Türkgün Sağlık Fazla C vitamini alımı vücutta şeker yükselmesine neden oluyor!

Fazla C vitamini alımı vücutta şeker yükselmesine neden oluyor!

Aşırı C vitamini tüketimi, bağışıklığı güçlendirmek için faydalı olsa da, kan şekerini yükseltebilir ve insülin dengesizliklerine yol açabilir. Bu nedenle, uzmanlar meyve tüketiminde dengeyi korumayı ve aşırıya kaçmamayı öneriyor.

MUHABİR: Sevda Yalçın

Kış mevsiminde sağlıklı bir şekilde beslenmek ve hareketsiz yaşam tarzından kaçınmak, bağışıklık sistemini güçlendirebilir ve sindirim problemlerinin önüne geçebilir. Ancak, her şeyde olduğu gibi, aşırılıklardan kaçınılmalı ve dengeli bir şekilde meyve ve sebze tüketilmeli, düzenli egzersiz yapılmalıdır.

Uzman Diyetisyen Betül Merd, kış döneminde beslenme ve yaşam tarzı konusunda dikkatli olunması gerektiğini vurguluyor. Özellikle C vitamini açısından zengin gıdaların aşırı tüketilmesinin ve hareketsizliğin oluşturabileceği sağlık risklerine dikkat çekiyor. Uzak durulması gereken üç önemli nokta ise şu şekilde:

C Vitamini Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kış mevsiminde bağışıklık sistemini güçlendirmek için C vitamini bakımından zengin gıdaların tüketimi artmaktadır. Uzman Diyetisyen Betül Merd, bu gıdaların aşırı tüketilmesinin kan şekerini yükseltebileceği konusunda uyarıyor. Çünkü C vitamini içeren meyvelerin yüksek şeker oranı, fazla tüketildiğinde kan şekeri seviyelerini artırabiliyor. Diyetisyen, günlük 3 porsiyon meyve sınırının aşılmaması ve meyvelerin yanında çiğ kuru yemiş ya da süt ürünleri ile tüketilmesini öneriyor. Özellikle kırmızı meyvelerin yüksek antioksidan içeriği, hem bağışıklık sistemi hem de kan üretimi açısından faydalı olduğunu ifade ediyor.

Hareketsizlik Ve Yağlanma

Soğuk hava koşulları ve düşük sıcaklıklar nedeniyle kış aylarında genellikle insanlar daha az hareket ederler. Bu hareketsizlik, vücutta yağ birikimi artışına yol açabilir. Vücut, soğuktan korunabilmek için yağ depolarını çoğaltır. Ayrıca, hareketsizlik sindirim sorunlarına yol açabilir, özellikle kabızlık gibi rahatsızlıkların gelişmesine neden olabilir. Bu sebeple, kış mevsiminde düzenli egzersiz yapmak ve hareket etmek oldukça önemli. Diyetisyen Betül Merd, kişilerin spor salonlarına gitmeleri veya evde aktif egzersizler yapmaları gerektiğine dikkat çekiyor.

Sindirim Sorunları ve Hakaret

Kış mevsiminde, egzersiz yapmamaktan dolayı sindirim sistemi de olumsuz etkilenebilir. Bağırsak hareketlerinin yavaşlaması ve sindirim problemleri yaşanabilir. Merd, bunun önüne geçmek için mutlaka fiziksel aktivite yapılması gerektiğini belirtiyor. Özellikle hareketsiz bir yaşam tarzı ve zayıflayan bağışıklık, kışın sağlık sorunlarını tetikleyebileceğinden, bu dönemde daha fazla özen gösterilmesi gerektiği vurgulanıyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Gündem Ankara’da kritik toplantı! Bakanlıktan dijital zorbalığa karşı hamle

Ankara’da kritik toplantı! Bakanlıktan dijital zorbalığa karşı hamle

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, UNICEF iş birliğiyle çocukların dijital ortamlarda karşılaştığı tehditler ve akran zorbalığına karşı daha etkili ve koruyucu politikalar geliştirmek amacıyla Ankara’da çok paydaşlı bir çalışma toplantısı düzenliyor; toplantıya çocuklar da aktif katılım sağlayarak kendi görüş ve çözüm önerilerini sunacak.

KAYNAK: DHA

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, çocukların dijital ortamlarda karşı karşıya kaldığı tehditler ile akran zorbalığına karşı daha etkili, kapsayıcı, koruyucu ve önleyici mekanizmalar geliştirmek amacıyla, UNICEF'in teknik desteğiyle, 9-10 Mayıs'ta Ankara'da çalışma toplantısı düzenleyecek.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, 'Akran Zorbalığı ve Dijital Ortamda Çocukların Korunmasına Yönelik Çalışma Toplantısı', kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, akademisyenler ile akran zorbalığı ve dijital güvenlik alanında uzmanlaşmış profesyonellerin katılımıyla çok paydaşlı olarak düzenlenecek. Toplantıda, çocukların karşı karşıya kaldığı akran zorbalığı ve dijital risklere yönelik kurumlar arası eş güdümün artırılması, mevcut politika, strateji ve uygulamaların etkinliğinin değerlendirilmesi, çocukların görüş, ihtiyaç ve deneyimlerinin sürece daha fazla dahil edilerek katılımcı modellerin geliştirilmesi amaçlanıyor.

Çocukların haklarını önceleyen, toplumsal farkındalığı artıran, kapsayıcı ve sürdürülebilir bir gelecek inşa etmenin öneminin vurgulanacağı toplantı sonunda elde edilecek çıktıların; çocukların fiziksel, ruhsal ve dijital güvenliğini esas alan yeni politika önerilerinin oluşturulmasına, çocuklara yönelik yaşam becerilerini geliştirmeyi hedefleyen eğitim modüllerinin hazırlanmasına ve iyi uygulama örneklerinin yaygınlaştırılmasına katkı sağlaması öngörülüyor.

ÇOCUKLAR KARŞILAŞTIKLARI RİSKLERİ VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİNİ PAYLAŞACAK

Toplantı kapsamında, 7-10 yaş, 11-14 yaş ve 15-18 yaş gruplarında yer alan çocukların katılımıyla özel oturumlar da düzenlenecek. Bu oturumlarda çocuklar, akran zorbalığı ve dijital ortamlarda karşılaştıkları riskleri paylaşma ve çözüm önerilerini dile getirme fırsatı bulacak. Çocukların yalnızca dinlenen değil, sürece doğrudan katkı sunan aktif katılımcı olmalarının hedeflendiği toplantıda, çocuklardan alınacak görüş ve öneriler, akran zorbalığı ve dijital ortamda korunma politikalarının şekillendirilmesinde temel bileşenlerden biri olarak değerlendirilecek. Bu çerçevede çocuk hakları temelli, çocuk katılımını önceleyen ve karar alma süreçlerinde çocukların sesinin daha duyulur olmasını sağlayan bütüncül bir yaklaşımı yansıtacak toplantı sonucunda elde edilecek çıktılar, Bakanlık öncülüğünde yürütülecek politika, strateji ve uygulamalara da ışık tutacak.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *