Algler hem tatlı hem de tuzlu suda yaşayabilen, fotosentez yaparak hayatta kalan canlılardır. Söz konusu basit organizmalar, doğanın en önemli unsurları olarak da bilinmektedirler. Deniz ve okyanuslardaki yaşam kadar, gezegen üzerinde de çok ciddi bir rolü olduğu kesin.
Sucul ekosistemi olarak da bilinen ekosistem türlerinin temel yapı taşını oluşturmakla birlikte çevresel dengenin sağlanmasını da tetikler. Her ne kadar bitkisel özelliklere sahip olmaları ile dikkat çekerek öne çıksalar da kimi zararlı etkenleri de bulunmaktadır.
- Bitki türüne benzer özelliklere sahiplerdir,
- Klorofil içerirler,
- Fotosentez yaparlar,
- Sucul ortamlarda oksijen üretimini sağlarlar.
Yeterli gelmedi değil mi? Daha fazlasını merak ediyorsanız, hadi başlayalım:
Alg Ne Anlama Gelmektedir?
Algler suda yaşayabilen tatlı ve tuzlu su ortamlarında barınabilen, bitkisel türde olan ve fotosentez sağlayarak suda oksijen üretimini üstlenen basit organizmalı canlılardır. Mercan adalarından, yarım ve tam ada yakın çevrelerinde yer alırlar.
Algler tek başlarına deniz gibi alanlarda görünemeyebilirler bir araya gelerek deniz yosunlarına dönüşebilmektedirler. Sucul ekosistem olarak geçen su altındaki ekosistem için önemli rol oynayan bu canlılar bazı özellikleri ile öne çıkmaktadır.
- Klorofil içerir ve karasal bitkiler gibi davranırlar,
- Pek çok boyutları bulunur, mikro hallerinden bir araya gelerek deniz yosunları haline gelebilirler,
- Pek çok alanda yaşayabilirler. Özellikle tatlı su alanları ve tuzlu su alanlarındaki geniş yaşam alanları dikkat çeker.
- Sucul ekosistem dışında nemli kayalar ve ağaçlar gibi alanlarda da yaşayabilirler.
Algler Ne İşe Yarar?
Alglerin oluşma sebepleri nelerdir? Algler ne işe yarar? Ekosistemde önemli bir yere sahip olan bu canlılar, oluşma nedenleri ile de dikkat çekmektedir.
- Fotosentez Görevlerini Üstlenirler: Sucul yaşantıdaki oksijen seviyesini yükseltirken karbondioksit oranını düşürür. Canlılığın ilerlemesini sağlar.
- Sucul Ekosistemin En Temel Besin Kaynaklarıdır: Neredeyse her canlı tarafından tüketilebilir olan Algler, besin zinciri açısından da önemli bir noktaya sahiptir.
- Küresel Isınmanın Önüne Geçer: Küresel ısınma gibi pek çok sorunun önüne geçebilmek için doğada önemli bir noktaya sahiptir.
- Endüstriyel Alanda Kullanım: Algler yapıları gereği gıda sektöründe, endüstriyel alanda, kozmetik sektöründe de kilit noktada bulunmaktadır. Yüksek besin değerleri nedeniyle pek çok alanda kullanılabilirler.
Alglerin Zararları Nelerdir?
Alglerin oluşma sebepleri incelendiğinde pek çok faydalı durum gözlemleniyor olsa da söz konusu faydalı canlıların kimi zaman zararlar ortaya çıkarttığı da unutulmamalıdır. Alglerin zararları nelerdir?
- Düşük Su Kalitesine Neden Olurlar
Her ne kadar oksijen miktarını arttırarak canlı ekosistemini destekleseler de alg patlamaları yaşanarak suyun kalitesiz hale gelmesini sağlarlar. - Toksik Yapıda Olabilirler
Kimi algler yapıları gereği toksik olabilirler. Toksinlerini bulundukları alana ve en önemlisi içme sularına yayarak mavi, yeşil patlamalara neden olabilir. Suyu içilemez hâle getirebilirler. - Diğer Canlıların Ölmesine Neden Olabilirler
Her ne kadar oksijen üretimi ile öne çıksalar da yoğun alg patlamaları yüzünden diğer canlıların güneş ihtiyacının önüne geçebilirler. - Ekonomik Zararlar
Alg patlamaları sadece canlı ekosistemi için değil balıkçılık ve su sporlarının da önüne geçecek etkilere neden olabilmektedir.
Aslına bakarsanız, Algler sadece kendi ekosistemleri içerisinde kendi yaşam ortamlarını yarattıkları için bu sisteme dahil olan farklı canlılar üzerinde olumsuz etkiler bırakıyor. Onun dışında, geniş kitleleri kapsayan ve doğanın genel elemanlarını direkt etkileyen neredeyse hiç denecek kadar az zararı var.