05 Ekim 2024
weather
24°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Sağlık Suyun pH Değeri Ne Olmalıdır?

Suyun pH Değeri Ne Olmalıdır?

Her gün Neredeyse her alanda su tüketilir. Özellikle hem içme suları hem de ev ve iş yerlerinde kullanılan çeşme suları çeşitli amaçlara hizmet eder. Elbette bu suların farklı kimyasal özellikleri bulunmaktadır. Kullanıldığı yere göre su için ideal pH değeri farklı değer aralıklarında olabilmektedir.

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Suyun pH Değeri Ne Olmalıdır?
KAYNAK: Haber Merkezi

Özellikle içme sularındaki pH değeri insan sağlığı ve biyolojik açıdan oldukça önemli konular arasında yer alır. Diğer alanlarda kullanılan sularda çeşitli sektörlere hizmet eder ve bu suların da pH değerlerinin yanı sıra içerisindeki kimyasal maddelerin de çeşitliliği önem taşır. Su için ideal pH değeri musluk ve içme sularına göre farklı bir aralıkta olabilir.

Su-8

Su pH Değeri Kaç Olmalıdır?

İnsanların içme suyu olarak kullandıkları materyallerde pH değeri 7-8 değerine yakın olmalıdır. 7-8'den fazla olan sular insan sağlığı için çeşitli sıkıntılara yol açabilmektedir. Özellikle baz kategorisinde yer alan yediden büyük pH değeri vücut iç dengesini bozabilir. Aynı şekilde pH değeri 7,2 ve 8,5 aralığının dışında yani daha düşük olan değerlerde yine aynı şekilde vücut değerlerini bozabilir. Bu nedenle içilmek için üretilen su için ideal pH değeri 7,2 ve 8,5 arasında olmalıdır. Bu aynı zamanda kaliteli bir su olduğunun da göstergesidir. Özellikle içme suyu olarak üretilenlerin hemen hemen hepsi bu değerler aralığında yer alır. Ayrıca pH değeri içme sularının üzerinde muhakkak belirtilmelidir. Elbette çoğu şirket suları ambalajladığı için bu değerleri kolaylıkla tüketiciler okuyabilir. Arıtma ve çeşme suları da bu değerlere yakın şekilde arıtılmaktadır. Yine belediyeler tarafından bu suların Ph değerleri düzenli denetim aralıkları ile tespit edilmektedir. Kaliteli bir su olmasını istiyorsanız içtiğiniz suyun pH değerini muhakkak bakmalı ve 7,2 ile 8,5 aralığında olmasına dikkat etmeniz gereklidir.

Su pH Değeri Yüksek Olursa Ne Olur?

Tüketilen ve içilen her besin ile sıvı maddelerin belirli kimyasal özelliklere sahip olması insan sağlığı açısından oldukça önemlidir. Özellikle her gün tüketilmesi gereken ve hayati önem taşıyan suyun pH değerini yüksek olursa vücut iç dengesinde bozulmalar meydana gelebilir. Bu aynı zamanda vücudun dengesini bozarak hem cildin pH dengesinin değişmesine hem de iç metabolizma düzensizliğime sebebiyet verir. Bu nedenle uzmanların ve doktorların belirlediği su pH değeri yüksek olmamalıdır. Öte yandan çeşitli amaçlar için kullanılan Ph değerleri de farklılık gösterebilir. Örneğin birçok bitki pH değeri yüksek su ile beslendiklerinde farklı renklerde olup daha iyi uyum sağlayabiliyorken bazı bitki türleri ise daha asidik bölgedeki pH değerine sahip sular ile beslenmelidir. pH değerinin yüksek olmasının etkileri farklı semptomlar halinde gözlenebilir. Çoğu durumda pH değeri yüksek su tüketilmesi önerilmez. Çünkü insanların içerisinde bulunan su oranları genellikle nötr ve asidik bölgeye daha yakındır. Bu dengenin bozulmaması için yeniden yüksek pH değerine sahip suların tüketilmemesi önerilir. pH değerinin yüksek olmasının etkileri bu şekilde sıralanabilir.

Su pH Değeri Düşük Olursa Ne Olur?

Su için ideal pH değeri aralığının altındaki sular asidik olarak kabul edilir ve içildiklerinde mide öz sıvısının değişmesine ve mide yanmasına sebep olabilir. Mide yanması, gastrit ve benzeri hastalıkları tetikleyebilir. Bu sebeple ideal aralıklardaki suyun tüketilmesi önerilmektedir. Kaliteli suların tüketilmesi ile daha sağlıklı bir bünyeye sahip olabilirsiniz. Bir diğer önemli sonuç da asidik yapıdaki suların bazı kıyafetlere yıkanırken zarar vermesidir. Ayrıca homeostaziyi bozduğu için içilmeleri de önerilmemektedir. Su için ideal pH değeri ile üretilenlerin tüketilmesi ve kullanılması gereklidir.

Musluk Suyu pH Değeri Kaçtır?

İnsanların sık sık tükettiği bir diğer su çeşidi de musluk suyudur. Özellikle arıtma sistemlerinin gelişmesi sayesinde musluk suları çok daha fazla tüketilmeye başlanmıştır. Bu nedenle musluk suyu pH değeri 7 ve 8 aralığındaki musluk suyu ideal olarak kabul edilir. Hem yemeklerde kullanılabilir hem de içme suyu olarak rahatlıkla tüketilebilirler. Öte yandan bu değerlerin yukarısında veya aşağısında olmaları rutin işlerde kullanılmasının da önüne geçebilir.  Örneğin çamaşır makinelerinde kullanılan suyun pH değeri oldukça önemlidir. Çünkü kullanılan deterjan ve sabunların köpürmesini dahi etkileyebildikleri için özellikle dikkat edilmesi gereken konular arasında yer alır. Musluk suları her ne kadar içme suları kadar keskin bir pH değerine sahip olmasa da insanların tüketilmesi için uygun aralıklarda yer alması gerekmektedir. İnsan sağlığı açısından oldukça önemli bir yere sahip olan musluk suyu pH değeri sayesinde daha kaliteli bir beslenme rutini elde etmek söz konusudur.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Otomotiv sektörü 2024'te 35 milyar dolarlık ihracat rekorunu geliştirmeyi hedefliyor

Otomotiv sektörü 2024'te 35 milyar dolarlık ihracat rekorunu geliştirmeyi hedefliyor