Türkgün Sağlık Oruçlu diyabet hastalarına uyarı: İftarda ve sahurda bol sıvı ve egzersiz şart!

Oruçlu diyabet hastalarına uyarı: İftarda ve sahurda bol sıvı ve egzersiz şart!

Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilimi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Güçlü, oruç tutan diyabet hastalarına iftarla ile sahur arasında bol sıvı tüketme ve egzersiz yapma tavsiyesinde bulundu.

Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilimi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Güçlü, oruç tutan diyabet hastalarına iftarla ile sahur arasında bol sıvı tüketme ve egzersiz yapma tavsiyesinde bulundu.

MUHABİR: Burcu Öner

Ramazan ayında oruç tutmanın sağlık üzerindeki olumlu etkileri dikkat çekiyor. Uzmanlar, oruç ve aralıklı açlığın kalp damar hastalıkları, hypertansiyon ve sindirim sistemi hastalıklarına karşı önemli faydalar sunduğunu belirtiyor. Peki oruç tutmanın vücudumuza diğer hangi yararları var?

Oruç Tutmanın Metabolizmaya Etkisi Nedir?

Yapılan araştırmalar, oruç tutmanın kilo kaybı sağladığını, vücut kompozisyonunda iyileşmelere yol açtığını ve kansere karşı koruyucu etkileri bulunduğunu göstermektedir. Ayrıca, yaşlanma etkileri, beyin sağlığı ve ruh hali üzerinde de pek çok olumlu etkisi olduğu anlaşılmaktadır. Prof. Dr. Metin Güçlü, bu nedenlerle oruç tutmanın bağışıklığı güçlendirdiği, uyku düzenini sağladığı ve zararlı alışkanlıkları bırakma konusunda yardımcı olduğunu vurguladı.

Tip 2 Diyabet ve Oruç: Dikkat Edilmesi Gerekenler

Güçlü, Tip 2 diyabetin dünya genelinde 500 milyon ve Türkiye'de ise yaklaşık 12 milyon insanı etkileyen önemli bir metabolizma hastalığı olduğunu belirterek, bu hastalığı yaşayanların oruç öncesinde tedavi planlarını dikkatle yeniden gözden geçirmeleri gerektiğini söyledi. İlaç kullanan hastalar için, özellikle sıvı alımının kısıtlanacağı oruç süresinde dikkatli bir değerlendirme yapmak büyük önem taşıyor.

İftar ve Sahurda Dikkat Edilmesi Gerekenler

İftar vaktinde birçok kişi, çeşit çeşit yemekleri kısa sürede tüketme eğiliminde. Ancak bu durum, oruçla sağlanan faydaları azaltmaktadır. İftar sırasında önce sıvı ve hafif bir çorba ile başlamak, ardından 15-20 dakika bekleyerek dengeli bir şekilde sebze, protein ve tam taneli tahıllar tüketmek önerilmektedir. Ayrıca, yürüyüş ve egzersizler yapmak, metabolizmayı hızlandırmak için etkili bir yol olabilir.

Sağlıklı Beslenme Alışkanlıkları Nasıl Olmalı?

Sahurda, aşırı yağlı yiyecekler ve yüksek karbonhidratlı gıdalar yerine zeytinyağlı sebze yemekleri, yoğurt, hurma gibi ürünler tercih edilmelidir. Ayrıca, pişirme yöntemlerinde buharda pişirme veya fırınlama gibi sağlıklı seçenekler kullanılmalıdır. Sahurda bol sıvı alımı ve ölçülü meyve veya kuru yemiş tüketimi de sağlıklı bir yaklaşım olacaktır. 

Yorumlar
Aşağıdaki görselde işlemin sonucu kaçtır?
Captcha Image
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Gündem İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı: Naylon fatura ile para akladılar

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı: Naylon fatura ile para akladılar

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve 99 şüpheli hakkında "suç örgütü yöneticisi olmak", "suç örgütüne üye olmak", "irtikap", "rüşvet", "nitelikli dolandırıcılık", "kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirmek" ve "ihaleye fesat karıştırmak" suçlarından gözaltı kararı verildi. Soruşturmada, İmamoğlu'nun suç örgütü elebaşı olduğu vurgulandı.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve 99 şüpheli hakkında "suç örgütü yöneticisi olmak", "suç örgütüne üye olmak", "irtikap", "rüşvet", "nitelikli dolandırıcılık", "kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirmek" ve "ihaleye fesat karıştırmak" suçlarından gözaltı kararı verildi. Soruşturmada, İmamoğlu'nun suç örgütü elebaşı olduğu vurgulandı.

KAYNAK: AA

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan yazılı açıklamada, CHP'deki "para sayma" görüntülerine ilişkin soruşturma kapsamında ifade veren tanıkların "İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı İmamoğlu ile çok sayıda kişinin iş adamlarını para vermeye zorladıkları, bazı iş adamları ile hareket ederek haksız kazanç sağladıkları, piyon kişiler üzerinden alım satımlar yaparak suçtan elde ettikleri parayı akladıkları para transfer ve tahsilinde 'gizli kasa' diye tabir edilen sivil kişileri kullandıkları" yönündeki beyanlarına ilişkin alınan rapor sonrası soruşturma başlatıldığı duyuruldu.

Soruşturmada, İmamoğlu'nun suç örgütü elebaşı olduğu, Beylikdüzü Belediye Başkanlığı döneminden itibaren yanında bulunan ve kendisine bağlı kişileri İBB Başkanı olduktan sonra Büyükşehir Belediyesinin birimlerinin ve iştiraklerinin başına getirdiği kaydedilen açıklamada, suç örgütünün devamını sağlamak maksadıyla kendi alt yapılanmalarını oluşturan şüphelilerin, birçok belediye iştirakinde usulsüz ihalelerle "ihaleye fesat karıştırma", "nitelikli dolandırıcılık", "kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirme", "rüşvet" ve "irtikap" suçlarını örgütlü bir şekilde işlediklerinin tespit edildiği aktarıldı.

“Akladıkları paraları suç örgütünün faaliyetleri doğrultusunca kullandıkları anlaşıldı” 

Açıklamada, "Örgüt üyelerinin hem kendi üzerlerine hem de SGK'li çalışanlarının üzerlerine kurdukları şirketlerle Büyükşehir Belediyesi iştirakleri olan Medya AŞ, Kültür AŞ'nin hizmet alımı nitelikli işlerine yüksek fiyatlı teklifler vererek sonuç fiyatı kendilerinin belirlemesi suretiyle ederlerinin çok üzerinde işler aldıkları, aldıkları işlerin bir çoğunun tamamlanmadıkları, bir kısmının ise hayali işler olduğu, naylon fatura düzenlemek suretiyle akladıkları paraları kişisel zenginleşmelerinin yanı sıra suç örgütünün faaliyetleri doğrultusunca kullandıkları anlaşılmıştır." ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, şüphelilerin İstanbul'da yaşayan vatandaşların kişisel verilerini hukuka aykırı şekilde elde ederek örgütün devamlılığı için kullandıkları, Medya AŞ, Kültür AŞ, KİPTAŞ, İSFALT firmalarından ihale alan örgüt üyelerinin belediyeden aldıkları ilk avans ödemeleriyle ya İmamoğlu'na ait inşaatlara para aktardıkları ya da şirketlerine mal devri yaptıklarının anlaşıldığı kaydedildi.

Büyükşehir Belediyesinden açık ihaleler neticesinde iş alan iş adamlarının ödemelerinin yapılmadığının belirlendiği aktarılan açıklamada, şöyle devam edildi:

"Tehdit yoluyla elden temin edilen paralar sonrasında ödemelerin yapıldığı, halihazırda aktif olan birçok iş yerinden rüşvet talep edildiği, kabul etmeyen mağdurlar hakkında belediye encümenlerinden aldırılan kararla zorla para alınmaya çalışıldığı anlaşılmıştır. Şüphelilerin, 'rüşvet' ve 'irtikap' suçlarıyla elde ettikleri gayrimenkulleri örgüt kasası olarak kullanılan iş adamlarının üzerine alındığı MASAK raporları, vergi uzman incelemeleri, tanık beyanları ve diğer delillerle tespit edilmiştir.

Bu kapsamda suç örgütü elebaşı olduğu belirlenen şüpheli Ekrem İmamoğlu ile örgüt yöneticisi konumunda bulunan şüpheliler Murat Ongun, Tuncay Yılmaz, Fatih Keleş, Ertan Ertan ve bu şüphelilerle bağlantılı 95 şüpheli olmak üzere toplamda 100 şüpheli hakkında 'suç örgütü yöneticisi olmak', 'suç örgütüne üye olmak', 'irtikap', 'rüşvet', 'nitelikli dolandırıcılık', 'kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirmek', 'ihaleye fesat karıştırmak' suçlarından eş zamanlı yakalama, gözaltı, arama ve el koyma işlemleri icrası amacıyla İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğüne talimat verilmiştir."

Soruşturma kapsamında bazı şüphelilerin gözaltına alındığı öğrenildi.

Yorumlar
Aşağıdaki görselde işlemin sonucu kaçtır?
Captcha Image
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *