22 Kasım 2024
weather
14°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Sağlık Asya Kaplan Sivrisineği nedir?

Asya Kaplan Sivrisineği nedir?

İstanbul’da görülmesinin üzerine Asya Kaplan Sivrisineği son zamanların en çok araştırılan konuları arasında. Ciddi alerjik reaksiyonlara neden olan sivrisineğin hastalık bulaştırdığı da biliniyor. Haberimizde, Asya Kaplan Sivrisineği nedir? Asya Kaplan Sivrisineği hangi hastalıkları bulaştırır? sorularının cevaplarına yer verdik…

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Asya Kaplan Sivrisineği nedir?

En önemli 100 istilacı canlı türü içerisinde üst sırlarda yer alan Asya Kaplan Sivrisineği kan emme özelliği sergileyen agresif türler arasında gösteriliyor. Zika, Batı Nil Humması gibi hastalıkları bulaştıran bu sivrisinek türünün İstanbul’da görülmesi ise hakl arasında paniğe neden oldu. İşte, Asya Kaplan Sivrisineğinin bulaştırdığı hastalıklar, özellikleri ve hakkında merak edilenler…

ASYA KAPLAN SİVRİSİNEĞİ NEDİR?

Asya kaplan sivrisineği (Aedes albopictus) var olduğu alandan diğer bölgelere yayılabilen sivrisinek türdür. Asya kaplan sivrisineği en önemli 100 istilacı canlı türü içerisinde üst sırlarda yer alır. Antarktika ve Kuzey Kutup dairesi hariç hemen hemen her bölgede bulunabilecek biyotik potansiyele sahipti. Asya kaplan sivrisineğinin asıl vatanı ise Güneydoğu Asya’dır.

Doğal yayılım alanında zoofilik (hayvanlardan kan emen) özellik sergileyen orman türü olup günün her saatinde aktif olarak kan emme özelliği sergileyen agresif bir türler arasında gösterilir.

ÖZELİKLERİ NELER?

* Bedenleri ve bacakları siyah, eklemlerinde beyaz noktalar var,

* Gündüzleri faal oluyorlar,

* Vızıltıları işitilmiyor,

* Bildiğiniz sinek kovucular bunları defetmiyor,

* Soktukları yerler kabarıp bir hafta iyileşmeyebiliyor.

HANGİ HASTALIKLARI BULAŞTIRIYOR?

Zika: Yeni doğan çocuklarda “mikro sefali”, yani küçük kafa oluşumuna yol açabiliyor.

Dengue: Yüksek ateş, mafsal ağrıları, kusma, döküntüden başlayıp, iç kanamalar, şok ve ölüme kadar gidebiliyor.

Chinkungunya: Yüksek ateş ve uzun süren mafsal ağrıları, mafsallarda şişme ve döküntü.

Batı Nil Humması: Merkezi sinir sistemini etkileyerek menenjit, ensefalit ve ataksi gibi pek çok nörolojik hastalığa neden olabilir; ölüm riski vardır. Yüksek ateş, uyuşma, baş ağrısı, bilinç bulanıklığı, ishal ile kendini gösterir.

 

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan kritik görüşme

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan kritik görüşme