kadar taze bir şekilde tutacaktır. Kutuların içine bolca buz atmayı unutmayın...
KIYAFET DEYİP GEÇMEYİN
Mevsimsel döngüler hepimizi yanıltabiliyor. Yazın ortasında, deniz kenarında yapacağınız bir kampta çadırınızın kalitesine çok güvenmeyin. Zira birçoğumuzun aldığı çadırlar profesyonel değil. Dolayısıyla çadırın içi sabah saatlerinde soğuk olacaktır. Çadır sadece rüzgârın içeri girmesini engeller. Bu nedenle yanınızda mutlaka sizi sıcak tutacak giyecekler olmasına özen gösterin. Uyku tulumu almak istemiyorsanız, en az iki battaniyeyi üzerinize almayı unutmayın.
Ve unutmayın, çadır nazlanma yeri değil, aksine eğlenme, arkadaşlarınızla keyifli vakit geçirme ve doğa ile iç içe olma yeridir...
AKTUR KAMP ALANI / DATÇA
Büyük Koy ve Küçük Koy olmak üzere 2 koya sahip kamp yerinde, dalgasız deniz keyfi sürmek isterseniz Küçük Koy tercihiniz olabilir. Gerçi internette yer alan bilgilere göre sezonun %99’u dalgasız geçiyormuş. Kamp alanında bankamatik, eczane, sağlık ocağı, postane, fırın, 2 Migros, 3-4 restoran, jetonla çalışan makinelerden oluşan bir çamaşırhane de bulunuyor.
KÖMÜR LİMANI / GELİBOLU
Çanakkale ‹nin Gelibolu İlçesi›ne bağlı Fındıklı Köyü yakınlarında, Saros Körfezi›nde yer alan Kömür Limanı, bünyesindeki dalış okuluyla meraklılarının ilgisini çekiyor. Her gittiğim de tekrarını sabırsızlıkla beklediğim yer. Sit alanı olduğundan elektrik sıkıntı. Butik, gelişi güzel kurulmuş bir tesis var. Tuvalet alanları da mevcut. Yarı ormanlık bir alanda cennet gibi bir koy ve sizi bekleyen buz gibi ama bir o kadar da temiz bir deniz.
YEDİ GÖLLER / BOLU
Yedigöller Milli Parkı’nda büfe, restoran gibi olanaklar yok. Alışverişinizi merkezden yapıp gelmeniz gerekiyor. Piknikçiler için masa, su, WC, aydınlatma var. Ateş yakmak yasak olsa da alternatif olarak alanda taştan yapılma ateş yakma bölümleri mevcut. Hem Bolu’dan Yedigöller’e hem de Mengen’den Yedigöller’e ulaşırken yolda telefonunuz çekmeyebilir. Bölge özellikle sonbahar aylarında muhteşem renkleriyle dikkat çekiyor.
ŞAVŞAT KARAGÖL / ARTVİN
Kamh turizmi doğa ile iç içe olmak ise, Karadeniz destinasyonlarından örnek vermeden olmaz. Artvin’in en öne çıkan kamp noktalarından biri Borçka Karagöl. Artvin’in tüm doğa güzellikleri sanki burada toplanmışçasına sizi bekliyor. Gölün kenarına arabayla gelemiyorsunuz. Ayrıca kalabalık bir ortam sizi bekleyebilir. Bölgede belediyenin işlettiği bir restoran ve piknik alanı var. Ayrıca ateş yapmak için belirli alanları kullanabilirsiniz.
SAHİL KAMP / ŞİLE
İstanbul›un en bilinir kamp bölgesi Şile›de birçok deneyimden faydalanabileceğiniz bir alan Sahil Kamp. İster çadırınızı kurun, ister kiralayın. Alanda bungalov, tinyhouse, taş ev gibi seçenekler de mevcut. Restoran, bakkal, kamp malzemeleri satan yerler bulunduğu gibi, alanda ATV turları, poligon ve olimpik bir havuz da mevcut. Eğer denizin dalgalı bir gününe denk gelmediyseniz, İstanbul’da ender bulabileceğiniz güzellikte denizin keyfini çıkarabilirsiniz.
KAMP EKONOMİSİ
7500 lira
2 saniyede kurulup toplanan çadır fiyatı
1500 lira
2 kişilik, şişme kamp yatağı
2100 lira
İki kişilik uyku tulumu
680 lira
İki kişilik kamp mutfak seti
2450 lira
İki kamp sandalyesi bir küçük masa
3900 lira
Katlanabilir kamp mutfak dolabı