Saman nezlesi veya alerjik rinit, soğuk algınlığına benzer semptomlarla birlikte görülen yaygın bir durumdur. Hapşırma, tıkanıklık, burun akıntısı ve sinüs basıncı olabilir.
Polen gibi havadaki maddelere karşı alerjik bir tepkiden kaynaklanır. Yıl içerisinde saman nezlesinin gerçekleştiği zaman, kişinin hangi maddeye veya alerjene tepki gösterdiğine bağlıdır.
İsmine rağmen, saman nezlesi, kişinin otlara alerjisi olduğu anlamına gelmez. Saman neredeyse hiçbir alerjen değildir.
Bu makale saman nezlesi veya alerjik rinit hakkındadır.
Genellikle saman nezlesi denilen alerjik rinit hapşırmaya, tıkalı veya akan bir burna, sulu gözlere ve gözlerin veya ağzın çatısının kaşınmasına neden olabilir.
Mevsimsel alerjik rinit ilkbahar, yaz ve erken sonbaharda daha sık görülür.
Belirtilere genellikle ağaçlardan, otlardan veya yabani otlardan gelen polenlere veya havadan gelen küf sporlarına karşı alerjik hassasiyet neden olur.
Saman nezlesi belirtileri
Saman nezlesi bazen, polenlerle ilgilidir. Ancak her zaman buna bağlı değildir. Belirtiler, hastanın hangi maddeye alerjisi olduğuna bağlı olarak, yılın farklı zamanlarında başlayabilir.
Yaygın bir polene alerjisi olan bir kişi, polen sayısı yüksek olduğunda daha ciddi semptomlara sahip olacaktır.
Saman nezlesinin yaygın semptomları:
Hapşırma
Sulu gözler
Kaşıntılı boğaz
Tıkanmış, kaşıntılı veya akan bir burun
Şiddetli belirtiler arasında şunlar olabilir:
Terleme
Baş ağrısı
Koku ve tat kaybı
Engellenen sinüslerin neden olduğu yüz ağrısı
Boğazdan burun ve kulaklara yayılan kaşıntı
Bazı insanlar yorgunluk veya halsizlik, sinirlilik ve uykusuzluk yaşayabilir.
Astım hastaları, saman nezlesi semptomlarının yaygın olduğu zamanlarda daha fazla hırıltı ve nefes darlığı yaşayabilir.
Saman nezlesi tedavisi
Bir dizi reçetesiz (OTC) tedavi saman nezlesini yönetmeye yardımcı olabilir. Bazen iki ya da üçlü bir kombinasyon en iyisidir. Doktorlar, seçenekler hakkında tavsiyelerde bulunabilir.
Saman nezlesi ilaçları
Antihistamin spreyler veya tabletler: Yaygın olarak bulunan OTC’ler, bunlar kimyasal histamin salınımını durdurur. Genellikle burun akıntısı, kaşıntı ve hapşırık semptomlarını hafifletir, ancak tıkalı sinüslerin engellenmesini engeller. Daha eski antihistaminikler uyuşukluğa neden olabilir.
Göz damlası: Bunlar gözlerdeki kaşıntı ve şişliği azaltır. Genellikle diğer ilaçlarla birlikte kullanılırlar. Göz damlaları genellikle kromoglikat içerir.
Nazal kortikosteroidler: Bu spreyler saman nezlesinin neden olduğu iltihabı tedavi eder. Güvenli ve etkili bir uzun süreli tedavi sunarlar. Avantajların görülmesi bir hafta sürebilir.
Oral kortikosteroidler: Şiddetli saman nezlesi semptomları, doktor tarafından verilen prednizon tabletlerine iyi yanıt verebilir. Bunlar sadece kısa süreli kullanım içindir. Uzun süreli kullanım katarakt, kas güçsüzlüğü ve osteoporoz ile bağlantılıdır.
İmmünoterapi: İmmünoterapi, bağışıklık sistemini, semptomları aktifleştiren alerjenlere aşama aşama hassaslaştırarak uzun süreli rahatlama sağlayabilir. Genellikle belirtileri ciddi olan ve diğer tedavileri takiben düzelmemiş kişiler için alerji çekimleri veya dilaltı damlalar şeklinde alınır.
İmmünoterapi, alerji semptomlarının kalıcı remisyonuna yol açabilir ve astım ve yeni alerji gelişiminin önlenmesine yardımcı olabilir.
Enjeksiyonlar bir doktor tarafından yapılır, ancak dilaltı immünoterapi veya dil altında çözünen ilaçlar evde alınabilir.
Hamilelik sırasında, fetal gelişim üzerinde olası olumsuz etkileri önlemek için, herhangi bir ilaç almadan önce bir doktorla konuşmak önemlidir.