Türkgün Sağlık İmmün yetmezliği nedir?

İmmün yetmezliği nedir?

İmmün yetmezliği hastalığı belki de insanlık tarihi kadar eski olsa da özellikle koronavirüs salgınından sonra sıkça hakkında konuşulur oldu. Peki, İmmün yetmezliği nedir, belirtileri neler tedavisi var mı? İşte son günlerin çokça merak edilen soruların cevapları…  

Konya’da henüz 23 yaşında iken koronavirüs nedeniyle hayatanıı kaybeden intörn doktor Merve Mercan’ın immün yetmezliği hastalığına sahip olduğu öğrenildi. Bunun üzerine pek çok kişi, immün yetmezliği, tedavisi ve belirtileri hakkında araştırma yapmaya başladı…

İMMÜN YETMEZLİĞİ NEDİR?

Bireysel savunmanın en önemli ögesi “bağışıklık sistemi (immun sistem)” dir. İmmün sistem, hastalıklara karşı savunma mekanizmasını oluşturan, mikropları ve tümör hücrelerini tanıyıp onları yok eden, vücudu yabancı ve zararlı maddelerden koruyan bir sistemdir.Bağışıklık sistemimizi oluşturan elemanlardan herhangi birinin yokluğu ya da fonksiyon bozukluğu immün yetmezlik hastalıkları olarak adlandırılır. Bu hastalıklar kalıtsal ya da genetik nedenlere bağlı geliştiğinde primer immün yetmezlik (bağışıklık sistemi yetmezliği) olarak adlandırılır. Bağışıklık sistemi bozuklukları doğumsal ya da edinseldir. Sürekli olarak yineleyen infeksiyonlar bağışıklık sisteminde bir sorun olduğunun göstergesidir.

BELİRTİLERİ

Tekrarlayan, tedavisi zor, hayatı tehdit eden ve olağan dışı mikroplarla oluşan enfeksiyonlar

Büyüme gelişme geriliği

Tekrarlayan pnömoni, sinüzit ve kulak enfeksiyonları

Tedaviye dirençli durumlar

Ciltte ya da iç organlarda apse oluşumu

Ailede primer immün yetmezlik hastalığı öyküsü

Otoimmün hastalıklar

Lenf bezlerinde ve dalak büyümesi

Bazı immün yetmezlikler bir nedene bağlı olarak edinsel nedenler ile de gelişebilir. HIV virüsünün neden olduğu AIDS hastalarında olduğu gibi ya da sistemik olarak uzun ve yüksek doz kortikosteroid tedavisi alanlarda, kemoterapi gören kanser hastalarında ve ağır yanıklarda da immün yetmezlik görülebilir.

TEDAVİSİ

Primer İmmün Yetmezliklerde hastalığa neden olan mekanizmaları daha iyi anladıkça tedavi metotları da geliştirilmektedir. Öncelikle kalıtsal geçiş gösteren durumlarda bunu önleyici tedbirler alınmalıdır. Tarama testleri geliştirilerek hastaların daha semptomları ortaya çıkmadan tanınması tedavi başarısı için çok önemlidir.

Son yıllarda nakil işlemlerinin (kemik iliği, kök hücre, timüs) gerçekleşmesi ile önemli mesafe alınmıştır. Ülkemizde de bu nakiller başarıyla yapılmaktadır. Diğer yandan immünoglobülin replasman tedavisi ile koruyucu antikorlar verilerek enfeksiyonlara karşı önemli bir başarı yakalanmıştır.

Son yıllarda özgün gen tedavisi bazı primer immün yetmezlik tiplerinde başarılı sonuçlar vermektedir.

İmmünoglobülin (IgG) Destek Tedavisi

İmmünoglobülin (IgG) kandaki antikorlarımızdan birisidir. Bu antikorların hastalara verilmesi ile enfeksiyonlara karşı vücudumuzun verdiği yanıt güçlendirilir. Primer immün yetmezliği olan hastalar bu tedaviden oldukça fayda görürler.

Bu antikorlar (IgG) kandan saflaştırılarak elde edilir. İnsanlardan elde edildiği için potansiyel olarak kan yoluyla geçebilecek hastalıklara karşı oldukça yüksek teknoloji kullanılarak olası enfeksiyon yapan ajanlardan temizlenir.

IgG hem damar yolundan hem de cilt altına enjeksiyon ile verilir. Yan etkileri nadirdir. Baş ağrısı ve alerjik reaksiyon görülebilir.

 

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Gündem Siirt-Kurtalan arasına 34 kilometrelik yeni demir yolu hattı inşa edilecek

Siirt-Kurtalan arasına 34 kilometrelik yeni demir yolu hattı inşa edilecek

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Siirt-Kurtalan arasında inşa edilecek 34 kilometrelik demir yolu hattı projesiyle hem sanayi ve tarım ürünlerinin iç ve batı bölgelere taşınacağını hem de limanlara bağlantı sağlanacağını bildirdi.

KAYNAK: AA

Uraloğlu, yazılı açıklamasında, bu yıl yatırım programına alınan "Siirt-Kurtalan Yeni Demiryolu Projesi"ne ilişkin bilgi verdi.

Yolçatı-Diyarbakır-Kurtalan Hattı'nın devamı olacak söz konusu projenin saatte 160 kilometre hıza uygun olarak tasarlandığını belirten Uraloğlu, "34 kilometrelik Siirt-Kurtalan Hattı ile Siirt'in merkezine kadar demir yolunu getirmiş olacağız. Böylece Siirt il merkezi ulusal demir yolu ağına da bağlanmış olacak." değerlendirmesinde bulundu.

Uraloğlu, hat kapsamında Kurtalan, Havaalanı ve Üniversite ile Siirt istasyonlarının inşa edileceğini kaydetti.

Yolcu ve yük taşımacılığı yapılacak hattın çalışmaları kapsamında toplam 15 bin 574 metre uzunluğunda 6 tünel, 11 bin 690 metre uzunluğunda 12 kaçış tüneliyle 1523 metrelik 2 aç-kapa tünel yapımını planladıklarına işaret eden Bakan Uraloğlu, şu bilgileri paylaştı:

"Hat kapsamında toplam uzunluğu 597 metre olan 2 viyadükle 7 üst geçit ve 6 alt geçit de inşa edeceğiz. 61 bin metre uzunluğunda hat serimi gerçekleştireceğiz. İnşa edilecek tünel ve viyadüklerle bölgedeki ulaşım daha hızlı ve güvenli hale gelecek."

Söz konusu hattın Siirt'in ulaşım altyapısını güçlendireceğini vurgulayan Uraloğlu, ekonomik, ticari ve turistik faaliyetlere de önemli katkılar sağlayacağını bildirdi.

Siirt Organize Sanayi Bölgesi'nde 128 iş yeri ile metal, gıda, makine hazır giyim sektörlerinde 85 sanayi tesisi bulunduğuna dikkati çeken Uraloğlu, 2021 yılında ise Türkiye'nin ilk çinko izabe tesisinin de Siirt'te kurulduğuna değindi.

Uraloğlu, şunları kaydetti:

"Demir yolu projesi ile hem sanayi ve tarım ürünleri iç ve batı bölgelere taşınacak hem de limanlara bağlantı sağlanacak. Demir yolu sayesinde kara yolu ile yapılan taşımacılığı azaltarak daha ekonomik, emniyetli ve çevreci bir ulaşım alternatifi sunmayı hedefliyoruz."

Bakan Uraloğlu, Yolçatı-Diyarbakır-Kurtalan ve Diyarbakır-Mazıdağı hatlarını modernize ederek dizayn hızını saatte 160 kilometreye çıkaracaklarını bildirerek, "Diyarbakır-Mazıdağı arasındaki demir yolunun güneydeki Mardin'e bağlanması amacıyla Diyarbakır-Mardin demir yolu etüt ve proje çalışmalarına devam ediyoruz." ifadesini kullandı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *