Türkgün Sağlık Türkiye'de her 8 kişiden birinde var... Kalp sağlığına dikkat!

Türkiye'de her 8 kişiden birinde var... Kalp sağlığına dikkat!

Sağlık Bakanlığınca, Aile Hekimliği yönetmeliğinde yapılan değişiklikle Türkiye genelindeki aile hekimliklerinde yaklaşık 6 ayda 2 milyon 483 bin 467 kardiyovasküler risk değerlendirmesi yapılırken, taramalar sonucunda 317 bin 776 kişide risk tespit edildi.

KAYNAK: AA

Sağlık Bakanlığı verilerine göre, dünya genelindeki ölüm ve engelliliğin başlıca nedenlerinden biri olan kalp ve damar hastalıkları, her yıl yaklaşık 18 milyon insanın hayatını kaybetmesine neden oluyor.

Kalp ve damar hastalıklarını tetikleyen en önemli davranışsal risk faktörleri arasında sağlıksız beslenme, yetersiz fiziksel aktivite, tütün ve alkol kullanımı yer alıyor.

Risk faktörlerinin etkileri bireylerde yüksek tansiyon, yüksek kan şekeri ve obezite gibi durumları ortaya çıkararak kalp ve damar hastalığı gelişme riskini artırıyor.

Risk faktörlerinin bir arada görülmesi ise bireyin riskini katlayarak daha da artırıyor. Bu nedenle kalp ve damar hastalıklarından korunmada yalnızca bir risk faktörünün değil tüm risk faktörlerinin birlikte ele alınması ve müdahale edilmesi önem arz ediyor.

Dünya Sağlık Örgütüne göre, uygun yaşam tarzı değişiklikleri ve değiştirilebilir risk faktörlerinin kontrol altına alınması ile kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümlerin dörtte üçünden fazlasının önlenebiliyor.

Türkiye Kalp ve Damar Hastalıkları Önleme ve Kontrol Programı

Hastalıkla etkin mücadele eden Sağlık Bakanlığı da "Türkiye Kalp ve Damar Hastalıkları Önleme ve Kontrol Programı" hazırladı.

Program ile kalp ve damar hastalıklarının risk faktörlerinden korunulması, erken teşhis, etkili tedavi ve izlemlerinin aile hekimlerinden başlayarak 'uçtan uca yönetim anlayışıyla' tüm hizmet basamaklarında etkili bir şekilde gerçekleştirilmesi için gereken stratejiler ortaya konuluyor.

Program kapsamında aile hekimlerince, 40 ve üstü yaştaki kişilerin kardiyovasküler risk değerlendirmesi yapılıyor. Değerlendirme sürecinde öncelikle kişinin yaşı, cinsiyeti, sigara kullanımı bilgileri alınıyor, kan basıncı ölçülüyor ve kolesterol değerine bakılıyor. Elde edilen veriler kullanılarak 10 yıl içinde ölüme neden olabilecek bir kalp ve damar hastalığı geçirme riski hesaplanıyor, kişiye özel danışmanlık verilerek tedavi planı oluşturuluyor.

2 milyon 483 bin 467 kardiyovasküler risk değerlendirmesi yapıldı

Aile hekimleri tarafından Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle 1 Kasım 2024-14 Nisan 2025 tarihlerinde, 2 milyon 483 bin 467 kardiyovasküler risk değerlendirmesi yapıldı.

Taramalar sonucunda 317 bin 776 kişide risk tespit edilirken, bu kişilerin durumlarına uygun olarak Sağlıklı Hayat Merkezlerinde sağlıklı beslenme, hareketli hayat, sigara bırakma gibi konularda ücretsiz danışmanlık hizmeti verilmeye başlandı.

Bakanlık yetkilileri, kalp sağlığını korumak için işlenmiş gıdalardan uzak durulması, tuz tüketiminin azaltılması, sigara ve alkol kullanılmaması, düzenli egzersiz yapılması ve uyku düzenine dikkat edilmesini öneriyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Videolar Gündem Galerisindeki lüks araçları kurtarırken polis şiddetiyle karşılaştı!

Galerisindeki lüks araçları kurtarırken polis şiddetiyle karşılaştı!

Hollanda’nın Moordrecht kentinde, yangın alarmı sonrası lüks araçlarını kurtarmak isteyen galericiye polis biber gazıyla müdahale etti. Polisin sert tutumu sosyal medyada büyük tepki topladı.

KAYNAK: İHA

Hollanda'nın Moordrecht kentinde, 12 Mayıs günü yaşanan bir olay ülkede gündemin başına oturdu. Bir iş merkezinde çalan yangın alarmının ardından içerideki lüks araçlarını kurtarmaya çalışan galerici Oscar Graper’a, polis biber gazıyla müdahale etti. O anlar güvenlik kameralarına saniye saniye yansıdı. Polisin orantısız güç kullanması ülkede büyük tepki çekti.

Yangın alarmı, Moordrecht kentindeki bir iş merkezinde öğle saatlerinde devreye girdi. Alarmın ardından olay yerine kısa sürede itfaiye ve polis ekipleri sevk edildi. Aynı iş merkezinde faaliyet gösteren bir otomobil galerisinin sahibi Oscar Graper, panik anında içeride bulunan yüksek değere sahip lüks araçlarını dışarı çıkarmak için harekete geçti.

Graper, itfaiye ekipleri gelene kadar birkaç aracı dışarı çıkarmayı başardı. Ancak daha fazla aracını kurtarmak için yeniden içeriye girmeye çalıştığında, polis memurları buna izin vermedi. Güvenlik amacıyla binaya girişin yasaklandığını belirten polis, galericiyi güç kullanarak uzaklaştırmaya çalıştı.

Olayın en dikkat çekici anı ise bir polis memurunun, galerici Oscar Graper’e doğrudan biber gazı sıkması oldu. Görüntülerde, Graper’in herhangi bir tehdit oluşturmamasına rağmen polis müdahalesiyle karşılaştığı ve fiziksel olarak zorlandığı açıkça görülüyor.

Sosyal Medyada Büyük Tepki

Güvenlik kamerası görüntüleri kısa sürede sosyal medyada yayıldı. Binlerce kullanıcı, hiçbir şiddet içermeyen bir durumda polisin bu denli sert müdahalede bulunmasını eleştirerek tepkilerini dile getirdi. Kullanıcılar, “Galerici sadece malını kurtarmaya çalışıyor”, “Polis haddini aştı” ve “Bu kadarına gerek var mıydı?” şeklinde yorumlar yaptı.

Bazı hukukçular ise görüntülerde orantısız güç kullanımının net biçimde görüldüğünü ve bu durumun yasal olarak soruşturulması gerektiğini ifade etti. Ancak Hollanda polisi tarafından olayla ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

Galerici Konuştu: 'Sadece Arabalarımı Kurtarmak İstedim'

Olay sonrası Hollanda basınına konuşan Oscar Graper, "Yangın alarmı çalınca doğal olarak içerideki arabaları çıkarmaya başladım. İtfaiye henüz gelmemişti. İçeri tekrar girmeme izin vermediler. Sadece mallarımı kurtarmak istedim ama karşılaştığım muamele insanlık dışıydı" dedi.

Resmi Soruşturma Açılacak mı?

Olayın yankıları sürerken, kamuoyundan gelen baskılar nedeniyle emniyet birimlerinin kısa süre içinde açıklama yapmak zorunda kalabileceği belirtiliyor. Ayrıca, polisin tutumuna yönelik bir disiplin soruşturması açılıp açılmayacağı merak konusu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *