Kolesterol hem iyi hem de kötüdür. Normal seviyelerde, vücut için önemli bir maddedir. Ancak, kandaki konsantrasyonlar çok yükselirse, insanları kalp krizi riski altına sokan sessiz bir tehlike haline gelir.
Kolesterol vücudun her hücresinde bulunur ve gıdaları sindirme, hormon üretme ve D vitamini üretme konusunda önemli doğal işlevlere sahiptir.
İki tür kolesterol vardır: Düşük dansiteli lipoproteinler (LDL) veya "kötü" kolesterol ve yüksek yoğunluklu lipoproteinler (HDL) veya "iyi" kolesterol
Bu yazıda kolesterolün rolünü açıklayacağız. Ayrıca yüksek kolesterolün nedenlerini ve semptomlarını, tedavisini ve önlenmesini tartışacağız.
Kolesterol, vücudun ürettiği ancak insanların yiyeceklerden de aldığı önemli bir maddedir. Yüksek kolesterol için risk faktörleri, aile öyküsünü ve değiştirilebilir yaşam tarzı diyet ve egzersiz seçeneklerini içerir. Kolesterolün yüksek olması genellikle herhangi bir belirti vermez.
Yaşam tarzı değişiklikleri fayda vermezse veya kolesterol seviyeleri çok yüksekse, doktor statin gibi bir lipid düşürücü ilaç önerebilir.
Kolesterol nedir?
Taze yiyecekler yemek ve hayvansal yağlardan ve işlenmiş maddelerden kaçınmak, insanların kolesterol seviyelerini kontrol etmesine yardımcı olabilir. Kolesterol, yağ bazlı bir maddedir. Su bazlı kanla karışmaz.
Kolestrolün görevleri
Hücre duvarlarının yapısına katkıda bulunmak
Bağırsakta sindirim safra asitleri hazırlamak
Vücudun D vitamini üretmesini sağlamak
Vücudun belirli hormonları üretmesini sağlamak
Yüksek kolesterolün nedenleri
Yüksek kolesterol, koroner kalp hastalığı ve kalp krizi nedeni için önemli bir risk faktörüdür.
Kolesterol birikmesi, ateroskleroz denilen atardamarları daraltan sürecin bir parçasıdır. Aterosklerozda, plaklar oluşur ve kan akışının kısıtlanmasına neden olur.
Diyetteki yağ alımını azaltmak, kolesterol seviyelerini yönetmeye yardımcı olur. Özellikle, aşağıdakileri içeren yiyecekleri sınırlamakta fayda vardır:
Kolesterol: Hayvansal gıdalarda, ette ve peynirde bulunur.
Doymuş yağ: Bazı etlerde, süt ürünlerinde, çikolatada, unlu mamullerde, kızartılmış ve işlenmiş yiyeceklerde bulunur.
Trans yağlar: Bu bazı kızarmış ve işlenmiş yiyeceklerde bulunur.
Aşırı kilo veya obezite ayrıca daha yüksek kan LDL seviyelerine yol açabilir. Genetik faktörler, yüksek kolesterol için katkıda bulunabilir. Genetik yatkınlığı olan ailevi hiperkolesterolemi hastaları çok yüksek LDL seviyelerine sahiptir.
Yüksek kolesterol seviyelerine yol açabilecek diğer durumlar şunlardır:
Şeker hastalığı
Karaciğer veya böbrek hastalığı
Polikistik over sendromu
Gebelik ve kadınlık hormonu seviyesini artıran diğer koşullar
İndirgenmemiş tiroid bezi
LDL kolesterolünü artıran ve progestinler, anabolik steroidler ve kortikosteroidler gibi HDL kolesterolünü