18 Ocak 2025
weather
4°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Siyaset Bulut, Kamyoncu Esnafının sorunlarını TBMM'ye taşıdı

Bulut, Kamyoncu Esnafının sorunlarını TBMM'ye taşıdı

MHP Tokat Milletvekili Yücel Bulut, kamyoncu esnafına verdiği sözü tuttu ve sorunlarını Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kuruluna taşıdı. Bulut, “Kamyoncu esnafımız çok zor günler geçiriyor. Sıkıntılarına acil çözüm bulmak zorundayız” dedi.

5 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

MHP Tokat Milletvekili Yücel Bulut, TBMM’de yaptığı konuşmada, “Gerçekten de hayatımızın hemen hemen her aşaması, taktığımız kravat, üzerimizdeki ceket, ayağımızdaki ayakkabı, soframızdaki peynir, domates, salatalık, dolaptaki yiyecek, evdeki beyaz eşya da dâhil olmak üzere her şey, hiç kuşkunuz olmasın ki bu çilekeş meslek erbabının yani kamyoncuların birer eseri. Yuvalarından, konutlarından, ailelerinden ayrı, aylarını yollarda geçiren kamyoncu ve nakliyeci esnafımızın emeği sayesinde biz bu mal, hizmet ve ürünlerle tanışıyoruz ve bunları tüketiyoruz. Şimdi bu insanların yükselen bir feryadı var, bunu sizin de duyduğunuzu biliyorum. İşte, tüm bu sorunları siyasi istismar alanlarından uzaklaştırmak suretiyle ve kendi gündemimize bağlı kalarak ortak akılla, ortak şuurla bir çözüme kavuşturabilmek umuduyla bugün burada sizlerin takdir ve tensibine sunacağım” dedi.

DÜZENLEMELERE KARŞI DEĞİLİZ

Kamyoncu esnafına yönelik getirilen zorunluluklara değinen Yücel Bulut, “Şimdi, Milliyetçi Hareket Partisinin her milletvekili kendi bölgesinde kamyoncu esnafının -eminim ki diğer siyasi partiler de bunu yapmıştır- dertlerini dinlediler. Biz esas itibarıyla AK PARTİ'nin kamyoncu ve nakliyeci esnafıyla ilgili yapmış olduğu düzenlemelerin esas ve içeriğine bütünüyle karşı değiliz ve itirazımız yok. Ancak, bu düzenlemelerin hayata geçirilmesi konusundaki aceleciliğin kamyoncu ve nakliyeci esnafımızın sosyolojik gerçekleriyle örtüşmediğine ve onların ekonomik mahvına sebep olabileceğine inanıyoruz” dedi.

YOĞUN TEKNOLOJİ ŞU ANDA ZOR

Kamyoncu esnafının kendi imkanları ile iş bulduğunu, hayatını idare ettirmek için mücadele verdiğini anlatan Bulut konuşmasını şöyle sürdürdü.

“Bakın -kendi tabirleriyle söylüyorum- bizim kamyoncu ve nakliyeci esnafımızın ağırlıklı profili maalesef ki, çok arzu etmelerine rağmen belki imkânsızlıklardan dolayı yeterli eğitim alamamış, eğitimine devam edememiş, bir devlet kapısında da iş bulamadığı için bu sektöre girmiş insanlardan oluşuyor. Şimdi, bugün getirilen düzenlemelerin de esası yoğun teknoloji kullanımına dayalı düzenlemeler ve biz bu insanlardan -yine kendi tabirleriyle söylüyorum- şu anda akıllı telefonu dahi yeni yeni kullanmaya başlayan bu çilekeş esnaf grubumuzdan bu yoğun teknolojiye bir an önce adapte olmalarını istedik.

DEVLET ELİYLE EĞİTİM VERİLMELİ

Şimdi, bu mümkün değildi. Allah'tan geçtiğimiz günlerde bu sese bir kulak verildi ve e-faturayla ilgili düzenleme 2024 tarihine kadar -bildiğim kadarıyla- ertelendi. Fakat bu yeterli değil. 2024 tarihine kadar da bu esnaf grubumuza mutlaka ama mutlaka kendilerine bir külfet teşkil etmeksizin, külfet oluşturmaksızın gerekli eğitimin devlet eliyle ve taşıyıcılar kooperatifiyle müşterek hareket etmek suretiyle verilmesi gerekiyor.

DÜN ALINAN BELGE BÜGÜN DUVAR SÜSÜ OLDU

Kamyoncu esnafının sorununun sadece e-fatura olmadığına işaret eden Bulut, “Şimdi, tabii ki tek sorun e-fatura değildi, bunun dışında da sorunlar var. Yıllardır nakliyecilik sektörünü düzenleyebilmek adına birbiri ardına devlet tarafından bu insanlara belge satılıyor. Bakın, belge veriliyor demiyorum, belge satılıyor. Bu belgelerden bir tanesi, nakliye sektöründe "R Belgesi" olarak bilinen bir belge. Devlet bu belgeyi ilk çıkardığında -bu belgenin fiyatı sanıyorum 350 bin TL gibi fahiş bir rakam- dedi ki: "Bu belgeyi alacaksınız, ancak ve ancak 100 ton ve üzeri taşımacılıkta bu belge sahibi olanlar ihalelere girebilecek." dediler. İnsanlar emeklerinden artırdılar, zor bela kooperatifler bu belgeleri temin etti ve şimdi bu R1 belgesi bir duvar süsü gibi asılı duruyor çünkü hiçbir ihalede bu uygulanmıyor, hiçbir şekilde de kullanılmıyor” diye konuştu.

K1 BELGE UYGULAMA SIKINTILARI VAR

Bulut konuşmasını, “Bunun dışında "Taşımacılık için K1 belgesi alacaksınız." dedik. K1 belgisini aldılar. K1 belgesinin hiçbir işlevselliği kalmadı, kalmadığı gibi de 60 yaşındaki bir kamyoncu günün birinde kamyonunu devretmek durumunda kaldığında diyor ki: "Ben daha yol gidemiyorum, oğlum devam edecek." "Hayır, senin oğlun da bir daha K1 belgesi alacak." diyoruz. Yani K1 belgelerinin devrinin de önünü kapatmış durumdayız” diye sürdürdü.

PAHALI MAZOTLA REKABET ÇOK ZOR

MHP Tokat Milletvekili Yücel Bulut konuşmasının şu sözlerle tamamladı:
Bakın, devlet gerekli düzenlemeyi yapıyor ama düzenlemeden ibaret kalıyor, denetim yok yani "regülasyon" dediğimiz müessese bu kamyoncular için hiç uygulanmadı. Düzenlemeyi yaptık, hiçbir denetim mercisini devreye sokmadık. Hâl böyle olunca ortaya şu tablo çıktı: Adam, İran'dan yükü alıyor, yurt içi taşıma belgesi yok, sınıra geliyor, deposunu Türkiye'nin dörtte 1'ni fiyatına dolduruyor, mazotu ağzına kadar dolduruyor, getiriyor yükü bırakıyor, geri dönerken de deposu ucuz mazotla dolu "Boş dönmeyeyim." diyerek tekrar yük alıyor, 5 bin liraya taşıması gereken bir yüke 2 bin lira fiyat verip haksız rekabet oluşturuyor. Hiçbir denetim kurumu da ortada olmadığı için, bu insanlarımız hem Türkiye'de 4 kat pahalı fiyatla mazotunu doldurup hem de bu haksız rekabet ortamında ayakta kalmaya çalışıyor.

HAKSIZ REKABET ORTADAN KALDIRILSIN

Dolayısıyla, bizim acil ihtiyacımız olan konu şu: Kamyoncular, biliyorsunuz ki taşıyıcılar kooperatifleri vasıtasıyla örgütlenmiş ve bunlar özel birer müessese şeklinde, hiçbir üst birlikleri ve denetim yetkileri yok. Korsan taşımacılığa karşı bu kooperatiflerin yapabileceği hiçbir yaptırımları söz konusu değil. Acilen ama acilen bu haksız rekabetin ortadan kaldırılabilmesi amacıyla çok sıkı denetim şartlarının devreye sokulması gerekirse de Bakanlık vasıtasıyla bu denetimlerin artırılması suretiyle önce piyasa koşullarındaki haksız rekabetin ortadan kaldırılması gerekiyor.

49 MİLLETVEKİLİMİZ KAMYONCUNUN SESİ OLACAK

Tabii, gündem dışı süre içerisinde belki de yüzlerce sayfa tutabilecek sorunları özetlememiz mümkün değil ama en temel noktalara değinmeye çalıştık. Milliyetçi Hareket Partisi milletvekilleri olarak da bundan sonraki süreçte, şu an köşeye sıkışmış ve âdeta "Şoförsem günahım ne?" demekten başka diyecek bir şeyi olmayan bu kamyoncu esnafıyla ilgili 49 milletvekilimizle beraber onların sesi ve sözcüsü olmaya da devam edeceğimizi buradan ilan ediyor.”

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Avrupa boyun eğdi: Güçsüz görünmek istemedik  

Avrupa boyun eğdi: Güçsüz görünmek istemedik