27 Ocak 2025
weather
10°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Sağlık Hemoglobin değerindeki düşüklük anemi belirtisi olabilir

Hemoglobin değerindeki düşüklük anemi belirtisi olabilir

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Önder Özüm Polat, "Hemoglobin değerinin erişkin erkekte 14 gram, erişkin kadında 12 gramın altında olması anemi (kansızlık) olarak tanımlanır. Kulak çınlaması ve baş dönmesi anemi habercisi olabilir" dedi.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Hemoglobin değerindeki düşüklük anemi belirtisi olabilir
KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İç Hastalıkları (Dâhiliye) Uzmanı Dr. Önder Özüm Polat, eritrosit (kırmızı kan hücreleri) yüksekliği ve düşüklüğü hakkında açıklamalarda bulundu. Eritrositlerin, vücuttaki en önemli işlevinin gaz değişimini sağlamak olduğunu belirten Dr. Polat, bu hücrelerin oksijeni akciğerlerden dokulara taşıdığını ve karbondioksiti dokulardan alıp akciğerlere ilettiğini söyledi. Ayrıca, eritrositlerin çekirdeksiz hücreler olup, sitoplazmalarının büyük kısmının oksijen taşımada görevli olan demir içeren hemoglobin molekülüyle dolu olduğunu vurguladı.

Kırmızı Kan Hücresindeki Artış

Hemoglobin düzeyindeki artışa "eritrositoz" ya da "polistemi" denildiğini belirten Dr. Polat, eritrositozun, eritrosit sayısının ve hemoglobin miktarının artması olarak tanımlandığını ifade etti. Kırmızı kan hücrelerinin kütlesindeki mutlak artışın "polisitemi" veya "mutlak eritrositoz" olarak adlandırıldığını belirten Dr. Polat, polisiteminin eritrosit üretiminin arttığının bir göstergesi olduğunu söyledi.

Polistemi Nedenleri ve Risk Faktörleri

Polistemi, hipoksemiye (oksijen eksikliğine) neden olan bazı hastalıklar sonucu ikincil olarak gelişebileceği gibi, kanser veya böbrek hastalıkları nedeniyle yüksek miktarda eritropoetin salgılanması ile de ortaya çıkabileceğini aktaran Dr. Polat, ayrıca polistemi veranın, kanserli hücrelerin otonom şekilde çoğalmasından kaynaklanan neoplastik bir hastalık olduğunu da belirtti. Polistemi veranın belirtilerinin baş ağrısı, baş dönmesi, kulak çınlaması, görme bozuklukları, eklem uyuşmaları, kaşıntı, kanama ve kalp problemleri gibi şikayetlerle kendini gösterdiğini söyledi.

Eritrosit Düşüklüğüne Sebep Olan Hastalıklar

Eritrosit düşüklüğüne yol açan 10 önemli hastalığı sıralayan Dr. Polat, bunların arasında demir eksikliği anemisi, talesemi, kronik hastalık anemisi, hipotiroidizm, B12 ve folik asit eksikliği (megaloblastik anemi), karaciğer hastalıkları, bazı ilaçlar, kanser, HIV ve kanamalar bulunduğunu açıkladı. Eritrosit düşüklüğünün belirtilerinin ise baş ağrısı, çabuk yorulma, nefes darlığı, baş dönmesi, soluk cilt ve bacaklarda kramp şeklinde kendini gösterebileceğini belirtti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Suriye’ye huzur getirmek

Suriye’ye huzur getirmek