Uyurken ağızdan salya akması durumu pek çok kişi tarafından yaşanan ancak farkındalığı olunamayan bir konudur.
Kimileri bu durumu fark ederken kimileri ise gece akan salyalarının kuruması nedeniyle bu durumu hiç yaşamamış sanabilmektedir. Çoğu zaman basit bir rahatsızlık ve uyku pozisyonu ile alakalı bir durum olarak görülse de kimi zaman bazı rahatsızlıkların habercisi olabilmektedir.
Yaşam kalitesi açısından oldukça düşürücü olan salya akması kimi zaman sosyal yaşantı açısından da sorunlara neden olabilmektedir.
Özellikle toplu alanlarda uyuması gereken kişilerde ya da eşleri ile uyurken bu sorunu yaşayan kişilerde sosyal bağlantı kopmaları görülebilmektedir.
Uyurken ağızdan salya akması kimi durumlarda engellenebilir. Özellikle sebebi büyük bir sağlık sorunu değilse sadece uyku pozisyonunun değiştirilmesi ile birlikte sorun çözülebilir.
Peki, Uyurken ağızdan salya akmasının nedenleri nelerdir? Salya akma sorunu nasıl düzeltilir?
Uyurken Ağızdan Salya Akmasının Başlıca Sebepleri
Uyurken ağızdan salya akmasının nedenleri nelerdir? Ne gibi durumlarda salya akması yaşanabilir? Özellikle yazımızın başında dile getirdiğimiz “sağlık sorunları” nedeni ile salya akmaları birinci sırada yer alırken uyku pozisyonunun dahil olduğu farklı nedenler de salya akışını etkilemektedir.
Genel olarak bu durumlara bakacak olursak:
Alerjiler ve Sinüs Enfeksiyonları:
Alerjiler, sinüs enfeksiyonları burun tıkanıklıklarına yol açarak ağızdan nefes alınmasına neden olmaktadır. Söz konusu durum, ağızdan salya akışını tetiklemektedir.
Yanlış Uyku Pozisyonları:
Uyku pozisyonlarının doğru olarak kabul edilen pozisyonu bulunmamaktadır ancak size göre yanlış olan pozisyonda uyumanız durumunda yani;
- Sırt üstü uyuma,
- Yan uyuma,
- Yüz üstü uyuma.
Durumlarında nefes güçlüğü çekmeniz nedeniyle ağızınızın açık olması salya akışını gerçekleştirebilir.
Reflü Sorunları GERD Rahatsızlığı:
Reflü sorunu olan kişilerde ağızda salya akması durumu sıkça gözlemlenebilir. Söz konusu durum, mide suyunun ağıza gelmesi ve salya bezlerini çalıştırması ile birlikte oluşur. Ağızda biriken salyalar uyku pozisyonuna göre akarak akış sorununa neden olabilirler.
İlaç Kullanımına Bağlı Sorunlar:
Kimi durumlarda antidepresanlar başta olmak üzere salya bezlerini çalıştıracak olan ilaçların kullanılması salya akışına neden olabilir. Özellikle antidepresan gibi rahatlatmaya yönelik ilaçlar kaslarınızın gevşemesine ve ağızdan salya akışına neden olabilmektedir.
Uyurken Ağızdan Salya Akması Nasıl Engellenir?
Uyurken ağızdan salya akmasının nedenleri nelerdir inceledik, pek çoğu sağlık sorunlarına işaret ediyor olsa da ana birleşim noktası yanlış seçilmiş olan uyku pozisyonları olarak karşımıza çıkmaktadır.
- Uyku pozisyonunu değiştirmek,
- Nefes alışı güçlendirmek,
- Doğru yastık yüksekliğine sahip olmak,
Gibi başlıklar altında uyurken salya akmasını önleme yolları incelenebilir. Ancak, bu yöntemlerin detayına inecek olursak karşımıza çıkacak sonuçlar şu şekilde olacaktır:
Doğru Uyku Pozisyonunu Bulmak:
Sırt üstü uyumak, yüz üstü uyumak ya da yan uyumak kimilerine göre sorunlara neden olabilmektedir. Salya akma durumunu gözlemleyerek salyanızın akmadığı uyku pozisyonlarını deneyerek bulmalı, her gün farklı bir pozisyonda uyuyarak sorunun geçtiği pozisyonu bulmalısınız.
Nefs Alış Sorunlarını Gidermek:
Alerji ya da sinüs sorunları kaynaklı salya akışlarının nedeninin burundan alınamayan nefes olduğunu dile getirmiştik. Özellikle burun bandı gibi nefes alış oranınızı arttıracak olan yöntemler ile nefes alış oranınızı arttırabilir, ağızdan nefes alışlarınızdan kurtulabilirsiniz.
Doğru Yastık Yüksekliği:
Yanlış yastık yüksekliği ile ağızdan salya akması yaşanabilmektedir. Yastık yüksekliğiniz alçak veya çok yüksek kalıyor olabilir. Değiştirerek çözüme ulaşabilirsiniz.
Yetişkinlerde Uyurken Ağızdan Salya Akması İçin Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Uyurken salya akmasını önleme yolları çocuklar ve yetişkinler için değişiklik gösterebilmektedir. Bir önceki başlıkta bahsettiğimiz yöntemler hem çocuklar hem yetişkinler için geçerli olurken sadece yetişkinler için izlenebilecek yöntemler şu şekildedir:
- Tükürük bezlerine botoks yaptırmak,
- Dil kasları ve yutkunma egzersizleri,
- Salya oluşumunu azaltan ilaçların kullanılması,
- Uyku apnesi için CPAP cihazlarının kullanılması,
- Cerrahi yöntemler ile tükürük bezlerinin alınması.
Yetişkinlerde ve çocuklarda durumun ciddiliğine göre uzman bir doktor görüşü en doğru çözümü sağlayacaktır.