Bazı insanlar, özellikle kilo verme sürecinde, sık sık acıktıklarını ve tokluk hissini uzun süre hissedemediklerini dile getiriyor. Oysa, yediğimiz besinlerin glisemik indeksi bu durumu doğrudan etkiliyor olabilir. İyi bir yemek yediğimizi düşünüp doygunluk hissetsek de, glisemik indeksi yüksek gıdalar kan şekerimizde dalgalanmalara yol açarak tekrar acıkmamıza neden olabilir.
Glisemik İndeks Nedir?
Glisemik indeks (GI), karbonhidrat içeren bir besinin kan şekerini ne kadar hızlı yükselttiğini ölçen bir sistemdir. Kan şekerini hızla yükselten besinlerin glisemik indeksi yüksektir, buna karşın yavaş yükselten besinlerin glisemik indeksi düşüktür.
Glisemik İndeksi Yüksek Besinlerin Zararları
Glisemik indeksi yüksek gıdalar tükettiğimizde, kan şekerimiz hızla yükselir ve kısa sürede düşer. Bu dalgalanmalar açlık hissine neden olabilir. Yüksek glisemik indeksli gıdaların sık tüketimi, vücutta yağlanmaya yol açabilir, kilo vermeyi zorlaştırabilir ve uzun vadede diyabet riskini artırabilir.
Glisemik İndeks Nedir ve Ne Kadar Yüksek Olmalı?
Glisemik indeks, 0 ile 100 arasında değişen bir ölçektir. Bir besinin glisemik indeksi 55 ve altı düşük, 56 ile 69 arası orta, 70 ve üstü ise yüksek olarak kabul edilir.
- Düşük glisemik indeks (0-55): Bu besinler, kan şekerini yavaşça yükseltir, böylece uzun süre tokluk hissi sağlar. Örnekler: Bakliyatlar (nohut, barbunya, mercimek), ceviz, elma, portakal, tam tahıllı ekmek.
- Orta glisemik indeks (56-69): Kan şekerini orta hızda yükselten besinlerdir ve tokluk hissi daha kısa sürer. Örnekler: Muz, ananas, çavdar ekmeği, dondurma.
- Yüksek glisemik indeks (70-100): Bu besinler hızlıca kan şekerini yükseltir, ancak hızla düşer ve tekrar acıkma hissine neden olur. Örnekler: Beyaz ekmek, beyaz pirinç, patates, paketli gıdalar, tatlılar.