20 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Sağlık Prof. Dr. Serap Şimşek: Sosyal mesafeyi korumak zorundayız

Prof. Dr. Serap Şimşek: Sosyal mesafeyi korumak zorundayız

Sağlık Bakanlığı tarafından kurulan ve tavsiyeleriyle hem günlük hayata hem de hükümete yol gösteren Koronavirüs Bilim Kurulu’nda görev alan bilim insanlarından birisi de Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz oldu. Uzmanlık alan doğrultusunda gündeme dair soruları yanıtlayan Serap Şimşek, vatandaşlara AVM’lere koşmayın uyarısında bulundu…

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Prof. Dr. Serap Şimşek: Sosyal mesafeyi korumak zorundayız

Uzmanlık eğitimini arasında İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği’nde tamamlayan Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, Koronavirüs Bilim Kurulu üyeliğinin yanı sıra 2013 yılından bu yana İstanbul Tıp Fakültesi, İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı’nda öğretim üyesi olarak görev yapmaya devam ediyor…

PROF. DR. SERAP ŞİMŞEK KİMDİR?

Serap Şimşek Yavuz, 1992 yılında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. İstanbul Haydarpaşa Numune Hastanesi,  1993-1997 yılları arasında İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği’nde uzmanlık eğitimini bitirdi. 1998-2013 yılları arasında İstanbul Dr. Siyami Ersek Göğüs, Kalp ve Damar Cerrahisi Hastanesi’nde İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı olarak çalışan Yavuz, 2013 yılından itibaren İstanbul Tıp Fakültesi, İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı’nda öğretim üyesi olarak görev yapıyor. 2016 yılında Doçent unvanı alan Yavuz, Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (Klimik) ve Avrupa Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (ESCMID) üyesidir. Ayrıca 2015 yılında kurulan İnfektif Endokardit ve Diğer Kardiyovasküler İnfeksiyonlar Çalışma Grubu’nun başkanlığını da yürütüyor.  

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz’a göre AVM’lere gitmek için tedbirli olmakta fayda olduğunu var. Prof. Dr. Yavuz, “Hemen AVM’ye koşmayacağım. Önümüzdeki süreçteki vaka sayılarını takip ederek, duruma göre karar vereceğim” dedi ve ekledi: “Kontrollü almakta fayda var, herkese de bunu tavsiye ediyorum. Biz henüz restoranları ve kafeleri açabilecek aşamada değiliz.”

ÖNLEMLER AZALIRSA HASTA SAYISI ARTAR

Sonuçta bu hastalığın ortadan kaybolmadığını, hâlâ Türkiye’de binlerle sayıda ifade edilen artığını görüyoruz. Alacağımız önlemleri de herkes iyi öğrendi. Sonuçta sosyal mesafeyi korumak zorundayız, bir numaralı önlemimiz bu. Ne yaparsak yapalım, sosyal mesafeyi korumamız gerekiyor. Sonuçta hastalık hâlâ devam ediyor ve önlemleri azalttığımız anda bunun etkisi göreceğiz. Hasta artışı olarak da göreceğiz. Bu nedenle uyarıların ve önlemlerin ciddiye alınması gerekiyor. Kalabalık kabul edilemez bir şey… Kapalı ortamda fazla sayıda insanın bulunması, bu hastalığın en sevdiği şey…

SOSYAL MESAFEYİ KORUMAK ZORUNDAYIZ

Önlemler şu anda mevcut duruma uygun. Sosyal mesafe önlemini kaldırabilecek bir durumumuz yok. Sosyal mesafeyi korumak ve kalabalık ortamlarda bulunmamız gerekiyor. İnfeksiyon oranlarımız nedeniyle mecbur haller dışında kalabalık ortamlarda bulunmamamız gerekiyor. AVM içerisinde toplu alanlarda kesin olarak bulunulmaması lazım. Var olan standartlar, infeksiyonları önlemek amacıyla belirlenmiş standartlardır. Zaten kapalı bir ortamda belli sayıda insana izin veriliyor.

HİÇBİR ŞEY DEĞİŞMEYECEK

AVM çalışanlarının kendilerini koruması için bunlara dikkat etmesi gerektiğini öneriyorum. Havalandırmalar için belli ölçütler belirlendi, onlara uyulması infeksiyon riskini en aşağıya indirecektir. Çok kabalık olmaması gerekiyor; havalandırmanın etkili olabilmesi de için giriş-çıkışların sınırlı olması gerekiyor. Bu virüsün yayılmasını en çok kolaylaştıran şey, kapalı ve küçük alanlarda çok sayıda insanın bulunmasıdır. Bunun için bir kere az sayıda insan olacak. Normalleşmeye de yavaş yavaş, kurallara uyarak geçebiliriz. Yoksa birden bire her şey değişmeyecek ve birden bire eski günlere dönemeyeceğiz.

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay'dan '27 Mayıs' paylaşımı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay'dan '27 Mayıs' paylaşımı