Alt sırt ağrısı sıklıkla görülen bir rahatsızlıktır, bu nedenle altta yatan bir nedenin belirlenmesi çoğu zaman diğer semptomlara ve ayrıntılara bakmakla sonuçlanabilir. Ayakta veya yürürken bel ağrısı olursa, ağrı kas yorgunluğuna bağlı olabilir.
Alternatif olarak, aşağıdakilerden biri gibi bir tıbbi durumdan olabilir:
· Spinal darlık
· Dejeneratif disk hastalığı
· Hiperlordoz
Kas yorgunluğu
Uzun süreli yürüme veya ayakta durma, bel ve bacaklardaki kasları yorup ağrılara neden olabilir. Bu ağrı veya rahatsızlık genellikle sırtını dinlendirmek için otururken veya uzanırken daha belli olur. Fazla kilolu insanlar ayakta dururken veya yürürken ortaya çıkan kas yorgunluğu için daha fazla risk altında olabilirler.
Kas yorgunluğu tedavisi
Bir kişi, kas yorgunluğunu tedavi edebilir ve sırtın alt kısmındaki rahatsızlığı azaltabilir:
Dinlenme
Sıcak veya soğuk terapi
İbuprofen ve naproksen gibi (OTC) ağrı kesiciler
Sıkı kasları germek ve gevşetmek için hafif egzersizler
Sağlıklı kiloyu korumak, sırt ve bacaklardaki stresi azaltmaya da yardımcı olabilir.
Lomber spinal darlık
Spinal stenoz, omuriliğe ve sinirlere fazladan baskı uygulayan bir daralmadır. Spinal stenoz sıklıkla sırtın alt kısmında veya bel omurgasında meydana gelir, burada yürürken veya ayakta dururken bel ağrısına neden olabilir. Pek çok hasta ağrılarının oturduğu zaman veya öne eğildiklerinde iyileştiğini keşfeder.
Lomber spinal stenozun diğer semptomları şunları içerebilir:
· Bacaklardaki zayıflık
· Bel, kalça veya bacaklarda uyuşma veya karıncalanma
· Siyatik veya bacaktan yayılan keskin bir ağrı
· Şiddetli spinal darlık, barsak ve mesane problemlerine ve cinsel işlev bozukluğuna neden olabilir.
Spinal stenoz genellikle yaşlanma sonucu ortaya çıkar ve çoğunlukla 50 yaşın üzerindeki kişilerde görülür.
Bununla birlikte, bazı insanlar dar bir spinal kanalla doğar ve spinal yaralanmanın ardından spinal stenoz da gelişebilir.
Lomber spinal stenoz tedavisi
Doktorlar ilk olarak spinal stenozu olan kişiler için cerrahi olmayan tedaviler önerebilir. Seçenekler şunları içerebilir:
-
Fizik Tedavi
-
İbuprofen veya naproksen gibi steroid olmayan antienflamatuar ilaçlar (NSAID'ler)
-
Steroid enjeksiyonları
-
Kayropraktik tedavi veya akupunktur gibi alternatif tedaviler
Bir kişinin ağrısı kötüleşir veya iyileşmezse, doktor omurgayı stabilize etmek veya omurilik sinirleri üzerindeki basıncı azaltmak için cerrahi bir prosedür önerebilir.
Dejeneratif disk hastalığı
İnsanlar yaşlandıkça, omurgalar arasında bulunan koruyucu diskler yavaş yavaş aşınır ve büzülür. Bu disklerin zamanla aşınması, omurgadaki kemiklerin birbirine sürtünmesine neden olabilir ve bu da sırt ağrısına ve sertliğe neden olabilir.
Dejeneratif disk hastalığı semptomları genellikle yürüme ile düzelirken, kişi ayakta dururken, eğilirken ya da doğrulurken ağrı daha da kötüleşebilir.
Dejeneratif disk hastalığının diğer semptomları şunları içerebilir:
-
Kalçalara ve uyluklara yayılan bel ağrısı
-
Bacaklarda veya ayaklarda zayıflık
-
Şiddeti ve süresine göre değişen sırt ağrısı
Dejeneratif disk hastalığı tedavisi
Dejeneratif disk hastalığı için tedavi seçenekleri şunları içerebilir:
• İbuprofen ve naproksen gibi NSAID'ler
• Buz veya ısı paketleri
• Fizik Tedavi
• Sırt desteği
Geleneksel tedaviler bir kişinin semptomlarını iyileştirmezse, doktor yapay disk değişimi veya bir spinal füzyon önerebilir.
Hiperlordoz
Hiperlordoz, alt omurgadaki kalçaların daha belirgin hale gelmesine ve midenin yapışmasına neden olan aşırı bir içe eğriliktir. Sırtüstü yatarken, hiperlordozu olan bir kişi belirgin c şeklinde bir eğriye veya alt sırt bölgesinde büyük bir aralığa sahip olabilir. İnsanlar bazen bu abartılı duruştan "geri dönüş" olarak bahseder.
Hiperlordoz bazen alt sırtta ağrıya ve rahatsızlığa neden olabilir, bu da hareketi etkileyebilir veya uzun süre ayakta dururken kötüleşebilir. Hiperlordoz spinal yaralanma veya obezite, osteoporoz, spondilolistez ve raşitizm gibi durumlardan kaynaklanabilir.
Hiperlordoz tedavisi
Tedavi seçenekleri, kişinin yaşına ve eğriliğin ve semptomların şiddetine bağlıdır.
Doktorlar, hiperlordozu olan çocukların büyürken bir sırt desteği takmasını önerebilir. Yetişkinler için, doktor OTC ağrı kesiciler, fizik tedavi ve kilo yönetimi gibi konservatif tedaviler önerebilir. Nadir durumlarda, doktor düzeltici cerrahi önerebilir.
Ne zaman doktora görünmeli?
Ayakta dururken veya yürürken bel ağrıları her zaman endişe kaynağı olmaz ve dinlenme, OTC ağrı kesiciler, sıcak ve soğuk terapisi ve hafif esneme gibi evde tedavi ile daha iyi olabilir.
Ağrı, iyileşmezse, şiddeti artarsa veya semptomlarla ilgili diğer belirtilerle birlikte meydana gelirse, kişi doktorunu görmelidir.
Bel ağrısı çeken kişiler, bağırsak veya mesane kontrolü kaybı yaşarlarsa veya bacak hareketleri ciddi şekilde etkilenirse derhal tıbbi yardım almalıdır.
Bel ağrısını önleme ipuçları
Haftada en az üç gün minimum 30 dakika egzersiz yapın. Mümkünse, bisiklete binme, yürüyüş, aerobik dersleri, yüzme veya eliptik bir makine kullanma gibi düşük ve yüksek yoğunluklu fiziksel aktivite egzersizlerinin bir karışımını yapmayı deneyin.
Yürürken, sırtı düz tutarak ve çok fazla öne eğilmekten kaçınmak veya çökmek gibi iyi bir duruş alıştırması yapın.
Ergonomiyi geliştirmek için iş istasyonlarında uygun ayarların yapılması. Örnekler arasında bilgisayar ekranının göz hizasına yerleştirilmesi ve destekleyici ve doğru ayarlanmış bir sandalye kullanılması sayılabilir.
Bir nesnenin vücuda mümkün olduğunca yakın tutulması, geniş bir duruşun muhafaza edilmesi, bacaklardan geriye doğru eğilme ve çok ağır nesnelerin kaldırılmasının önlenmesi dahil olmak üzere uygun kaldırma teknikleri kullanılması.
Bol miktarda meyve, sebze, kepekli tahıllar ve yağsız protein içeren sağlıklı, dengeli bir diyet yemek.