1953 Niğde doğumlu olan Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mehmet Doğanay ihtisasına enfeksiyon hastalıkları kliniğinde başladı ve kariyeri boyunca bu alan üzerine çalıştı. Bir dönem enfeksiyon hastalıkları ana bilim dalı başkanı olarak da görev alan Mehmet Doğanay, 2008 yılından bu yana öğretim görevlisi olarak çalışırken, Sağlık Bakanlığı tarafından kurulan Koronavirüs Bilim Kurulu üyeliğine davet edildi.
PROF. DR. MEHMET DOĞANAY KİMDİR?
Prof. Dr. Mehmet Doğanay, Niğde’nin Üçkapılı Köyü’nde 1953 yılında dünyaya geldi. 1975 yılında Ankara Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesini bitirdi. Yine aynı üniversitenin Enfeksiyon Hastalıkları Kliniğinde ihtisasa başladı.1977 yılında Enfeksiyon Hastalıkları ve Bakteriyoloji Uzmanı oldu.
Kariyerine 1982 yılında Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesinde Enfeksiyon Hastalıkları Kliniğini açarak devam eden Doğanay, Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalının Kurucu Öğretim üyesi olarak Eylül 1981 - Eylül 1988 tarihleri arasında görev yaptı.
Eylül 1988 tarihinde Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Kliniğinde Enfeksiyon Hastalıkları Kliniğinin Kurucu Öğretim Üyesi olarak göreve başlayan tecrübeli bilim insanı, Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği’nin 1993 yılında ayrı bir ana bilim dalı haline gelmesiyle burada ilk ana bilim dalı başkanı olarak göreve başladı. Daha sonra bu görevini 2008 yılında devretti. Bu tarih sonrası ise aynı ana bilim dalında öğretim üyesi olarak görevini devam ettirmektedir. Doğanay ayrıca, Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyeliği görevini de yürütmektedir.
Prof. Dr. Mehmet Doğanay, basın mensuplarına koronavirüs hakkında bilgiler verdi…
"YAŞLILARDA AĞIR SEYREDİYOR"
Görünen şey o ki biz bir defa iki hafta sonra Nisan ayına geldiğimizde Türkiye'deki durum nedir, fotoğrafı göreceğiz, şimdi ağır hastalar var yoğun bakımlarda yatıyor, solunum yetmezliğine giren hastalar var. Sayın Bakan ilk ölen kaybedilen vakayı açıkladı yaşlı bir hasta kişiydi. Bu hastalık yaşlılarda ağır seyrediyor, ölümcül seyrediyor, 80 yaşın üstündeki ölüm oranı oldukça yüksek. Çocuklarda hafif seyrediyor.
"ZAMAN İÇERİSİNDE HAFİF GEÇİRENLER VAR"
Havaların ısınması güneşin ortaya çıkması ultraviyolenin artması insanların kalabalık ortamlarda daha az bulunma olasılığını azaltacağı için bir azalma yönünde etkisi olacaktır. Bu bir. İki, zaman içerisinde hafif geçirenler var, enfeksiyonu ne kadar çok kişi hafif geçirirse onlarda bağışıklık oluşacaktır belli bir seviyeye kadar gelecektir.
"SALGINLARIN BİR SEYRİ VARDIR"
Salgınların bir seyri vardır. Belli bir süre sonra sönecektir ama işin bir başka yanı var gripte de 2009-2010'da da salgın oldu. Bizim o zaman hamileleri ve şişmanları tuttu.
"HAZİRAN'A DOĞRU HAYAT NORMAL SEYRİNE DÖNECEK"
Biz bu yeni çıkan COVID-19'un nasıl seyredeceğini bilmiyoruz ama şöyle bir durumumuz var, acaba bu enfeksiyon Haziran ayı gelince bitecek mi yani yazın azalacak, o azalır, Hazirana doğru hemen hemen normal hayata yakın bir şeye döneceğimizi öngörüyorum benim kendi düşüncem bu ama Kasım ayından itibaren aynen şeydeki gibi gripteki gibi bugün hala 2009-2010 grip salgınının devamını görüyoruz. Yani ölümler oluyor, az sayıda da olsa vakalar var, grip vakaları var. Acaba bu 'korona' da aynen grip gibi az sayıda enfeksiyonla devam edecek mi diye bir öngörümüz var, benim kanaatim gelecek sene Kasım ayından itibaren havalar soğudukça yine Covıd-19 devam edecektir ama vaka sayısı oldukça azalacaktır.
"EN TEHLİKELİ YAŞ GRUBU"
80 üzeri. Yani 60 yaş üzeri de riskli ama ölümlere baktığımız zaman en fazla ölüm Çin Vuhan'da 80'in üzerinde ölüm oranı çok yüksek.Genel olarak ölüm oranına bakarsanız yüzde 3, yüzde 2.4. Ama 80'in üzerine çıktığınız zaman ölüm oranı yüzde 10'un üzerinde.
EN RİSKLİ İLLER
En riskli bölge İstanbul'dur, ikinci sırada Ankara vardır, üçüncü sırada İzmir vardır, Antalya vardır, bu kalabalık şehirler. Van vardır İran meselesi nedeniyle. Dolayısıyla buralarda kontrol edilemeyecek bir vaka sayısına ulaşılırsa farklı tedbirler düşünülebilir"