Türkgün Sağlık Geçen yıl 78 milyar Türk lirası 'duman' oldu

Geçen yıl 78 milyar Türk lirası 'duman' oldu

Sağlık Bakanlığı verilerine göre 2019 yılında Türkiye'de 119,7 milyar adet sigara satışı gerçekleştirilirken tiryakilerin cebinden yaklaşık 78 milyar lira çıktı.

Türkiye'de tiryakiler geçen yıl sigaraya yaklaşık 78 milyar Türk lirası harcadı.

Tütün ürünü kullanımının sağlık ve diğer zararları konusunda farkındalık oluşturmak, kullanıcılara bırakmaları yönünde bilinç kazandırmak, tütün dumanına bağlı pasif maruziyeti önlemek ve sağlıklı yaşam davranışlarını geliştirmek amacıyla Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü olarak ilan edildi.

AA muhabirinin Sağlık Bakanlığı verilerinden derlediği bilgilere göre, önlenebilir hastalık ve ölüm sebepleri arasında ilk sırada yer alan küresel tütün salgını, dünyada her yıl 8 milyondan fazla kişinin ölümüne de sebep oluyor. Bu ölümlerin 7 milyondan fazlası doğrudan tütün kullanımından, yaklaşık 1,2 milyonu ise sigara içmediği halde pasif etkilenime maruz kalmaktan kaynaklanıyor.

Tütün endüstrisi, uzun yıllardır gençleri tütün ve nikotin ürünlerine çekmek için stratejik ve agresif satış yöntemleri kullanıyor. Her yıl tütünle ilgili hastalıklardan ölen milyonlarca insanın yerine yeni tüketicilerin, gençlerin koyulabilmesine yönelik ürün tasarımları çeşitli pazarlama kampanyaları bu yöntemlerin başında gelen yaklaşımlar arasında yer alıyor.

Tütün ürünü kullananların akciğerlerinin savunma mekanizmasının bozulması, mukus artışı gibi sebepler akciğer ve üst solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanma riskini artırıyor. Bu durum nedeniyle sigara içen kişilerin, sigara içmeyenlere kıyasla yeni tip koronavirüse (Kovid-19) yakalanma riskinin de daha yüksek olduğu belirtiliyor.

"Sigara kullanan Kovid-19'lu hastalarda pnömoni 14 kat fazla gelişiyor"
Çin'de yapılan bir çalışmada, erkeklerin Kovid-19 enfeksiyonları nedeniyle hastaneye yatırılma riskinin daha yüksek olduğu ve bu gözlemin nedeninin ülkede erkeklerin kadınlardan çok daha fazla sigara içmesiyle ilgili olabileceğini ortaya koyuyor.

Başka bir çalışma ise Kovid-19'lu hastalardan sigara öyküsü olanların pnömoni (zatürre) gelişme ihtimalinin sigara içmeyenlere göre 14 kat daha fazla olduğuna işaret ediyor.

İkinci el tütün dumanın da benzer etkileri bulunuyor. Bu da özellikle tütün dumanına maruz kalan çocuklar ve kronik hastalığı bulunan yaşlılar için risk oluşturuyor.

Tütün ürünü kullanımı sırasında kontaminasyon riski yüksek olan ellerin dudaklar ve ağızla temas etmesi de Kovid-19'un yayılımını kolaylaştırıyor.

Kovid-19'un temas ve damlacık yoluyla bulaşması düşünüldüğünde, vücut salgılarını taşıyan sigara izmaritlerinin de risk oluşturduğuna dikkat çekiliyor. Bu durum çevreye zarar veren toksinlerin de yayılmasına aracılık ediyor.

Bir tütün ürünü olan nargile, sadece koronavirüs açısından değil, hepatit, tüberküloz, herpes gibi diğer bulaşıcı hastalıklar açısından da büyük risk oluşturuyor.

Türkiye'de kalp damar vakalarının yüzde 75'inin, akciğer kanseri vakalarının ise yüzde 70'inin tütün kullanımıyla ilişkili olduğu belirtiliyor.

Sigaranın ekonomik boyutu da en az sağlık kadar önemli bir yer teşkil ediyor. 2019 yılında Türkiye'de 119,75 milyar adet sigara satışı gerçekleştirilirken tiryakilerin cebinden yaklaşık 78 milyar lira çıktı

Sigaranın doğrudan veya dolaylı olarak yol açtığı hastalık, ölüm ve bunlara bağlı iş gücü kayıpları ile oluşturduğu diğer psikolojik travmalar telafisi mümkün olmayan kayıpların ortaya çıkmasına neden oluyor.

Sağlık Bakanlığı bünyesinde sigara bırakmak isteyenlere destek olmak amacıyla 27 Ekim 2010'da faaliyete geçirilen "ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı" 7 gün 24 saat esasına göre hizmet veriyor.

ALO 171 ile sigara bırakma konusunda uzman danışmanlar tarafından arayanlara canlı destek sağlanıyor. Başvuranların sigara kullanımına ilişkin alışkanlıklarını tespit etmek ve nikotin bağımlılık düzeylerini belirlemek amacıyla nikotin bağımlılık testi uygulanıyor. Tespit edilen bağımlılık düzeyine göre, kişiye özel sigara bırakma planı yapılıyor ve hekim kontrolünde sigarayı bırakmak isteyenler, bu hizmeti sunan sağlık birimleri hakkında bilgilendirilerek ilgili polikliniklerine yönlendiriliyor. Bu kişilere ayrıca en yakın sigara bırakma polikliniklerinden randevu alınıyor.

ALO 171 günde 4 bin çağrıya yanıt veriyor
Sigara Bırakma Danışma Hattı, faaliyete geçtiği günden bugüne kadar günlük ortalama 4 bin çağrıya yanıt veriyor. Geçen yıl danışma hattı tarafından 1 milyon 246 bin 847 çağrı karşılanırken aramaların yüzde 10'una takip ve destek verilmesi sağlandı. Hattı arayanların yüzde 17'sinin de polikliniklere yönlendirilerek hekim kontrolünde süreci yürütmelerine destek verildi.

Bu kapsamda sigara bırakma planı yapılarak takip edilen kişiler yılda en az 7 defa geri dönüş aramasına tabi tutuluyor. İhtiyaç halinde ve tamamen danışanla ortak karar verilerek bu arama periyotları daha da sıklaştırılabiliyor. Bu şekilde plan yapılanların ilk yılın sonunda sigarayı bırakma oranları yüzde 20,6 olarak gerçekleşti.

Sigara bırakma polikliniklerine yönlendirilen kişiler benzer takip süreçlerine dahil edilerek bu birimler destekleniyor ve bütüncül bir modelle hastalara yardımcı olunuyor. Bu polikliniklerde de 1 yıllık bırakma oranları yaklaşık yüzde 35 olarak gerçekleşiyor. Yine danışma hattına yönelik hizmet kalitesinin ölçülmesi ve memnuniyet araştırmalarında vatandaşların yüzde 97 oranında verilen hizmetten memnun olduğu görülüyor.AA

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Ekonomi Ticaret Bakanlığı 4 ayda 1,25 milyar lira ceza uyguladı

Ticaret Bakanlığı 4 ayda 1,25 milyar lira ceza uyguladı

Ticaret Bakanlığınca bu yılın ocak-nisan döneminde 198 bin 357 firma, 11 milyon 697 bin 546 ürünü denetlendi ve 1 milyar 25 milyon 599 bin 375 lira ceza verildi.

KAYNAK: AA

Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, ekonomik refahı bozacak, iç piyasadaki istikrarlı seyri olumsuz etkileyecek, arz ve talep dengesinde olumsuz etki yaratabilecek fiillere yönelik denetimlerin devam ettiği belirtildi.

Bu kapsamda, ocak-nisan döneminde İç Ticaret Genel Müdürlüğünce yapılan denetimlere işaret edilen açıklamada, "Otomotiv, stokçuluk, emlak, kuyum, fahiş fiyat, haksız ticari uygulamalar ve ödeme süreleri kapsamında yapılan denetimler neticesinde 41 bin 277 gerçek ve tüzel kişi denetlendi. Aykırı fiillerde bulunan 1107 gerçek ve tüzel kişiye 395 milyon 528 bin 544 lira idari para cezası uygulandı" ifadesi kullanıldı.

Haksız ticari uygulama için 231 milyon 356 bin 250 lira ceza

Açıklamada, bu kapsamda kesilen cezalardan örnekler verilerek, haksız ticari uygulama ve ödeme süreleri için 231 milyon 356 bin 250 lira, fahiş fiyat için 126 milyon 729 bin 250 lira, kuyum sektörü denetimlerinde 16 milyon 500 bin lira, emlak sektörü için 4 milyon 244 bin 688 lira, otomotiv sektöründe de 4 milyon 673 bin 912 lira ceza verildiği aktarıldı.

Aynı dönemde Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğünce de yapılan çalışmalar hakkında da bilgi verilen açıklamada, şu değerlendirmede bulunuldu:

"85 milyon tüketicinin taraf olduğu sözleşmeler, reklam ve haksız ticari uygulamalar ve ürün güvenliği kapsamında yapılan denetimlerde de 10 bin 624 gerçek ve tüzel kişi denetlendi. Aykırı eylemlerde bulunan 842 gerçek ve tüzel kişiye 233 milyon 971 bin 852 lira idari para cezası uygulandı. Denetimlerde, ön ödemeli konut satışları, abonelik ve mesafeli satış sözleşmeleri, taksitli satış ödemeleri, paket tur ve devre tatil gibi tüketicilerin taraf olduğu sözleşmelerdeki aykırılıklardan dolayı 104 milyon 169 bin 603 lira, reklam ve haksız ticari uygulama denetimleri kapsamında 114 milyon 785 bin 351 lira, piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetleri kapsamında aykırı bulunan fiillere 15 milyon 16 bin 897 lira idari para cezası uygulandı."

Açıklamada, ayrıca, Bakanlığın 81 il müdürlüğü tarafından ocak-nisan döneminde 11 milyon 697 bin 546 ürünün denetlendiği aktarılarak, bu kapsamda 146 bin 456 firmanın denetlendiği, 33 bin 169'una 396 milyon 98 bin 978 lira para cezası uygulandığı belirtildi.

İstanbul'da aykırılık tespit edilen 94 bin 425 ürüne 301 milyon 882 bin 95 lira idari para cezası uygulandığının bildirildiği açıklamada, "Bununla birlikte il müdürlüklerimiz tarafından aynı dönemde İstanbul'da 3 milyon 712 bin 5, Antalya'da 1 milyon 780 bin 981, Ankara'da 1 milyon 467 bin 528 ürün denetlendi." ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, bu yılın ocak-nisan döneminde 198 bin 357 firma ve 11 milyon 697 bin 546 ürün denetlenerek 1 milyar 25 milyon 599 bin 375 lira ceza uygulandığı aktarıldı.

Rekabet Kurumu 4 ayda 4,5 milyar lira ceza kesti

Rekabet Kurumunca yürütülen çalışmalara da dikkat çekilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"2024 yılında 223 firmaya 7 milyar 725 milyon 500 bin 58 lira idari para cezası uygulandı. Bu yılın ilk 4 ayında da başta gıda endüstrisi, sigorta hizmetleri, finans işlemleri, inşaat ve kimyasal ürünler alanında hizmet gösteren 58 firmaya 4 milyar 477 milyon 510 bin 76 lira idari para cezası kesildi. Ticaret Bakanlığı olarak öncelikli olarak enflasyon, fahiş fiyat, stokçuluk ve haksız ticari eylemlerle mücadele ederek iç piyasa dengesini sağlayıp, tüketicilerin huzur ve refahı için çalışmalarımızı titizlikle sürdürmeye devam edeceğiz."

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *