22 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Sağlık Regl Gecikmesi En Fazla Kaç Gün Normaldir?

Regl Gecikmesi En Fazla Kaç Gün Normaldir?

Regl gecikmesi en fazla kaç gün normaldir? Belirli bir yaş evresine ulaşmış ve sağlık konusunda sorunları olmayan her kadın için regl olma durumu bulunur.

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Regl Gecikmesi En Fazla Kaç Gün Normaldir?
KAYNAK: Haber Merkezi

İlk regl sürecinden itibaren menopoz dönemine kadar uzanan süreçte düzenli veya düzensiz olacak şekilde 28 günde bir adet görme durumu gerçekleşir. Kimi durumlarda reglin gecikmesi, düzeninden çıkması ve olması gereken durumlarda olmaması bazı sağlık sorunlarına veya hamilelik gibi durumlara haberci olabilir.

Regl gecikmesi ya da diğer adı ile adet gecikmesi yaşanıyor denilebilmesi için belirli bir sürenin geçirilmiş olması gerekmektedir. Bu süreç, sağlık sorunları olmayan kadınlarda 7 gün ve üzeri gecikme gerçekleştiğinde dile getirilebilir.

Yani, düzenli regl döngüsünden 7 gün sapma yaşanması reglin gecikmesi anlamına gelecektir. Regl gecikmesi için normal sayılan süreç, devam etmesi durumunda farkı sonuçlara işaret edebilir.

Regl

Regl Gecikmesi İçin Kaç Gün Normal Sayılır?

Regl gecikmesi durumunda atlanmaması gereken en önemli durum her gecikmenin gebelik teşhisi koymak için yeterli olmayışıdır. Öyle ki, gebelik dönemi hariç olacak şekilde düzenli olarak 2 veya 3 adet gününde 7 gün ve üzerinde regl gecikmesi yaşanabilmektedir.

Regl gecikmesi için normal sayılan süreç 7 gün ve üzeridir. Düzenli olarak görülen adetlerde 7 gün gecikme her zaman “gecikme” olarak nitelendirilemeyebilir. Ortalama olarak 7 güne kadar uzanan sapmalar adetin geciktiği anlamını taşıyacaktır.

Özellikle dikkat edilmesi gereken ve atlanmaması gereken durumlardan birisi ise ilk kez adet gören bir bireyin 28 günlük sürece hemen adapte olamama durumudur. Bu gibi durumlarda gecikmeler sıkça görülebilmektedir.

·         Düzenli bir adet döngüsüne sahipseniz adetinizin geleceği günden 7 gün sonrasına kadar gecikme görülmesi normal sayılabilir,

·         2 ila 3 regl döneminde bir gecikmelerin meydana gelmesi normal görülebilir,

·         10 Gün ve üzerinde seyreden regl gecikmesi ile birlikte hamilelik şüphelerine erişilebilir, testler yapılması ve uzmandan yardım alınması en doğrusu olacaktır.

Adet gecikmesi ya da bir diğer deyiş ile regl gecikmesi bireyin menopoz dönemine yaklaşması anlamını da taşıyabilir ancak bu durum yaş ve genetik gibi pek çok faktörü de beraberinde bulundurmaktadır.

Regl Gecikmesinin Başlıca Sebepleri

Regl gecikmesi nedenleri nelerdir? Regl sürecinin gecikmesi, aksaklık yaşanması pek çok durumun habercisi olabileceği gibi pek çok nedene bağlı şekilde de gerçekleşebilir.

Başlıca sebeplerinin yanı sıra pek çok dış etkene de bağlı olan gecikme durumu kimi zaman gebelik şüphelerinin yarattığı stres ile birlikte de gecikme gösterebilir. Yani, stres konusunun etkili olduğunu dile getirmek doğru olacaktır.

Ancak, sadece stres değil pek çok konuda da regl gecikmesini ele alabiliriz. Bunlara genel olarak bakacak olursak başlıca nedenler şu şekilde sıralanacaktır:

·         Stres durumları,

·         Kilo alım ve verimleri,

·         Yoğun egzersiz dönemleri,

·         Gebelik durumunun bulunması,

·         Emzirme ile artan prolaktin hormonu,

·         Yetersiz beslenme, düzen bozulması,

·         Diyabet ve çölyak gibi kronik rahatsızlıklar,

·         Doğum kontrol, psikoloji ilaçları

·         Menopoz öncesi dönem,

·         Yumurtalık kistleri,

·         Rahim polipleri,

Gibi nedenler, regl gecikmesi konusunun başlıca nedenleri olacaktır. Söz konusu durumda pek çok komplike çeşitlilik bulunur. Söz konusu çeşitlilik, bu nedenlerin kesinlikle sizde olduğu anlamına da gelmeyecektir.

Regl gecikmesi 7 güne kadar normal kabul edilirken 10 gün ve sonrasında gebelik şüphesi ile yaklaşılır. Yapılan hamilelik ve hCG yani kan üzerinden gebelik testi sonuçlarına göre farklı nedenlerden şüphe edilebilir. Söz konusu şüphelerde kadın doğum uzmanı ile görüşmek en doğrusu olacaktır.

Stres Regl Gecikmesine Neden Olur Mu?

Regl gecikmesi nedenleri konusunda da değindiğimiz gibi stres regl gecikmesine neden olabilir. Özellikle hamilelik şüphesi duyan bireylerde yaşanan stres ve kaygı bozukluğu süreci yokuşa sürerek ekstra olarak regl gecikmesine neden olacaktır.

Regl gecikmesi durumunda daha sakin olmalı ve süreci kontrol etmek için uzman desteği almalısınız.

Regl Gecikmesini Önlemek İçin Yapılabilecekler Nelerdir?

Regl gecikmesini önleme yolları birkaç başlık altında değerlendirilebilir. Her ne kadar engellemek için yöntemler olsa da gecikmelerin devam etmesi durumunda, kadın hastalıkları bölümünden uzman bir hekim ile görüşmeniz en doğrusu olacaktır.

·         Stres yönetimi sağlamak,

·         Dengeli beslenme düzeni oluşturmak,

·         Sağlıklı kiloda olmak,

·         Düzenli egzersiz,

·         Uyku düzeni oluşturulması,

·         Doğum kontrol haplarının etkilerini gözlemlemek,

·         Kullanılan ilaçların etkilerini bilmek,

·         Düzenli su tüketimi sağlamak,

·         Düzenli olarak doktor kontrolü ile sağlık durumunu kontrol etmek.

Yaşanabilecek olası regl gecikmesinin önüne geçebileceği gibi regl gecikmesi gibi durumlarda çözüme kavuşturabilir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Dik Duruş Korsesi Nedir?

Dik Duruş Korsesi Nedir?