19 Ocak 2025
weather
5°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Sağlık Bilim Kurulu üyesi Şebnem Erdinç ebola hastalığı için de çalışmış

Bilim Kurulu üyesi Şebnem Erdinç ebola hastalığı için de çalışmış

Doç. Dr. Şebnem Erdinç’in de üyesi olduğu Koronavirüs Bilim Kurulu salgın hastalığın Türkiye’de görüldüğü günden bu yana hem yetkilileri hem de halkı bilgilendirmeye devam ediyor. Peki, Doç. Dr. Şebnem Erdinç kimdir? Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Şebnem Erdinç’in uzmanlık alanı nedir? Ayrıntılar turkgun.com’da…

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Bilim Kurulu üyesi Şebnem Erdinç ebola hastalığı için de çalışmış

Ebola virüsünde halkı bilgilendirme ve yönetim rehberi hazırlanmasında büyük katkı sağlayan Doç. Dr. Şebnem Erdinç, bu sefer de koronavirüs için çalışmalarına Bilim Kurulu üyesi olarak devam ediyor. Haberimizde Doç. Dr. Şebnem Erdinç’in uzmanlık alanı ve çalışmalarıyla ilgili ayrıntıları bir araya getirdik…

DOÇ. DR. ŞEBNEM ERDİNÇ KİMDİR?

1967 yılından Samsun’da dünyaya gelen Şebnem Erdinç’in tam adı Fatma Şebnem Erdinç’tir. 1985 yılında Atatürk Anadolu Lisesinden mezun olan Erdinç, 1991 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp fakültesinden mezun olmuştur. 

Dünya Sağlık Örgütü’nün Türkiye için ‘Ebola virüs hastalığı bilgilendirme ve vaka yönetim rehberinin hazırlanmasında Şebnem Erdinç’in büyük katkısı olmuştur. Erdinç şuanda Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Eğitim Araştırma Hastanesi’nde enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji bölümünde öğretim görevlisi olarak görev almaktadır. 

Doç. Dr. Şebnem Erdinç, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından 10 Ocak 2020 tarihinde kurulan Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyeliğine davet edildi. 

2019 Aralık Çin’de görülmeye başlayan ve tüm dünyaya yayılan koronavirüs Dünya Sağlık Örgütü tarafından böyle bir pandemik hastalık olduğu kabul edildi. Sonrasında Sağlık Bakanlığı bu konuda daha doğru kararlar alabilmek adına alanında uzman ekip tarafından böyle bir kurul oluşturma kararı aldı. 

BİLİM KURULU FAALİYETLERİ

Bilim Kurulu üyeleri Ebola, kırım kongo ve grip konusunda tecrübeli kişilerden oluşmaktadır. Çeşitli bilimsel akademik çalışmaları olan kişiler olmakla beraber aynı şekilde uluslararası alanda hastalık konusunda yapılan çalışmaları incelemektedir. Kesin vaka tanımı yapılmasında, rehberler oluşturulmasında ve tedavi algoritmaları oluşturulmasında katkıda bulunmaktadır.[10] 2009'da hazırlanan 2019'da güncellenen "Pandemik İnfluenza Ulusal Hazırlık Planı", Bilim Kurulu üyesi olan Levent Akın, Firdevs Aktaş, Mehmet Ceyhan, Ayşegül Füsun Eyüboğlu tarafından oluşturulmasında döneminde katkıda bulunuldu

Kurul üyelerinden Ateş Kara, Dünya Sağlık Örgütüne çeşitli zamanlarda danışmanlık yaptı. Aynı zamanda DSÖ'nün Ebola yayılışını engellemek maksadıyla kurulan 25 kişilik çalışma grubunda yer aldı. Şebnem Erdinç ile beraber "Ebola virüs hastalığı bilgilendirme ve vaka yönetim rehberi" hazırladı. Kurul içerisinde bulunan Sağlık Bakanlığı Hukuk Müşaviri Cemil Güneş, alınan kararların hukuka uygunluğunu denetlemek ve ihlal olmadığına dair araştırması maksadıyla dahil edildi. Levent Akın, Domuz gribi vakası sırasında etkin görev aldı ve Pandemi Kurulu üyeliği yaptı. Recep Öztürk ise Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Bilimsel Danışma Kurulu üyesi olarak yer aldı Türk Dişhekimleri Birliği üyelerinden birinin Bilim Kurulunda olması gerektiği kanaati sonrasında Sağlık Bakanlığı tarafından dişhekimlerini temsil etmesi amacıyla Figen Çizmeci Şenel de üyeliğe atandı. Kurulda yer alan başka bir isim ise Enfeksiyon Hastalıkları ve Pediatri Uzmanlık Akademisi Derneği Başkanı ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Mehmet Ceyhan oldu.

 

 

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Salgın merkezi ülke konumunda! ABD'de ölümler 68 bini aştı

Salgın merkezi ülke konumunda! ABD'de ölümler 68 bini aştı